СПАСИТЕЛЯТ С ПАГОНИ ОТ ПЪРВА ЛИНИЯ В СЛИВЕН
май 21, 2020 5402 Прегледи

СПАСИТЕЛЯТ С ПАГОНИ ОТ ПЪРВА ЛИНИЯ В СЛИВЕН

Той се среща с Covid-19 всеки ден. И спасява човешки животи. Полк. д-р Илиян Комитов, началник на Военна болница – Сливен, е отличен администратор, който успя да съхрани лечебното заведение, въпреки ожесточения натиск на лобистки интереси през последните години. Днес обаче администраторът е отстъпил място на специалиста по инфекциозни и вътрешни болести. 51 – годишният лекар е един от тримата във Военна болница – Сливен, които лекуват пациенти, заразени с коронавирус. Още преди старта на епидемията той създаде три екипа от общо 12 медици, които се грижат за болните от опасната зараза.

„Рискът при тази епидемия със сигурност не е по-голям от риска в Афганистан, където имам три мисии и общо 21 месеца. Веднъж бомба падна на 50 м. от мен и с колегата оживяхме по чудо”, разказа пред Sliveninfo д-р Илиян Комитов. В Афганистан той е бил съветник във военна болница на местната армия, а в последната си мисия в ръководил екипа военни медици от България. Стресът, изживян там, днес му помага да преодолее напрежението около пандемията с Covid-19 в Сливен и региона. „И напрежението, и отговорността на плещите ми в този момент не са никак малки. До момента сме излекували десетки пациенти и -нещо особено важно –не сме допуснали заразен медик в лечебното заведение.  Всъщност това е моя мечта и цел в професионално отношение”, споделя лекарят, за когото трети месец няма почивен ден.

Полк. д-р Комитов е завършил Осмо ЕСПУ „Юрий Гагарин” в Сливен, където по биология му преподават учителките Йорданка Господинова и Виолета Калева. „Те двете ме запалиха по медицината е още в шести клас реших, че ще стана лекар”, казва д-р Комитов. Който е военен лекар от 25 години. В далечната 1995 г.днешният полк. д-р Комитов започва своята служба в армията от с. Бояново, където е военен лекар на някогашния  зенитен полк. Следва назначение в казанлъшката механизирана бригада. Д-р Комитов е работил и във военното ХЕИ. Като началник на Военна болница – Сливен той демонстрира своите вродени умения на организатор и управленец.

В дните на пандемия д-р Комитов рядко намира време за разходките в планината, с които предпочита да отдъхва. Любимото му време остават вечерите със семейството. Особено ако то е в пълен състав. Д-р Комитов има съпруга, която също е лекар, син, който учи медицина в София, и дъщеря –  ученичка в Езикова гимназия – Сливен. Много държи на семейните събирания с приятели. И се надява скоро те отново да се случват.

 

Георги Мангинов

Предишна ПОЛИЦИЯТА В СЛИВЕН ЩЕ СЛЕДИ ЗА НАРУШИТЕЛИ ПРИ ШОФЬОРИТЕ - АБИТУРИЕНТИ
Следваща ЮЛИАНА КОЛЕВА ОТ СЛИВЕН, КОЯТО Е БИВШ ЧЛЕН НА ВСС, ПОИСКА ОСТАВКАТА НА ЛОЗАН ПАНОВ КАТО ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ВКС

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – СЛИВЕН ЩЕ ЗАСЕДАВА СЕДМИЦА ПО – РАНО

Общински съвет – Сливен ще проведе редовно заседание на 21 юни, а не в края на месеца, както повелява традицията. „Това се налага заради сроковете в различни предложения“, заяви пред 

Новини Сливен

ДВАМА ДУШИ ЗАГИНАХА ПРИ СБЛЪСЪК МЕЖДУ СЛИВЕНСКИ БУС И ТИР ОТ УКРАЙНА

Тежък пътен инцидент между тир и пътнически бус е станал малко преди 6 часа тази сутрин на път I-7 между Елхово и Лесово, съобщи МВР. Двама души са загинали. По първоначални

Новини Сливен

85-ГОДИШНА ЖЕНА ЗАГИНА ПРИ ПОЖАР В ТОПОЛЧАНЕ

85-годишна жена загина при пожар вчера в сливенското село Тополчане. Във вторник в 11:11 часа в оперативния център при РДПБЗН-Сливен е получен сигнал за пожар в къща в с. Тополчане.