СЛОЖЕН РЕМОНТ В ТРУДЕН ТЕРЕН ПРИ ЦПС „ЧЕРВЕНАКОВО“ ЩЕ СПРЕ ЗА ТРИ ДНИ ВОДАТА В НОВОЗАГОРСКО
януари 13, 2023 2859 Прегледи

СЛОЖЕН РЕМОНТ В ТРУДЕН ТЕРЕН ПРИ ЦПС „ЧЕРВЕНАКОВО“ ЩЕ СПРЕ ЗА ТРИ ДНИ ВОДАТА В НОВОЗАГОРСКО

Спешен ремонт налага повреда в напорния водопровод от ЦПС „Червенаково“ към разпределителния за региона водоем 5 000 куб. м, съобщиха от „ВиК-Сливен“. Сериозната  авария води до големи загуби на вода, преразход на електроенергия и затруднява водоснабдяването в най-отдалечените новозагорски села Любенец, Любенова махала, Радецки. „ВиК-Сливен“ създава организация за бързото нормализиране на водоподаването, което не търпи отлагане.

ЦПС „Червенаково“ има изключително важно значение за водоснабдяването на региона. Тя осигурява вода на 14 села в Новозагорската община и на общинския център Нова Загора. 13 бункерни помпени станции от терасите на Тунджа захранват с вода помпена станция „Червенаково“. В реконструкцията на помпената станция по европейски проект на „ВиК-Сливен“ се извършва и подмяна на старите помпи на бункерите с нови – на реномираната марка „„Грундфос“, с голям коефициент на полезно действие. Специалисти твърдят, че този водоизточник е уникален – няма друго място в източната част на Горнотракийската низина, където да има вода с такива питейни качества. С тази вода се захранват и миньорските селища на въгледобивния комплекс „Марица-изток“ Раднево, Ковачево, Гълъбово и ТЕЦ-2.

Сериозната авария  е на около един километър от  ЦПС „Червенаково“ по трасето на напорния водопровод с диаметър 820 мм. Тя е изключително трудна за отстраняване поради факта, че се намира в сложен пресечен терен с голяма денивелация.

По тези причини се налага спиране на водоподаването към новозагорските села и ограничаването му в Нова Загора поне за три дни, посочи управителят на „ВиК-Сливен“ инж. Севдалин Рашев. За времето на ремонтните дейности населението ще бъде своевременно уведомено. От „ВиК-Сливен“ ще се постараят ремонтът да приключи  в най-кратък срок.

Истински късмет е според управителя на водното дружество, че в момента, за реконструкцията по европейски проект на ЦПС „Червенаково“ работи специализиран екип на „МСМ груп“, които са много добри професионалисти в бранша и ще окажат помощ при отстраняването на аварията по най-бързия начин. След извършения оглед, във „ВиК-Сливен“ са изготвили план за неотложния ремонт. Създадена е сериозна организация за осъществяването му. Осигуряват се необходимата техника и материали.

По аварията ще се работи следващата седмица, като водоподаването в новозагорските села ще бъде спряно в понеделник /16 януари/ по обед. В Нова Загора ще има режим на водоснабдяването само по високите етажи. Работата по отстраняване на аварията ще бъде сложна и напрегната поради трудния терен и дълбоката подземна локация на водоповода. Трудното местонахождение усложнява качването на изкопна техника и материали. „Включването на байпас изисква много време, ще се пристъпи вероятно направо към подмяна на тръбата.“ – посочи инж. Рашев.

Водоснабдяването от ЦПС „Червенаково“, разположено на територията на три общини /Нова Загора, Стара Загора и Твърдица/, е от съществено значение най-вече за община Нова Загора. Авариите по амортизирания 50-годишен водоповод е трудно да бъдат предвидени. Спасението е в  завършването на реконструкцията по европейския проект на „ВиК-Сливен“, в който агломерация Нова Загора е сериозно застъпена. Същевременно, водното дружество търси и други варианти за финансиране, за да подмени и други части от този водоповод.

Инж. Рашев сподели, че в момента водното дружество търси финансиране и за изместването на водопровода, върху който населението от новозагорския кв. „Шести“ си е направило незаконни къщи. Отстраняването на авариите там е изключително трудно, тъй като често повредата се оказва под къщите. Работи се много внимателно, но се случва да падат огради, дори части от стопански и други постройки. Това налага изместване на водопровода, за което водното дружество се надява на подкрепа от община Нова Загора. Инж. Рашев се надява да се намери финансиране за ремонт и реконструкция на най-уязвимите участъци  по водопреносната мрежа в Нова Загора и региона. „Предстои сериозна работа по тази много важна водоснабдителна система –  „Червенаково“.“, заяви той.

 

Предишна ОБЩИНА НОВА ЗАГОРА И ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ОРГАНИЗИРАТ „ОТКРИТ УРОК ПО РОДОЛЮБИЕ“
Следваща ПОЗДРАВ НА КМЕТА НА ОБЩИНА НОВА ЗАГОРА ГАЛЯ ЗАХАРИЕВА ПО ПОВОД ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА НОВА ЗАГОРА ОТ ОСМАНСКО РОБСТВО

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ФИРМА „КЕЙ ЕНД ВИ“ ПОЗДРАВЯВА СВОИТЕ СЛУЖИТЕЛИ, КЛИЕНТИ И ПАРТНЬОРИ С НАСТЪПВАЩИТЕ ПРАЗНИЦИ

Фирма „Кей Енд Ви“ поздравява своите служители, клиенти и партньори с настъпващите Коледни и Новогодишни празници. Идват едни различни празници, които ще посрещнем в необичайна обстановка. Вече 10-ти месец нашата

Новини Сливен

ПРОМЯНА В ОРГАНИЗАЦИЯТА НА ДВИЖЕНИЕ ЗАРАДИ МОНБАТ РАЛИ СЛИВЕН

Във връзка с провеждането на Монбат Рали Сливен 2019 се налага временна промяна в организацията на движение на моторни превозни средства в дните от 28 до 30 юни, съобщиха от

Новини Сливен

МЪЖ Е ХВАНАТ С НАРКОТИЦИ ЗАД ВОЛАНА

Полицейски служители са установили водач, употребил наркотици. На 18 септември, в 14,10 часа, на бул.“Хр.Ботев“, е спрян лек автомобил „Фолксваген Голф“, управляван от 31-годишния Т.Д. от село Градец. При проверка