СОЗОПОЛ Е ДОМАКИН НА ФОТОИЗЛОЖБА, ПОСВЕТЕНА НА ПОСЛЕДНИЯ РУСКИ ЦАР
юли 3, 2018 769 Прегледи

СОЗОПОЛ Е ДОМАКИН НА ФОТОИЗЛОЖБА, ПОСВЕТЕНА НА ПОСЛЕДНИЯ РУСКИ ЦАР

При голям интерес премина официалното откриване на фотоизложба „Последният руски император – По пътя на Голгота”, която може да бъде видяна до 13 юли в залите на музейна експозиция „Старият Созопол” в Центъра за занаяти в Созопол.

Изложбата включва  копия на фотографии пресъздаващи живота на семейството на руския император Николай II,  по време на неговото царуване от 1894 до 1918г.

Архивните фотоси са дело на личния дворцов фотограф и имат висока художествена и архивна стойност, тъй като пресъздават не само интимни моменти от живота на царското семейство, но и важни исторически моменти от участието на Русия в Първата световна война. В кратки анотации към изложбата е пресъздадена и голямата романтична любов на императора към неговата съпруга Александра Фьодоровна – германска принцеса и внучка на английската кралица Виктория. Предвоенната фамилна идилия е преразказана чрез портретите на петте им деца: Олга, Татяна, Мария, Анастасия и престонаследника Алексей. Серия фотографии пресъздават моменти от участието на руската армия във военните действия под ръководството на върховния главнокомандващ Николай II. От стените на експозиционото пространство фотографиите разказват за високия интелект, но също така и за драматизма, и трагичния край на фамилията на последния руски цар. В хода на неуспешната за Русия военна кампания  на германския фронт през 1917 – 18г. избухва Гражданската война в Русия, която довежда до болшевишката революция разтърсила устоите на руското общество. Със забележително достойнство руският император и цялата фамилия Романови посрещат своята жестока и трагична съдба и извървяват своя последен път към Голгота. Екзекутирани по особено жесток начин от НКВД в град Екатеринбург на християнския празник св.Марина на 17.07.1918г. Тази година /2018/ се отбелязват сто години от трагичната гибел на последния руски император и в навечерието на празника на покровителката на град Созопол св.Марина, изложбата гостува в града.

По време на откриването на изложбата  бе прожектиран филмът „ Оклеветеният император” и бяха изнесени беседи от Веселина Борисова /гр.Бургас/ и режисьора Сергей Алиев. Събитието премина при голям интерес от български и руско говорящи туристи -гости на град Созопол. Под съпровода на младата украинска изпълнителка Олга Сукнадская, гостите разгледаха великолепните фотографии, възкресяващи моменти от живота на последния руски император.

Предишна ОДМВР-СЛИВЕН ЩЕ ОТБЕЛЕЖИ ТЪРЖЕСТВЕНО 139 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА МВР
Следваща ИСТОРИКЪТ ПЕТЪР ПЕТРОВ: "ТОМ 3 ОТ КНИГАТА "ОПИТ ЗА ИСТОРИЯ НА ГРАД СЛИВЕН" НА Д-Р СИМЕОН ТАБАКОВ Е МАЛКО НАД 600 СТРАНИЦИ

За автора

Може да харесате още

Новини

ОРБАН ЗАГУБИ БУДАПЕЩА НА МЕСТНИЯ ВОТ

Опозицията в Унгария спечели кметските избори в столицата Будапеща и нанесе тежък удар на премиера Виктор Орбан. Това е първият електорален шамар, който унгарският премиер понася, откакто дойде на власт

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

  Шофьор минава на червено и моментално е спрян от катаджия. – Книжката, ако обичате. – Нямам – взеха ми я за шофиране в нетрезво състояние. – Талонът на колата?

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

– Забелязала ли си, муци, че като стъпиш накриво ти се подува глезенът? – Глупости, на мене ми посинява окото! – Имаш ли си приятелка?? – Не – Защо такъв

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

15 − 14 =