СЛИВНАЛИЯТА БОЖИДАР АНДРЕЕВ НЕ МОЖА ДА СЕ ПРЕБОРИ ЗА ОЛИМПИЙСКИ МЕДАЛ В ТОКИО
юли 28, 2021 1288 Прегледи

СЛИВНАЛИЯТА БОЖИДАР АНДРЕЕВ НЕ МОЖА ДА СЕ ПРЕБОРИ ЗА ОЛИМПИЙСКИ МЕДАЛ В ТОКИО

Българският представител във вдигането на тежести в категория до 73 кг Божидар Андреев от Сливен не можа да се пребори за олимпийски медал в Токио 2020, правейки общо три грешки в двете движения. В изхвърлянето той записа 154 кг, като направи грешка на тази тежест при втория си опит. В изтласкването българинът не можа да преодолее 189 кг, а последният му шанс беше на 190 кг, което щеше да го покачи на призовата стълбица, но той избърза след обръщането и не можа да се справи.

Андреев видимо бе разочарован от неуспеха си, защото имаше потенциал да вземе поне сребърен медал, тъй като само фаворитът от Китай Шъ Джийонг беше класа над конкуренцията.

Българинът завърши за пето място в крайното класиране със сбор 338 (154, 184), като олимпийски шампион стана именно Шъ Джийонг с нов световен рекорд в двубоя (166, 198) от 364 кг. Втори със сребро завърши венецуелецът Хулио Рубен Майора Перня с 346 – 156 и 190, а трети изненадващо от група „Б“ стана Рахмад Абдулах с 343 кг. Албанецът Брикен Каля също завърши пред Андреев с 341.

Така последният медал за България от Олимпийски игри във вдигането на тежести остава този на Милка Манева от Лондон 2012, присъден ѝ 6 години след края на надпреварата. Последният ни олимпийски шампион е покойният Милен Добрев от Атина 2004, когато също Величко Чолаков печели бронз при най-тежките.

Изхвърляне

Изненадващо Божидар Андреев излезе на 150 кг в изхвърлянето, като се очакваше да е малко по-късно в заявките. Той демонстрира с движението си, че е класи над дотогава излезлите състезатели, а и нямаше никакви проблеми със спряването с тежестите. Вероятно треньорският екип е имал идея да се презастрахова с по-ранното излизане.

Втората заявка беше 154 кг. За съжаление, той направи грешка и не можа да се изправи с щангата, въпреки че тежестта напълно беше според възможностите му. Треньорите му крещяха да се наведе напред, но стана точно обратното. Той се опита да стабилизира “пропадането” на таза, но не му стигнаха силите и трябваше да приеме неуспешния опит.

Той излезе моментално за третия си опит и вече нямаше никакво съмнение в изпълнението. Оставаше българският екип да се надява грешката във втория опит да не се окаже фатална при следващото движение в битката за медалите. След края на първото движение българинът беше четвърти в класирането.

Фаворитът за титлата и световен рекордьор Шъ Джийонг направи две поправки на олимпийския рекорд – първо 163, а после и 166 кг. Върховото постижение в света е негово притежание – 169 кг – от 20 април, но китайският екип прецени, че олимпийския златен медал е по-важен от риска да се подобрява всяка една статистика.

Изтласкване

Божидар, който видимо беше разочарован в паузата от неуспешния си втори опит, реши да пропусне първоначалните заявки от около 180 кг. Мариан Робу, който беше пред българина в изхвърлянето (155 кг), не можа да се справи с повече от 175 кг в изтласкването и практически отпадна от битката за медал.

Андреев излезе за 184 кг и се справи отлично с обръщането, като въпреки леки неточности, се пребори с тежестта за временен сбор от 338. Карем Бен Хниа, който беше с 1 кг по-малко от българина в изхвърлянето, изтласка 185 и изравни сбора 338, но бе зад него на пето място в класирането заради по-малката първа тежест.

Следващата заявка на Божидар и треньора Иван Иванов бе 189 кг, променена от 185. Той обаче не можа да се справи с нея, въпреки хубавото обръщане. Цялото му тяло тръгна напред, щангата така и не тръгна нагоре, поради което той трябваше да я спусне. Българският щаб взе важно стратегическо решение да покачи заявката за следващия опит на 190 кг.

Това практически беше изпълнение, от което зависеше дали ще спечели медал, но избърза след обръщането и не можа да се справи. Въпреки по-големите му възможности, със само три успешни опита той нямаше как да се надява да спечели олимпийски медал.

 

sportal.bg

 

Предишна ОБЩИНА СЛИВЕН С ПОРЕДЕН ПРИЗИВ СРЕЩУ ВАНДАЛСКИ ПРОЯВИ
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ДЕКЛАРАЦИЯ ОТ ОБЛАСТЕН СЪВЕТ НА ДПС – СЛИВЕН

Относно: Провокативните действия на протестиращите върху сградата на централата на ПП „Движение за права и свободи” на 24 септември, по време на ден 78-и от политическите протести в България. Областният

Новини Сливен

КМЕТЪТ НА СЛИВЕН ОБЯВИ ДНЕШНИЯ 28 МАРТ ЗА НЕУЧЕБЕН ДЕН

Кметът на Сливен обяви днешния 28 март за неучебен ден. Причина за заповедта са масовите заплахи за бомби в училищата. Очаквайте подробности!

Новини Сливен

ПРИКЛЮЧИ РЕМОНТЪТ НА СГРАДАТА НА ЗДРАВНАТА СЛУЖБА В СЕЛО ДРАГОДАНОВО

Приключи ремонтът на сградата на Здравната служба в село Драгоданово, който започна в края на август. Преди да бъде въведена в експлоатация, кметът Стефан Радев направи оглед на извършените дейности.