СОЛИДАРНОСТ ИЛИ ПОЛИТИКА Е БОРБАТА С КОРОНА КРИЗАТА!
08.11.2021 384 Прегледи

СОЛИДАРНОСТ ИЛИ ПОЛИТИКА Е БОРБАТА С КОРОНА КРИЗАТА!

  С тази  статия ,публикувана на 21.10.2021г.,  изразих подкрепата си  за налагането на зелен  сертификат , както и становището,че трябваше да се въведе поне един месец по- рано и да има поне две седмици подготовка за въвеждането му .
    За малкото време от въвеждането, данните показват ползата от това:
– Забелязва се тенденция за намаляване  броя на заразените на дневна и седмична база .
– Рязко се покачи броя на ваксинираните . За две седмици са се ваксинирали 250 000 човека , колкото са ваксинираните за цялото лято .
– Болшинството от българските граждани приеха спазването на зеления сертификат ,разбирайки обществената полза от него .
Чрез това се проявява най -вече чувството ни за отговорност и солидарност .
Или зеленият  сертификат започна да оправдава очакванията  и в обществото вече се чуват все по- малко  и все по – слаби гласове против него .
      Актуалният  въпрос във връзка с Ковид 19 в момента е започването на присъствено обучение на учениците, като за това се създава чиста среда чрез тестване на учениците, два пъти седмично , както и учителите и персонала ,които не са ваксинирани или боледували  и същевременно  нямат зелен сертификат .
      Като лекар , майка и общественик ще споделя разбирането си ,че решението на служебният  кабинет , министъра на просветата и на здравеопазването са правилни и това е единственият  начин за започване на присъствено обучение  -чрез създаването и гарантирането на чиста среда в училищата .
 Но считам   ,че оповестените обществени нагласи на  родители ,на желанието им  за присъствено обучение в този момент, на тежка ковид криза ,са преекспонирани .
 На всички ни е ясно ,че при спазването на зелените сертификати , единствената среда за разпространение на вируса остават хранителните магазини и най- вече училищата . Мисля ,  че с ерата на навлизането на дигиталните технологии и четвъртата  индустриална революция ,  по -правилното е в момента да се полагат еднакви усилия за онлайн и присъствено обучение .
 И родителите и учителите буквално на всеки клас да решават коя форма да избират , включително и част от учениците да се обучават онлайн ,а част- присъствено .  Каквото всъщност е и решението на министерството на образованието .
Грешката според мен е , че се  набляга основно на присъственото обучение чрез създаване на чиста среда .
И не се коментира възможността за усъвършенстване и развитие на неприсъственото , онлайн обучение .
  Считам ,че и двете форми на обучение , както и на работа, трябва да се развиват , защото към настоящият момент света не знае още колко време ще продължи борбата с Ковид 19. Всички сме свидетели как вируса мутира и как нации и общества , с големи проценти на ваксиниране  ,  отново се налага да прилагат и налагат мерки на изолация и дори затваряне  на много дейности .
  Ако зеленият  сертификат и увеличаването на компетенциите и възможностите на болничните заведения е отговора срещу корона вируса сред възрастните ,  мисля  ,че обществото ни трябва да намери гъвкаво и работещо решение и за децата и учениците ,което да включва в себе си и двете възможности за избор – присъствено обучение в чиста среда и обучение онлайн .
Решения, които да се вземат от родителите и учителите на всеки клас . Такъв подход ще допринесе за  свобода и отговорност на избора и най -вече до много по -ефективни мерки за спиране разпространението на корона вируса чрез училищата .
 Мерки ,които не изключват  наболялата нужда от реформи в здравеопазването . Реформи , които в отделен материал ще представя вижданията си и политиките на БСП.
           Прилагам по -долу статията си от 21.10.2021г.  „ Солидарност или политика е борбата с корона кризата “
СОЛИДАРНОСТ ИЛИ ПОЛИТИКА Е БОРБАТА С КОРОНА КРИЗАТА!
#РазумнитеРешения
 Като лекар се чувствам длъжна да споделя отношението и разбирането си за въведените от  днес зелени сертификати от служебното правителство  . Защото въпросите пред нас като общество  за справянето с корона кризата  нямат еднозначен отговор и трудностите вместо да ни обединяват се оказа ,че отново  ни разединяват .
Решението   беше взето в ситуация  на най -ниския процент ваксинирани в България ,в сравнение с останалите страни от ЕС  , най- високия процент заразени и починали и най- леките действащи противоепидемични мерки, на фона на процентите на заразените и починалите  .
Решение, което не беше прието еднозначно в обществото ни . Несъгласните с въвеждането на зелените сертификати изразяват несъгласието си по няколко различни начина .
Най -силната изява са протестите   ,
 друга част  заявяват  открито оттеглянето на подкрепата си към служебното правителство и президента Радев  ,
трета част изразяват недоволството си и критикуват въвеждането на зелените сертификати   .
Нека се опитаме да разсъждаваме, какви са алтернативите ни като общество да се борим с корона кризата , за намаляване на  заразените, а от там и на починалите .
 Първата алтернатива най -ясно е изразявана от доц. Мангъров .  Да не правим нищо , да оставим всичко да се развива неуправлявано , да чакаме боледуващите от корона вируса и ваксинираните да станат над 80 % и да се надяваме кризата да отшуми . Да приемем стоически факта ,че 2 % от заразилите се с корона вирус ще починат .
  Другата алтернатива, на фона на малкия процент ваксинирани, е да се въведе задължителна ваксинация за определени  или всички държавни служители / както го направиха редица страни / , а при заразени над 500 човека на 100 х население , да се обяви  пълно затваряне за по две седмици до намаляване броя на заразените .
 Третата алтернатива е тази, която се прилага в момента , изразител на която е министрството на здравеопазването/МЗ/ . Създаване на условия за ваксинация  на всеки желаещ  , ясни критерии над колко заразени на 100 х. човека  ,какви мерки се прилагат , включително и за училищата и въвеждането на зелени сертификати за посещения на кафенета , ресторанти , магазини извън хранителните и аптеките  . Мерки, които се приеха в редица страни .
Всеки от нас като гражданин на България и най- вече отговорните политически лидери , трябва да си отговорят на въпроса, кой от тези три варианта смятат за правилен .  Да изберем него и да се борим с корона вируса чрез него , независимо от професионалните ни ангажименти и политически пристрастия .
Като лекар считам, че решението на служебното  правителство е балансирано и правилно , като избра варианта за различни по сила мерки в зависимост от заболелите на 100 х човека и въвеждането на зелените сертификати след като заразените във всички части на България станаха над 500 човека на сто хиляди .
Но има няколко слабости, които можеше да бъдат избегнати и които с основание предизвикват обществено недоволство .
Първата слабост е, че решението трябваше да се вземе много по -рано и да има поне две седмици  период на подготовка за изпълнението му . Това е най- голяма слабост .
Втората слабост – въпреки ,че се каза ,че се решава  от специалисти , вземането на решението остана на тъмно  . Никой специалист и авторитет  не застана с лицето си , като участник във вземането на решението за зелените сертификати, и не обясни защо се прибягва точно  към такова решение .
Третата слабост е ,че в България вече сме три години в ситуация на  борба с корона вируса , и още  не сме излъчили авторитети, на които обществото да вярва . Тези авторитети  да участват и да са водещи  във вземането на решенията за  борба с корона болестта  и да  обясняват на обществото нуждата от съответните мерки и действия.
На фона на кризите, които ни съпътстват като демографска , енергийна ,  политическа ,  факта ,че и предизвикателствата пред справянето с корона вируса  не намираме сили да се обединим за справянето с тази ситуация , е  най -малкото тъжен и симптоматичен за обществото ни   . Тъжен е, защото не се задейства в обществото ни солидарността ,дори  и пред алтернативата на страданието от  болестта на тежко заболелите , пред алтернативата на претоварените болници и изнемогващи медици .
Моля се на предстоящите избори на 14.11. 2021 година, мъдростта на народа ни да изведе на предни позиции политически лидери, с които да преодолеем връхлетелите ни  Ковид 19 , енергийна и политическа криза .
#БСПзаБългария-#номер33
Д-р Събина Петканска-Вълева -#номер102
Предишна ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ АФУЗОВ ПОЗДРАВИ ПОЛИЦИЯТА С АРХАНГЕЛОВДЕН
Следваща "СВЕТЪТ СЕ ПРОМЕНЯ, ПОКОЛЕНИЯТА СЪЩО, РЕДНО Е И УПРАВЛЯВАЩИТЕ ДА ОТГОВАРЯТ НА ТАЗИ ПРОМЯНА"

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОБЩИНА СЛИВЕН СТАРТИРА АНКЕТА, ЗАПИСВАНЕ ЗА ПРИЕМНИ ДНИ И ПОДАВАНЕ НА СИГНАЛИ ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ

Община Сливен стартира анкета за измерване удовлетвореността на гражданите от нивото на административното обслужване. Тя е публикувана в сайта на Общината на адрес – https://mun.sliven.bg/survey Предвидени са шест въпроса, на

Новини Сливен

ЗАПОЧНАХА ОТКРИТИТЕ ПРИЕМНИ НА ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ ОТ ГЕРБ В СЛИВЕН

Лични и социални въпроси, съдействие за намиране на работа, както и въпроси касаещи инфраструктурата на града и населените места в община Сливен, бяха темите в първата приемна на общинските съветници

Новини Сливен

МЛАД КАНДИДАТ ЗА ДЕПУТАТ ОТ БЪЛГАРСКИ ВЪЗХОД ЗАРАДВА ДЕЦАТА ОТ УЧИЛИЩЕ „ВЛАСАКИ ШУМАНОВ“

Той е най-младият кандидат за депутат от партия Български възход в Сливен. Казва се Иван Радев и на днешния първи ден на месец март зарадва децата от училище „Власаки Шуманов“.