СЛИВНАЛИИТЕ КОМИТОВ СТАРШИ И КОМИТОВ МЛАДШИ СЕ БОРЯТ С COVID-19
януари 29, 2022 2660 Прегледи

СЛИВНАЛИИТЕ КОМИТОВ СТАРШИ И КОМИТОВ МЛАДШИ СЕ БОРЯТ С COVID-19

Баща и син инфекционисти служат в системата на Военномедицинска академия. От септември 2013 г. полковник д-р Илиян Комитов е началник на МБАЛ – Сливен. В системата на ВМА е от 1995 г., след като завършва медицинското си образование като стипендиант на МО. Първо е лекар интерн към Учебен отдел. Следват 6 години по разпределение във военни формирования на Българската армия – в 50-и зенитен полк в с. Бояново, Ямболско, и в 5-а бригада в Казанлък. От 2002-ра за 2 години е във военно ХЕИ в Сливен. Включва се в тогавашния Военномедицински отряд за бързо реагиране във ВМА заедно със специализацията си в Клиниката по инфекциозни болести. За свой учител смята проф. Камен Плочев, началник на клиниката. Участва три пъти в мисията на НАТО в Афганистан.

Днес синът на полк. Комитов, Димитър, е доброволец в същата клиника на ВМА. Разликата във възрастта им е 27 години. До тях в рода си нямат лекари и военнослужещи.

Бащата

Миналата година е била натоварена професионално в пандемията и за военната болница в Сливен. Екипът й помага на много хора в борбата с вируса. „Не усетих как изминаха тези 12 месеца, работата продължи интензивно втора година”, казва полк. Комитов. Акцентът в практиката неизбежно е около COVID-19, но екипът на болницата изпълнява и задълженията си, свързани с военното здравеопазване  и извънболничната помощ по договор с РЗОК – Сливен. В него инфекционистите са трима, които се оказват изведнъж дефицитни в здравеопазването ни по време на пандемията.

Най-важното от опита ни през втората година от пандемията, през която вече имаше ваксини срещу инфекцията, казва д-р Комитов, е безспорно: ваксинираните пациенти прекарват инфекцията в много по-лека степен. И допълва, че хоспитализираните с ваксина за кратко време и с неинтензивно лечение, получили усложнения от COVID инфекцията, буквално се броят на пръстите на двете му ръце. Обичайно ваксините са им поставени преди повече от 6 месеца. Факт, в който се убеждават с колегите му вече след пролетта на м.г.

Д-р Комитов е категоричен, че синът му Димитър сам се е насочил към медицината. Естествено е в дом, в който често разговорите между двамата родители медици са професионални (майката ръководи клинична лаборатория в болница). От години в тези разговори се включва и синът. Който след езиковата гимназия в Сливен с немски и английски продължава в Медицинския университет в София. А сега семейството ще се радва и дъщерята Диана да продължи традицията. Предимствата са повече от видими – споделя се всекидневният лекарски опит от родители на деца. Сега бъдещият лекар Димитър Комитов е доброволец в същата Клиника по инфекциозни болести на ВМА и се учи на занаят от проф. Плочев, при когото бащата е специализирал…

Помощ от доброволци от варненски студенти се влива и в екипа на сливенската военна болница. Надежда на началника на МБАЛ – Сливен, е не само да привлече млади медици в екипа, но и те да поемат пътя на военни лекари. От години е проблемът с намаляването на офицерския състав в болниците на ВМА. Затова всички гледат с нетърпение към първия випуск на курсантите от ВВМУ – Варна, които до 2 години ще са и дипломирани медици. Медиците под пагон са на 100% полезни за системата на военното здравеопазване и на армията ни, както и на медицинското осигуряване в партньорските ни отношения в НАТО, убеден е началникът на МБАЛ – Сливен. Той смята, че военните ни медици се представят по най-добрия начин в международни партньорски мисии.

Синът

Димитър Комитов е студент доброволец в Инфекциозната клиника на ВМА от октомври 2020 г. Но отива там с опита от 6-месечното доброволстване в кардиологичната Трета градска болница.

Сега е в 6-и курс и дипломирането предстои в началото на 2023 г. А стажът му започва след месец. Сега Димитър и две негови състудентки са вече назначени като доброволци. Започват да доброволстват в нея от интерес към инфекциозните заболявания и възможността да се учат на практика. В Трета градска болница, школа в кардиологията, се запознава с болничната среда, с „елементарните” манипулации, като вземането на кръв, поставянето на абокат, на катетър – все полезни за един студент дейности. Както и преодоляването на страха от общуването с пациента. Димитър преодолява преградата, учи се как да спечели доверието му, без което добра анамнеза е невъзможна.

Решава, че ще бъде лекар още рано в училище. Интересът му към биологията и особено към химията го насърчава. Не си е представял, че ще се занимава с друго освен с медицина. Мотивира го и благодарността на много пациенти към родителите му – лекари. А вече днес може да каже, че му е интересна и работата с пациентите в клиниката, както и благодарността, която среща в очите им. И че буквално има възможността да направи нещо за друг човек.

Дали има планове и дори мечти – да, непременно ще кандидатства за специализантско място в клиниката. В работата всеки ден се убеждава, че е избрал точната специалност за себе си. Защото инфекциозните болести дават широк поглед върху медицината, върху всички вътрешни болести. Харесва му всеобхватността на специалността, която лекува дихателната и нервната система и много други заболявания – от ухапването на кърлеж до високото предизвикателство на COVID-19. Днес се вижда колко са необходими специалистите по инфекциозни болести, казва Комитов-син. И допълва, че докато не бил виждал клинична картина на болен, не оценявал колко богата медицинска култура изисква лечението на инфекциите. Към което – наопаки, досега имаше рехав интерес… Би искал някога и той да заслужи уважението и признателността на пациентите си и той някога да стане добър терапевт. Би имал желанието и амбицията да бъде военен лекар. Което е допълнително призвание, казва днес 24-годишният Димитър Комитов.

МБАЛ – Сливен

През новата година завършва ремонтът на сградата на инфекциозното отделение на Военната болница в Сливен, което е оборудвано със съвременна медицинска апаратура и е логистично осигурено. Приоритет тази година за екипа е специалността урология, дефицитна в региона, като са привлечени двама медици уролози и се очаква и специализирана медицинска апаратура. Интензивно работи гастроентерологията и специалистите й са много търсени. Сливенската военна болница затвърждава авторитетно мястото си в региона.

В пандемията се консултират и лекуват и много чуждестранни граждани на територията на съвместното военно съоръжение на полигон Ново село. Екипът подсигурява медицински и военните учения в региона. Наскоро са завършили и годишните профилактични прегледи на военнослужещите от зоната за отговорност на МБАЛ – Сливен. Работят и комисиите  за кандидатите за постъпване на военна служба. Полк. Комитов отчита повишен интерес за влизане в Българската армия през 2021 г., в която според него младите хора откриват стабилност и перспектива за развитие.

МБАЛ – Сливен, активно участва и в областния щаб за борба с коронавируса, а екипът й се утвърди в борбата със заразата при ограничен, но с отговорност и дисциплина човешки ресурс. Енергичната екипна работа е отличена и от ръководството на ВМА, и от Министерството на отбраната на празника на военномедицинската служба през декември м.г., когато д-р Илиян Комитов е отличен с пушка тип „Манлихер”, а негови колеги – с грамоти. А гражданите от областта все повече се доверяват на  МБАЛ – Сливен, за лечение.

Пандемията

Като инфекционист полк. Комитов коментира доколко предизвикателствата пред медицината в бъдеще ще са свързани в голяма степен със заболяванията в неговата специалност. Той смята, че природата ще продължи да създава патогени, които прескачат еволюционната бариера между животинските видове и човека, когото, за съжаление, ще поразяват, макар и в по-малки мащаби. Какъвто беше вирусът Ебола преди години или взривът от морбили и в нашата страна. Защото инфекциозните болести не са си отишли от планетата, ще възникват и нови разновидности на познатите патогени.

 

armymedia.bg

Заглавието е на Sliveninfo

Предишна ПАРТИЯ СИЛНА БЪЛГАРИЯ ПОЗДРАВЯВА ДИМИТРИНКА ПЕТКОВА ЗА ДЕЙНОСТТА И КАТО ЗАМ.-ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ НА СЛИВЕН
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПОКАНА ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ НА КОНЦЕПЦИЯ ЗА ИНТЕГРИРАН ТУРИСТИЧЕСКИ ПРОДУКТ НА ОБЩИНА СЛИВЕН – 2019 Г.

Община Сливен кани всички заинтересовани лица да вземат участие в обществено обсъждане на Концепция за интегриран туристически продукт на Община Сливен за реализацията на проект „Интегриран проект за развитие на

Новини Сливен

ОГНЕБОРЦИ СПАСИХА 40 ДЕКАРА ЛОЗЯ

Сливенски пожарникари са спасили 40 декара лозови  насаждения в село Блатец. На 28 март, в 12,17 часа, е получен сигнал за пожар в лозов масив в землището на село Блатец.

Новини Сливен

СЪВЕТЪТ ЗА НАМАЛЯВАНЕ РИСКА ОТ БЕДСТВИЯ В СЛИВЕН ПРОВЕДЕ ЗАСЕДАНИЕ

Заседание на Съвета за намаляване риска от бедствия се проведе в Община Сливен. В него участваха кметът Стефан Радев, който е и председател на Съвета, представители на Регионална дирекция и