СЛИВЕН СЕ ВКЛЮЧИ В ОНЛАЙН ДИСКУСИЯТА „ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ НА РЕГИОНИТЕ 2021“
25.02.2021 789 Прегледи

СЛИВЕН СЕ ВКЛЮЧИ В ОНЛАЙН ДИСКУСИЯТА „ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ НА РЕГИОНИТЕ 2021“

Община Сливен се включи в интерактивна публична онлайн дискусия на тема „Енергийна ефективност на регионите 2021“, организирана от евродепутата Ева Майдел. На нея беше представен справочник за възможностите за българските региони в светлината на Европейската зелена сделка и усилията на общините за устойчиво възстановяване и постигане на енергийните и климатични цели на Европейския съюз. В справочника, изготвен по инициатива на евродепутата и с експертната помощ на Центъра за енергийна ефективност „ЕнЕфект“, има и информация как да се планира по-добре използването на енергията от страна на общините – да представят плановете и идеите си за енергийни проекти и инициативи във всички сфери като градско осветление, градски транспорт, сграден фонд, мерки за енергийна ефективност, партньорства с бизнеса и други.

Политиките за енергийна ефективност са един от малкото икономически ефективни начини да се подобрят условията на градска и околна среда и да се повиши удовлетвореността на гражданите от условията на живот и качеството на общинските услуги – удобен и беземисионен градски транспорт, чист въздух и природа, уютни училища и детски градини, комфортни жилищни сгради и по малко енергийно бедни домакинства. Това са част от причините ние да се свържем и да работим с експертите от „ЕнЕфект“ в изготвянето на този справочник с информация как общините могат да планират по-ефективно потреблението и добива на енергия на своята територия, как да развиват партньорства, как даподобряват комуникацията“, заяви Ева Майдел.

В събитието, като представител на държавата, се включи министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Поздравявам екипа, разработил справочника. Това е един изключително навременен документ, който показва много добра експертиза. Сигурна съм, че той ще бъде от полза за регионите и общините така, че те да могат да изпълняват успешно мерките, свързани с енергийна ефективност и с прехода към нисковъглеродна икономика“, каза от своя страна енергийният министър.

Община Сливен беше представена от заместник-кмета по икономическото развитие инж. Стоян Марков. Пред участниците в дискусията той посочи какви стъпки е предприела Общината и какви са бъдещите й планове в развитието на Сливен като един модерен и зелен регион.

„Сливен вече има изработен и обсъден проект на план за интегрирано развитие на общината през следващия програмен период 2021-2027г. В него ясно се вижда нашето желание и визия Сливен да бъде модерна, иновативна и зелена община. Специален фокус в нашия план са зелената инфраструктура и чистата околна среда. Имаме и приоритет за балансирано, устойчиво и интелигентно развитие, мобилност и екологична инфраструктура“, отбеляза Марков.

Той посочи, че Общината е съчетала националната и европейската политики в тази посока като е насочила основни инвестиции в областта на нисковъглената икономика, зелените инвестиции, надобщинското сътрудничество в организирането на тези политики, сътрудничеството с останалите общини и области от региона, както и с бизнеса. Особено голямо внимание е отделено на проектите, които ще могат да се реализират, изпълнявайки Националния план за възстановяване и устойчивост.

Стоян Марков подчерта, че Общината вече работи по изграждането на Сливен като по-зелен, иновативен и енергийно ефективен град, реализирайки и подготвяйки различни проекти в тази насока. Санираниса част от сградите на учебните заведения и детски градини,  над 51 жилищни блока, оптимизира се уличното осветление, напълно обновен е автобусният парк, като предстои закупуване на нови електробуси и тролейбуси.

„Балансираното, устойчиво и интелигентно развитие на градската среда и екологичната инфраструктура на Община Сливен и занапред ще продължи,  изпълнявайки новия план за развитие“, заяви в заключение заместник-кметът.

Идеята на днешната дискусия беше да се споделят добри практики, да се набележат основните виждания на българските общини и да се имат предвид при централното планиране на бъдещите инструменти и фондове за помощ на енергийния преход. В нея опит в тези направления споделиха още кметовете на Бургас и Стара Загора, както и заместник-кметовете на Столична община и Смолян. Първото представяне на справочника се състоя миналата седмица с кметовете на Северна България и с участието на вицепремеиера Томислав Дончев.

Предишна 132,8 МЛН. ЛЕВА Е БЮДЖЕТЪТ НА ОБЩИНА СЛИВЕН ЗА 2021 Г.
Следваща СЛИВЕНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ИОАНИКИЙ ИСКА СКУЛПТУРАТА НА БОЯН МАГА В БУРГАС ДА СЕ ПРЕМАХНЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

РАЗСЛЕДВАТ ЖЕНА ЗА НЕПРАВОМЕРНО ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ КЪМ МРЕЖАТА НА ВИК – СЛИВЕН

Случай на неправомерно присъединяване към водопреносната мрежа в село Сборище са установили служители на РУ-Твърдица. В имот, обитаван от 33-годишната Л.Ж., е осъществена неправомерно присъединяване към мрежата на ВиК- Сливен,

Новини Сливен

17-ГОДИШЕН ОТИВА НА СЪД КАРАЛ БМВ БЕЗ КНИЖКА ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ

Непълнолетен 17-годишен младеж е установен да управлява лек автомобил в град Нова Загора. На 8 януари, около 14,30 часа, на ул. „Освобождение“ е извършена проверка на лек автомобил „БМВ“, без

Новини Сливен

МАЛКА КОЛА – ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ

И малката кола може да създаде голям проблем. Днес 1/3 от служителите на ОП „Градска мобилност” в Сливен се изсипаха пред областната болница. Отнесе го шофьора на една малка кола,