СПАД В РЕГИСТРИРАНИТЕ НОВИ СЛУЧАИ НА COVID-19 ЗА СЕДМИЦА
юли 20, 2020 628 Прегледи

СПАД В РЕГИСТРИРАНИТЕ НОВИ СЛУЧАИ НА COVID-19 ЗА СЕДМИЦА

Спад в регистрираните нови случаи на коронавирусни инфекции се отчита за седмица в Сливенска област. В периода от 13 до 19 юли, включително, положителен за COVID-19 резултат дадоха изследванията на 26 лица. За сравнение, в предходния едноседмичен период новите случаите бяха  34.  Здравните власти предупреждават, че въпреки занижението, опасността от коронавируса не е отминала и гражданите трябва да се придържат към разпоредените противоепидемични мерки.

Намалението на новозаболелите в община Сливен е почти двойно в сравнение с предходната седмица. Последните два случая от 19 юли са регистрирани в малки населени места. В едното от тях инфектираното лице е работило в магазин. Установени са контактните лица и спрямо тях са предписани необходимите мерки. Търговският обект може да продължи да работи след пълна дезинфекция и осигуряване на здрави служители, с изрядни здравни книжки, при спазване на противоепидемичните мерки.

Намаление на новите болни се отчита и в община Нова Загора. В община Твърдица инфектираните през миналата седмица лица са 9 при 4 заболели в предходния период.

Към момента активните случаи на COVID-19 в Сливенска област са 99, съответно: община Нова Загора – 44 /36 в града, като 23 са в най-гъсто населения квартал, останалите са в осем малки населени места/; община Сливен – 38 /27 от тях в града, като 5 са в най-гъсто населения квартал, останалите – в девет малки населени места/; община Твърдица – 16 /14 – в града, останалите – в малки населени места/; община Котел – 1.

За съжаление през миналата седмица битката с коронавируса изгуби 56-годишна жена от община Нова Загора, с придружаващи заболявания от диабет и хипертония. Областният кризисен щаб изказва съболезнования на семейството и близките й.

В периода от 13 до 19 юли 258 лица са поставени под домашна карантина, като по данни на РЗИ 67 от тях са били контактни на заразени, а 161 са пристигнали от рискови зони. С тях общият брой на карантинираните към момента възлиза на 376 души.

От началото на епидемията досега от карантина са отпаднали 8 496 лица в Сливенска област,  358 са дали положителен резултат за инфекцията, 23-ма са починали.

През миналата седмица съвместните екипи на РЗИ, ОДБХ, Дирекция „Инспекция по труда“ и ОД на МВР извършиха 29 проверки в областта, като всяка от институциите е осъществила контрол за спазване на противоепидемичните мерки и в десетки отделни проверки.  В резултат са издадени 33 предупредителни протокола за нарушения и са съставени 57 акта за неносене на предпазни маски в закрити площи.

Съвместните екипи бяха създадени съгласно указания на областния управител Чавдар Божурски. Засиленият контрол продължава и през следващите дни.

 

Предишна БХРА ИЗЛЕЗЕ С ОСТРА ДЕКЛАРАЦИЯ СРЕЩУ АТАКИТЕ КЪМ БЪЛГАРСКИЯ ТУРИЗЪМ
Следваща В СТАРА РЕКА Е ИЗГРАДЕНА НОВА ДЕТСКА ПЛОЩАДКА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЗАРАБОТИ ОЩЕ ЕДИН ПЛУВЕН БАСЕЙН В ОБЩИНАТА

С разрешение, издадено от кмета Стефан Радев заработи още един плувен басейн за обществено ползване на територията на община Сливен. Той се намира в село Желю войвода. Комисията, назначена с

Новини Сливен

СЛИВЕН ЩЕ ОТБЕЛЕЖИ 133 ГОДИНИ ОТ СЪЕДИНЕНИЕТО НА КНЯЖЕСТВО БЪЛГАРИЯ И ИЗТОЧНА РУМЕЛИЯ

С церемония по издигане на Националния флаг ще започнат честванията по повод 6 септември – Съединението на България. Тя ще започне от 11 часа на площад „Хаджи Димитър“. Ще бъде

Новини Сливен

ВОДАТА В ЯЗОВИР „ЖРЕБЧЕВО“ СЕ ВДИГА С 30 СМ. НА ДЕН СЛЕД ВАЛЕЖИТЕ

С 25-30 сантиметра на ден се покачва нивото на язовир „Жребчево“ след валежите. Това съобщи пред Радио „Фокус“ – Сливен управителят на Напоителни системи – клон Сливен Пламен Иванов. В