СОЛИДАРНОСТ ИЛИ ПОЛИТИКА Е БОРБАТА С КОРОНА КРИЗАТА!

СОЛИДАРНОСТ ИЛИ ПОЛИТИКА Е БОРБАТА С КОРОНА КРИЗАТА!

  С тази  статия ,публикувана на 21.10.2021г.,  изразих подкрепата си  за налагането на зелен  сертификат , както и становището,че трябваше да се въведе поне един месец по- рано и да има поне две седмици подготовка за въвеждането му .
    За малкото време от въвеждането, данните показват ползата от това:
– Забелязва се тенденция за намаляване  броя на заразените на дневна и седмична база .
– Рязко се покачи броя на ваксинираните . За две седмици са се ваксинирали 250 000 човека , колкото са ваксинираните за цялото лято .
– Болшинството от българските граждани приеха спазването на зеления сертификат ,разбирайки обществената полза от него .
Чрез това се проявява най -вече чувството ни за отговорност и солидарност .
Или зеленият  сертификат започна да оправдава очакванията  и в обществото вече се чуват все по- малко  и все по – слаби гласове против него .
      Актуалният  въпрос във връзка с Ковид 19 в момента е започването на присъствено обучение на учениците, като за това се създава чиста среда чрез тестване на учениците, два пъти седмично , както и учителите и персонала ,които не са ваксинирани или боледували  и същевременно  нямат зелен сертификат .
      Като лекар , майка и общественик ще споделя разбирането си ,че решението на служебният  кабинет , министъра на просветата и на здравеопазването са правилни и това е единственият  начин за започване на присъствено обучение  -чрез създаването и гарантирането на чиста среда в училищата .
 Но считам   ,че оповестените обществени нагласи на  родители ,на желанието им  за присъствено обучение в този момент, на тежка ковид криза ,са преекспонирани .
 На всички ни е ясно ,че при спазването на зелените сертификати , единствената среда за разпространение на вируса остават хранителните магазини и най- вече училищата . Мисля ,  че с ерата на навлизането на дигиталните технологии и четвъртата  индустриална революция ,  по -правилното е в момента да се полагат еднакви усилия за онлайн и присъствено обучение .
 И родителите и учителите буквално на всеки клас да решават коя форма да избират , включително и част от учениците да се обучават онлайн ,а част- присъствено .  Каквото всъщност е и решението на министерството на образованието .
Грешката според мен е , че се  набляга основно на присъственото обучение чрез създаване на чиста среда .
И не се коментира възможността за усъвършенстване и развитие на неприсъственото , онлайн обучение .
  Считам ,че и двете форми на обучение , както и на работа, трябва да се развиват , защото към настоящият момент света не знае още колко време ще продължи борбата с Ковид 19. Всички сме свидетели как вируса мутира и как нации и общества , с големи проценти на ваксиниране  ,  отново се налага да прилагат и налагат мерки на изолация и дори затваряне  на много дейности .
  Ако зеленият  сертификат и увеличаването на компетенциите и възможностите на болничните заведения е отговора срещу корона вируса сред възрастните ,  мисля  ,че обществото ни трябва да намери гъвкаво и работещо решение и за децата и учениците ,което да включва в себе си и двете възможности за избор – присъствено обучение в чиста среда и обучение онлайн .
Решения, които да се вземат от родителите и учителите на всеки клас . Такъв подход ще допринесе за  свобода и отговорност на избора и най -вече до много по -ефективни мерки за спиране разпространението на корона вируса чрез училищата .
 Мерки ,които не изключват  наболялата нужда от реформи в здравеопазването . Реформи , които в отделен материал ще представя вижданията си и политиките на БСП.
           Прилагам по -долу статията си от 21.10.2021г.  „ Солидарност или политика е борбата с корона кризата “
СОЛИДАРНОСТ ИЛИ ПОЛИТИКА Е БОРБАТА С КОРОНА КРИЗАТА!
#РазумнитеРешения
 Като лекар се чувствам длъжна да споделя отношението и разбирането си за въведените от  днес зелени сертификати от служебното правителство  . Защото въпросите пред нас като общество  за справянето с корона кризата  нямат еднозначен отговор и трудностите вместо да ни обединяват се оказа ,че отново  ни разединяват .
Решението   беше взето в ситуация  на най -ниския процент ваксинирани в България ,в сравнение с останалите страни от ЕС  , най- високия процент заразени и починали и най- леките действащи противоепидемични мерки, на фона на процентите на заразените и починалите  .
Решение, което не беше прието еднозначно в обществото ни . Несъгласните с въвеждането на зелените сертификати изразяват несъгласието си по няколко различни начина .
Най -силната изява са протестите   ,
 друга част  заявяват  открито оттеглянето на подкрепата си към служебното правителство и президента Радев  ,
трета част изразяват недоволството си и критикуват въвеждането на зелените сертификати   .
Нека се опитаме да разсъждаваме, какви са алтернативите ни като общество да се борим с корона кризата , за намаляване на  заразените, а от там и на починалите .
 Първата алтернатива най -ясно е изразявана от доц. Мангъров .  Да не правим нищо , да оставим всичко да се развива неуправлявано , да чакаме боледуващите от корона вируса и ваксинираните да станат над 80 % и да се надяваме кризата да отшуми . Да приемем стоически факта ,че 2 % от заразилите се с корона вирус ще починат .
  Другата алтернатива, на фона на малкия процент ваксинирани, е да се въведе задължителна ваксинация за определени  или всички държавни служители / както го направиха редица страни / , а при заразени над 500 човека на 100 х население , да се обяви  пълно затваряне за по две седмици до намаляване броя на заразените .
 Третата алтернатива е тази, която се прилага в момента , изразител на която е министрството на здравеопазването/МЗ/ . Създаване на условия за ваксинация  на всеки желаещ  , ясни критерии над колко заразени на 100 х. човека  ,какви мерки се прилагат , включително и за училищата и въвеждането на зелени сертификати за посещения на кафенета , ресторанти , магазини извън хранителните и аптеките  . Мерки, които се приеха в редица страни .
Всеки от нас като гражданин на България и най- вече отговорните политически лидери , трябва да си отговорят на въпроса, кой от тези три варианта смятат за правилен .  Да изберем него и да се борим с корона вируса чрез него , независимо от професионалните ни ангажименти и политически пристрастия .
Като лекар считам, че решението на служебното  правителство е балансирано и правилно , като избра варианта за различни по сила мерки в зависимост от заболелите на 100 х човека и въвеждането на зелените сертификати след като заразените във всички части на България станаха над 500 човека на сто хиляди .
Но има няколко слабости, които можеше да бъдат избегнати и които с основание предизвикват обществено недоволство .
Първата слабост е, че решението трябваше да се вземе много по -рано и да има поне две седмици  период на подготовка за изпълнението му . Това е най- голяма слабост .
Втората слабост – въпреки ,че се каза ,че се решава  от специалисти , вземането на решението остана на тъмно  . Никой специалист и авторитет  не застана с лицето си , като участник във вземането на решението за зелените сертификати, и не обясни защо се прибягва точно  към такова решение .
Третата слабост е ,че в България вече сме три години в ситуация на  борба с корона вируса , и още  не сме излъчили авторитети, на които обществото да вярва . Тези авторитети  да участват и да са водещи  във вземането на решенията за  борба с корона болестта  и да  обясняват на обществото нуждата от съответните мерки и действия.
На фона на кризите, които ни съпътстват като демографска , енергийна ,  политическа ,  факта ,че и предизвикателствата пред справянето с корона вируса  не намираме сили да се обединим за справянето с тази ситуация , е  най -малкото тъжен и симптоматичен за обществото ни   . Тъжен е, защото не се задейства в обществото ни солидарността ,дори  и пред алтернативата на страданието от  болестта на тежко заболелите , пред алтернативата на претоварените болници и изнемогващи медици .
Моля се на предстоящите избори на 14.11. 2021 година, мъдростта на народа ни да изведе на предни позиции политически лидери, с които да преодолеем връхлетелите ни  Ковид 19 , енергийна и политическа криза .
#БСПзаБългария-#номер33
Д-р Събина Петканска-Вълева -#номер102
Предишна ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ АФУЗОВ ПОЗДРАВИ ПОЛИЦИЯТА С АРХАНГЕЛОВДЕН
Следваща "СВЕТЪТ СЕ ПРОМЕНЯ, ПОКОЛЕНИЯТА СЪЩО, РЕДНО Е И УПРАВЛЯВАЩИТЕ ДА ОТГОВАРЯТ НА ТАЗИ ПРОМЯНА"

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

46 НАРУШИТЕЛИ НА КАРАНТИНАТА ОТ ОБЛАСТ СЛИВЕН СА ЗАПЛАШЕНИ СЪС ЗАТВОР ДО 5 ГОДИНИ

Районна прокуратура – Сливен е образувала 46 досъдебни производства срещу 46 души от Област Сливен, които са нарушили карантината. Пет от производствата са бързи и още следващата седмица по тях

Новини Сливен

ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА ЗАТВАРЯТ ОФИСА СИ НА ЛАРГОТО СЛИВЕН

Продължаваме промяната затварят офиса си на ларгото  Сливен. Партийните атрибути вече се изнасят от помещението, което преди година бе банка. Очевидно коалицията на Кирил Петков и Асен Василев е наела

Новини Сливен

ПАЦИЕНТКА НА ИНФЕКЦИОЗНО ОТДЕЛЕНИЕ С БЛАГОДАРНОСТ КЪМ ЕКИПА

Пациентка на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен изпрати благодарствено писмо до директора на болницата. В него учителката Надя Вълкова благодари за грижите, които са положили за нея началникът на Отделението по