СЛИВЕН ЩЕ ИМА НОВА НАРЕДБА ЗА ОБЛИКА НА ГРАДСКИТЕ ПРОСТРАНСТВА
април 5, 2023 777 Прегледи

СЛИВЕН ЩЕ ИМА НОВА НАРЕДБА ЗА ОБЛИКА НА ГРАДСКИТЕ ПРОСТРАНСТВА

Дневният ред на предстоящата утре, 6 април, сесия на местния парламент в Сливен включва седемдесет и шест точки. Това заяви на редовната си пресконференция председателят на Общинския съвет Димитър Митев. Той допълни, че към момента са постъпили две допълнителни предложения. Едното е за изменение на взето решение от предходната сесия на 23 февруари за поставяне на паметна плоча на лекоатлета Михаил Желев във фоайето на покритата лекоатлетическа писта. Промяната в решението е свързана конкретно с предоставените средства за изграждането на плочата. Те няма да бъдат от дарители, както бе посочено в гласуваното решение, а със средства на Общината, която се ангажира с изграждането, поставянето и поддръжката й през годините. Второто предложение е за приемане на доклад за изпълнение на  Програмата на читалищата в общината за 2022 г.

В рамките на сесията утре предстои да бъде гласувано и изменението на общинския бюджет, който действа към момента по Закона за удължаване на държавния бюджет за 2022 г.

Местният парламент ще гласува нова общинска наредба за специфични изисквания към облика на градските пространства, сградите и архитектурните визии. Според председателя Митев приемането на новата наредба е стъпка в добрата посока. Тя е съобразена с изискванията на програмата за енергийната ефективност и ще има пряко отношение по въпроса за жилищните блокове, които кандидатстват по програмата. Освен това с наредбата се поставят условия за уеднаквяване на цветовата гама на жилищните сгради в отделните райони в града.

Утре предстои да бъде гласувана бюджетната прогноза за периода 2024-2026 г. на постъпленията от местни приходи и на разходите за местни дейности на Общината. Отчетите за изминалата година на общинските програми за опазване на околната среда и на отпадъците, също предстои да бъдат гласувани.

Ще бъде гласувано отново предложението за създаване на търговско дружество „Индустриален парк“, което на предходната сесия не получи необходимата подкрепа. Създаването на тази структура е необходимо за вписването й в регистъра на индустриалните паркове в България. Очаква се в края на лятото да бъдат отворени мерките, по които Общината да кандидатства за привличане на инвестиции в Индустриалната зона.

Сред точките от дневния ред попада и предоставяне на дарение от четири хил. лв. от Общината за новостроящия се храм „Света Петка“ в Сливен.

Сесията ще бъде съпроводена с обичайните разпоредителни сделки с общинска собственост, отпускане на финансови средства и помощи на граждани. Заседанието е планирано за 9 ч. в зала „Май“.

 

 

 

Предишна ФЕРМЕРСКИ И ЗАНАЯТЧИЙСКИ ПАЗАР ЩЕ ИМА НА 22 АПРИЛ В СЛИВЕН
Следваща ПРОМЯНА В СРОКА ЗА ПОДАВАНЕ НА ДОКУМЕНТИ В РКМЕ ЗА РЕДОВНО ПРЕОСВИДЕТЕЛСТВАНЕ ОТ ТЕЛК

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПРЕЗ АПРИЛ И МАЙ ЩЕ СЕ ИЗВЪРШИ ДЕЗАКАРИЗАЦИЯ НА ТРЕВНИТЕ ПЛОЩИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНАТА

През месеците април и май ще се извърши дезакаризация на тревните площи на ЦАО „Надежда”, ЦАО „Речица”, град Кермен, социалните и детските заведения в гр. Сливен и населените места, гробищни

Новини Сливен

11 ЖИТЕЛИ НА ОБЛАСТ СЛИВЕН СА ИЗЛЕКУВАНИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНОТО ДЕНОНОЩИЕ

През последното денонощие 11 жители на Сливенска област са излекувани от коронавирусни инфекции. Трима новозаболели са хоспитализирани, съобщи Областният кризисен щаб.  Двама са от община Сливен, един – от община Котел.

Новини Сливен

ОБЩИНА СЛИВЕН ПРЕМАХНА ОПАСЕН СКАЛЕН КЪС В РАЙОНА НА СЕЛИЩЕТО

Превантивни дейности срещу срутване на едра скална маса извършиха екипи на Общината по пътя Сливен – местността Селището – връх Българка. „Беше идентифициран огромен скален къс, който застрашаваше не само