СОЦИАЛНИТЕ ИНСТИТУЦИИ – С МЕРКИ ЗА ДЕЙСТВИЕ ПРИ ЕВЕНТУАЛЕН ЕПИДЕМИЧЕН ВЗРИВ
август 19, 2020 654 Прегледи

СОЦИАЛНИТЕ ИНСТИТУЦИИ – С МЕРКИ ЗА ДЕЙСТВИЕ ПРИ ЕВЕНТУАЛЕН ЕПИДЕМИЧЕН ВЗРИВ

Готовността за действие при възникване на епидемичен взрив от COVID-19 в  местата за настаняване в област Сливен, предлагащи социални услуги от резидентен тип, бе тема на работна среща в областната администрация. В срещата участваха зам.областният управител Камен Костов, ръководството на РЗИ, представители на общините и директорите на местата за настаняване с най-много потребители – Дом за пълнолетни лица с умствена изостаналост – селище „Качулка“, Дом за стари хора – Сливен и Социален дом – Твърдица.

Предстои да бъдат въведени допълнителни мерки.  Част от тях са свързани с осигуряването на условия за лечение на заболелите с леки форми на инфекцията. Това налага в социалните заведения да бъдат определени подходящи помещения за изолация, със санитарни възли. Инфектираните потребители с тежко протичане на клиниката ще бъдат насочвани към болница.

Целта е да се осигури ефективна грижа за болните потребители, да се ограничи максимално риска от заразяване на останалите домуващи, както и да се намали натиска върху здравната система. COVID-отделения има в  областната и във военната болница в Сливен. Лекарите – инфекционисти в областта са 4-ма от общо 140 лекари с такава специалност в страната.

В местата за настаняване ще бъде проведено обучение на целия персонал, включително на санитари и хигиенисти, за работа и мерки за безопасност в среда на епидемичен взрив. Ръководствата на социалните институции трябва да осигурят запас от специални защитни облекла и средства за персонала, определен да се грижи за болните в изолатора.  На срещата бяха дадени указания да се изиска активното съдействие на общопрактикуващите лекари на домуващите.

Близо 800 са потребителите на социални услуги от резидентен тип в област Сливен. Около 500 от тях са в най-големите домове в Сливен и Твърдица. Останалите ползват услуги в Дома за стари хора в новозагорското с.Баня, в Дома за медико-социални грижи за деца – Сливен, в шест Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи, в три защитени жилища, в три частни дома за стари хора.  Тези социални институции трябва да представят в РЗИ планове за действие при възникване на епидемичен взрив според спецификата на наличния си ресурс.

 

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща 6 НОВИ СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС В ОБЛАСТ СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ДВЕ ЕВРОПЕЙСКИ ТИТЛИ В КАРАТЕТО ЗА ПРЕСЛАВА ДОБРЕВА

В Скопие /Македония/ се проведе 11-то Европейско първенство по шотокан карате от календара на Световната шотокан карате федерация WSF. Участваха над 1000 състезатели от 26 държави. В престижния форум сливналийката

Новини Сливен

ЛИКВИДАТОРЪТ НА КОЖНИЯ ЦЕНТЪР УВАЖИ СЪВЕТНИЦИТЕ И ДАДЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА РАЗХОДИТЕ НА ДРУЖЕСТВОТО

Адвокат Станимир Комбалов, който е ликвидатор на кожния център в Сливен, уважи поканата на комисията по финанси към общинския съвет и даде допълнителна информация за разходите, които Община Сливен трябва

Новини Сливен

ПРОДЪЛЖАВАТ ДЕЙНОСТИТЕ ПО АСФАЛТИРАНЕ И ПОДМЯНА НА ТРОТОАРНИТЕ НАСТИЛКИ В СЛИВЕН

Кметът Стефан Радев посети днес кварталите „Клуцохор“, „Българка“ и „Сини камъни“, в райони, по които се извършват ремонтни дейности – асфалтиране и подмяна на тротоарните настилки. Кметът се срещна и