СПОРАЗУМЕНИЕ ПО КОНЦЕПЦИЯТА ЗА ДЕТСКО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ПОДПИСАХА ОБЩИНА СЛИВЕН И ОБЛАСТНАТА БОЛНИЦА
21.09.2023 904 Прегледи

СПОРАЗУМЕНИЕ ПО КОНЦЕПЦИЯТА ЗА ДЕТСКО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ПОДПИСАХА ОБЩИНА СЛИВЕН И ОБЛАСТНАТА БОЛНИЦА

Споразумение между Община Сливен и МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ подписаха днес кметът Стефан Радев и д-р Васислав Петров – изпълнителен директор на болницата. Документът се отнася за дейностите, които ще бъдат извършвани по линия на партньорството с Община Бургас в Концепцията „Интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточен регион“. Част от обектите включват ремонт и закупуване на апаратура на две от отделенията на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ – Детско отделение и Отделението по неонатология. Ще бъдат закупени и две линейки за детска спешна помощ. Освен ремонтът и оборудването в Детско отделение, се предвижда обособяване и на Център за телемедицина и обучение на кадри.

Останалите обекти от Сливен, включени в Концепцията, са Диагностично – консултативен център 1“ (ДКЦ 1), „Диагностично – консултативен център 2“ (ДКЦ 2), „Дентален център – 1 Сливен“. За тях се предвижда въвеждане на мерки за енергийна ефективност, подмяна на електрически инсталации, вътрешен ремонт на помещения и общи части, закупуване на медицинска апаратура и др.

Важна част от Концепцията са ремонти и оборудване на 16 здравни служби в населените места, основен ремонт на общински пътища, довеждащи до здравните служби в някои от селата, закупуване на техника за здравните кабинети в училища и детски градини и др.

В Концепцията за интегрирана териториална инвестиция „Интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточен регион“ са включени 18 общини от четирите области на Югоизточния регион – Бургас, Сливен, Ямбол и Стара Загора, с водещ партньор Община Бургас, което представлява 51% от всички 33 общини, включени в 4-те области. Предстои Концепцията да бъде представена в рамките на процедурата Концепции за ИТИ по програма „Развитие на регионите 2021 –2027 г. и ще се конкурира с останалите от Югоизточен район за финансиране.

В различните общини се предвижда създаване на кабинети „Здраве и спорт“ в училища и детски градини, оптимизиране на структурата и дейността на съществуващи медицински центрове или ДКЦ-та и изграждане на Многопрофилна болница за активно лечение на детски болести в Бургас.

Общите мерки в Концепцията, заложени за цялостно подобряване на здравния статус на децата и младежите в Югоизточния регион, включват още изграждане на Център за профилактика и промоция на здравето и реализиране на Програми за профилактика на значими детски заболявания, изграждане на Център за координация и здравни консултации. В Концепцията е включено и използване на възможностите на телемедицината и консултация със специалисти от Детската болница и от други лечебни заведения.

Предишна ДВА НОВИ СОЦИАЛНИ ЦЕНТЪРА С ИЗЦЯЛО НОВИ УСЛУГИ ЗА СЛИВЕН БЯХА ОТКРИТИ ДНЕС
Следваща ЙОРДАН ПЕТРОВ ОТ „ХЕМУС 1896“ Е ПОБЕДИТЕЛЯТ В IV-ТА ВЪЗРОЖДЕНСКА КОЛОЕЗДАЧНА ОБИКОЛКА „РАКОВСКИ ГРАНД- ПРИ“

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

КАНДИДАТЪТ НА ГЕРБ СПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ В СЕЛО ЛЮБЕНЕЦ

Мария Вълчева Петкова от ГЕРБ е избрана за кмет на село Любенец, община Нова Загора, област Сливен. Това сочат данните от предварителното преброяване на бюлетините. За Петкова са гласували 113

Новини Сливен

НАМЕРЕНИЯТ МЪЖ В ДИСКОТЕКА „САКС“ Е ПОДПАЛВАЧ

Намереният в безсъзнание мъж при пожара на дискотека „Сакс“ в Сливен е съпричастен към подпалването на заведението. Това съобщиха официално от полицията в града под Сините камъни. След престоя в

Новини Сливен

МЪЖ ОТ НОВА ЗАГОРА ПОЛУЧИ 4 ГОДИНИ ЗАТВОР ЗА ДРОГА

Наложиха ефективно наказание от 4 г. „лишаване от свобода“ на Минчо З. (на 35г. от гр. Нова Загора). Той е признал вината си за това, че на 13.10.2016 г. в