СПОРАЗУМЕНИЯ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ СЛИВЕН, БИДГОШЧ /ПОЛША/ И НИШ /СЪРБИЯ/ ЩЕ БЪДАТ ПОДПИСАНИ ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ
август 27, 2019 598 Прегледи

СПОРАЗУМЕНИЯ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ СЛИВЕН, БИДГОШЧ /ПОЛША/ И НИШ /СЪРБИЯ/ ЩЕ БЪДАТ ПОДПИСАНИ ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ

Споразумения за сътрудничество между градовете Сливен, Бидгошч /Полша/ и Ниш /Сърбия/ ще бъдат подписани по време на международна среща в Сливен през септември. Форумът се организира от Община Сливен в рамките на проект „Обединена Европа – сигурност, солидарност и стабилност за всички“ по Програма „Европа за гражданите“. Тя ще се състои от 9 до 11 септември.
В първия ден ще бъдат подписани споразумения за побратимяване между трите града. След това, на 10 септември, ще се състои културен форум: „Европа – нашият общ дом“. На него ще се проведат срещи с представители на културата, образованието и изкуствата от България, Полша и Сърбия. Денят ще продължи с Младежка среща-дебат: „Обединена Европа – сигурност, солидарност, стабилност“. На 11 септември, в зала „Максима“ на хотел „Национал“, ще се състои икономическият форум: „Бъдещето на Европа – заетост, растеж и инвестиране – заедно можем повече“. На него ще бъде представен бизнес каталогът „Инвестиционна дестинация Сливен и Ямбол“ за привличане на инвеститори в региона.

„Ще представим Сливен и Ямбол като една инвестиционна дестинация. Гости ще бъдат и нашите консултанти по този проект – „Тракия Тех” – платформата за привличане на технологични инвеститори. За първи път два областни града обединяват усилията си да представят региона като една дестинация за инвестиции“, обясни на брифинг в Общината кметът на Сливен Стефан Радев.
Община Сливен търси запазени снимкови и други документи, свързани с ресторант от близкото минало, наречен Бидгошч. През 1985 година Сливен се побратимява с полския град. До демократичните промени и началото на деветдесетте, контактите между двете общини са редовни и ползотворни, но по различни причини след това отслабват и се установява дълга пауза.
Благодарение на спечеления от Община Сливен проект по програма „Европа за гражданите” с Бидгошч се възобнови затихналата връзка и на 9 септември полска делегация ще участва в среща за подписване на ново споразумение за сътрудничество и възстановяване на побратимените взаимоотношения. Освен с Бидгошч, Сливен ще се побратими и със сръбския град Ниш също в рамките на споменатия проект.

„В тази връзка Община Сливен отправя молба към граждани, притежаващи в своите лични и семейни архиви снимки, на които се вижда някогашният ресторант Бидгошч, наричан също така Кооперативна среща и понастоящем сградата-офис на дружество „Алианц“, да ги споделят и предоставят, като с това допринесат за организацията на срещата и изобщо за предстоящото побратимяване“, каза заместник-кметът Стоян Марков.

Интерес представляват също и писмени документи от онази епоха, лични спомени, свързани с обмени, пътувания, сътрудничество между градовете Бидгошч и Сливен, между различни предприятия и длъжностни лица. Който разполага с подобни материали и има желание да ги сподели, може да ги изпрати на e-mail: sminchev@sliven.bg или да се обадите на тел: 044 / 611 110 или на 0898 898 201.

Предишна ДВИЖЕНИЕ 21 СТАНА ЧАСТ ОТ КОАЛИЦИЯ "ЗАЕДНО ЗА СЛИВЕН"
Следваща АНСАМБЪЛЪТ ЗА НАРОДНИ ПЕСНИ И ТАНЦИ СЛИВЕН ПРЕДСТАВЯ БЪЛГАРИЯ В МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

95 МАШИНИ СА ОСИГУРЕНИ ЗА ЗИМНАТА ПОДДРЪЖКА НА 549 КМ РЕПУБЛИКАНСКИ ПЪТИЩА И 45 КМ ОТ АМ „ТРАКИЯ“

76 машини са осигурени за зимната поддръжка на републиканската пътна мрежа на територията на Сливенска област. Тя обхваща общо 549 км, като 85 от тях са от І клас, 211

Новини Сливен

ПРЕЗ ПОСЛЕДНОТО ДЕНОНОЩИЕ В ОБЛАСТ СЛИВЕН: 98 НОВИ СЛУЧАЯ И 36 ИЗЛЕКУВАНИ

Трима лекари и медицинска сестра от болничната помощ са сред новодиагностицираните  98 жители на Сливенска област през последното денонощие, съобщиха от Областния кризисен щаб.  По данни на РЗИ, 36 души са излекувани.

Новини Сливен

И СЛИВЕНСКИТЕ ХУДОЖНИЦИ ДАРИЛИ ПАРИ ЗА ТЕРМОЛЕГЛОТО В НЕОНАТОЛОГИЯТА

Дружеството на сливенските художници е дарило средства за термолеглото в отделението по неонатология към МБАЛ „Д-р Иван Селимински“. Миналата седмица д-р Моника Сярова, секретар на БЧК, съобщи, че дарителската акция