СЛИВНАЛИЯ С АМЕРИКАНСКА НАГРАДА ЗА ПРЕВОДА НА  „КРИВОРАЗБРАНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ“ НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

СЛИВНАЛИЯ С АМЕРИКАНСКА НАГРАДА ЗА ПРЕВОДА НА „КРИВОРАЗБРАНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ“ НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

Стоян Чапразов е на 51 години, роден е в Сливен. Завършва ГПЗЕ „Захарий Стоянов“ през 1990 г. Син на известния сливенски общественик Васил Чапразов. От дълги години живее в САЩ и е

Доктор по английска литература; завършва Университет на Минесота. Магистър по английска литература, Emporia State University. Бакалавърска степен по журналистика и масови комуникации, Американски университет в България. Изследователски области Британска литература и култура от 19 век, Балканска литература.

В момента е преподавател по английска литература в Университета в Айова. /Iowa State University/.

Стоян съобщи в страницата си във фейсбук „Приятели, радвам се да споделя, че съм един от получателите на ПЕН/ХАЙМ грант за превода ми на „Криворазбраната Цивилизация“ на английски език.

https://pen.org/literary-awards/grants-fellowships/announcing-the-2023-pen-america-literary-grant-winners/

Последни публикации: „Където мостът се руши: Другостта на „циганите“ в „Мостът на Дрина “ на Иво Андрич .“ SEEJ, 65.2, (2021): 354-368. „Да си представим Европа: две български гледни точки от XIX век.“ Контексти от деветнадесети век: Интердисциплинарен вестник 40.3 (2018): 281-293. „Словаците и циганите от Дракула на Брам Стокър : Вампири в човешка плът.“ Английска литература в преход 1880-1920 ( ELT ) 58.4 (2015): 522-535. Текущи изследвания „За превода на „Оръжията на Бърнард Шоу“ и „Човекът “, поканен, SHAW Studies , лято 2022 г.

Предишна НАД 100 ДЕЦА, МЛАДЕЖИ И ТЕХНИТЕ РОДИТЕЛИ ПОЛЗВАТ УСЛУГИТЕ НА ДВАТА ОБЩИНСКИ ЦЕНТЪРА ЗА ПОДКРЕПА
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

30-ГОДИШЕН МЪЖ Е ЗАДЪРЖАН ЗА ПАЛЕЖ НА АВТОМОБИЛ В СЛИВЕН

Сливенски криминалисти задържаха извършител на палеж. На 3 ноември, около 01,00 часа, екипи на РУ и РСПБЗН-Сливен се отзовават на сигнал за горящ лек автомобил „Сузуки“, на улица „Добри Димитров“.

Новини Сливен

НАРУШЕНИЕ НА СТРЕЛЕЦА СПАСИЛО ПРОСТРЕЛЯНИЯ ОХРАНИТЕЛ

Зъболекарят, които през уикенда простреля служител на Съдебна охрана – Сливен, е нарушил правилата, задължителни по време на лов. Именно това обаче е спасило простреляния охранител, довериха пред Sliveninfo авджии.

Новини Сливен

БЕЗПЛАТНАТА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕФОННА ЛИНИЯ ЗА ДЕЦА 116 111 ОКАЗВА ДЕНОНОЩНА ПОДКРЕПА

Директорът на ДАЗД д-р Елеонора Лилова изпрати писмо до областния управител Чавдар Божурски относно работата на  Националната телефонна линия за деца 116 111.  Линията се поддържа и управлява от Държавната агенция за закрила