СЛИВЕН ЩЕ ПОЧЕТЕ ГОЛЕМИЯ ГЕОРГИ ДАНЧЕВ ПО ПОВОД 100 ГОДИНИ ОТ НЕГОВОТО РОЖДЕНИЕ
март 9, 2022 1266 Прегледи

СЛИВЕН ЩЕ ПОЧЕТЕ ГОЛЕМИЯ ГЕОРГИ ДАНЧЕВ ПО ПОВОД 100 ГОДИНИ ОТ НЕГОВОТО РОЖДЕНИЕ

Сливен ще отдаде почит на големия Георги Данчев на 15 март – денят, в който се е родил точно преди век.

„Отдаването на почит към паметта и делото на моя баща ще се състои от 11 часа на 15 март на Старите сливенски гробища”, съобщи пред Sliveninfo Антонина Данчева, дъщеря на Георги Данчев.

Организатор на събитието е общественикът Иван Чавдаров, който по времето на Георги Данчев е бил зам.-кмет и дълги години е работил с него.

„Баща ми не обичаше показността. Затова отдаването на почит ще стане само на гробищата. Бяхме планирали и среща в общинската зала „Май”, но тя няма да се състои заради пандемията. Все пак, повечето хора, които се очаква да дойдат, са възрастни. Иван Чавдаров ще направи опит да организира да дойдат хората, които са работили с моя баща и всеки, който поиска, да сподели някакъв спомен”, заяви Антонина Данчева пред Sliveninfo.

Георги Данчев е истинска легенда в Сливен. Той е може би единственият ръководител от времето на социализма, когото хората тачат. В съзнанието на сливналии той остана като строител № 1. И до ден днешен повечето пътища в Сливенска област са направени по негово време. Същото се отнася и за язовир „Асеновец” и много други обекти. Той остана в обществената памет и с изключителната си скромност – най-често го возеше обикновена джипка, въпреки че имаше на разположение „Волга”. До последно остана да живее в скромната си къща, зад Второ училище.

Не случайно сливналии решиха един от основните булеварди в града да носи името на Георги Данчев.

 

 

Георги Мангинов

Предишна ЕВАКУИРАХА 250 ДЕЦА ОТ НУ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ" В СЛИВЕН ЗАРАДИ ПОЖАР
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – СЛИВЕН ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ НА 26 АПРИЛ 2018 Г.

Заседание на Общински съвет- Сливен ще се проведе утре от 9 часа в зала „Май“. 41 точки са включени в предварителния дневен ред. Една от тях е упълномощаване на кмета

Новини Сливен

МОМИЧЕ ОТ СЛИВЕН СПЕЧЕЛИ 4 ЗЛАТНИ МЕДАЛИ ОТ ДЪРЖАВНОТО ПЪРВЕНСТВО ПО ПЛУВАНЕ

Една от младите надеждите в националното плуване Катерина Кирова отново показа качества, като се завърна от Държавното лично-отборно първенство по плуване във възрастова група „Весел делфин” (родени след 2006 год.)

Новини Сливен

ЗАПОЧВА ОБНОВЯВАНЕТО НА ОЩЕ ЕДНА ДЕТСКА ГРАДИНА В СЛИВЕН – „ЗВЕЗДИЦА“ В КВ. „ДАМЕ ГРУЕВ“

Сградата на Детска градина „Звездица“ в кв. „Даме Груев“ ще бъде изцяло обновена. Протокол 2 за откриване на строителна площадка подписаха днес кметът Стефан Радев и изпълнителят на обекта. Директорът