СЛИВЕН ОТНОВО Е ЗАВЛАДЯН ОТ ФОЛКЛОРНАТА ТАНЦОВА МАГИЯ НА  МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕТСКИ ФЕСТИВАЛ „ПРИЯТЕЛСТВО БЕЗ ГРАНИЦИ“
26.05.2024 1992 Прегледи

СЛИВЕН ОТНОВО Е ЗАВЛАДЯН ОТ ФОЛКЛОРНАТА ТАНЦОВА МАГИЯ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕТСКИ ФЕСТИВАЛ „ПРИЯТЕЛСТВО БЕЗ ГРАНИЦИ“

Дефилето на участниците в Международния детски фолклорен танцов фестивал „Приятелство без граници” изпъстри Градската градина и Главната улица на Сливен. Гостуващи състави от Босна и Херцеговина, Полша, Румъния, Словакия и Сърбия, пристигнаха в Града под Сините камъни за 25-ото издание на атрактивния танцов форум. Тази година символичен домакин на събитието ще бъде Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Тракийче“ при ЦПЛР-Детски комплекс-Сливен. От българска страна участие ще вземат също детски танцов състав „Мераклийчета“ при НЧ „Христо Бортев-1897“-Сливен, Детски танцов състав при ОУ „Д-р Иван Селимински“, танцовите състави при СУ „Константин Константинов“, „Яворче“ при СУ „П. К. Яворов“, „Детелина“ при ОУ „Елисавета Багряна“, „Бисерче“ при Военен клуб-Сливен и „Българче“ при ОУ „Христо Ботев“.

Колоритното дефиле приключи на площад „Хаджи Димитър“, където се състоя официалното откриване на фестивала. Участниците бяха посрещнати от зам.-кмета Пепа Чиликова, която ги приветства с „Добре дошли!“. От името на сливенския градоначалник Стефан Радев и от свое име, тя заяви, че за Сливен е чест и удоволствие всяка година да се превръща в център на фолклорния танц, на традициите и културата на различните народи.

„От днес пламъкът на Сливенските огньове ще грее още по-ярко! За нас фестивалът е едно от емблематичните ни събития, за което се готвим с трепет и ви очакваме цяла година. Сигурна съм, че през трите дни ще покажете красотата на вашия фолклор, а вашите усмивки и изпълнения, ще обогатят още повече нашата програма“, заяви още Чиликова. Тя пожела на всички здраве, невероятни емоции през дните на фестивала, нови приятелства и да запазят топли спомени за Сливен. Сред официалните гости на откриването бяха председателят на Общински съвет – Сливен Димитър Митев и зам.-председателят на Постоянната комисия по образование, наука, култура и вероизповедания към местния парламент Лидия Димитрова.

Първата вечер продължи с концерт на гостуващите състави на откритата сцена на площада.

На 26 май, неделя, фестивалът ще продължи на Късноантична и средновековна крепост „Туида“ с „Творческа работилница“ и с изява на съставите. Денят ще завърши с концерт от 18.30 ч. на откритата сцена на площад „Хаджи Димитър“.

В последния ден участниците ще посетят сградата на Общината. От 12 часа са планирани концертите на групите, които ще се проведат на открити пространства в Сливен – площад „Цар Освободител“, пред бившето кино „Българка“, НТС и Ритейл парк.

Фестивалът ще завърши на 27 май с гала-концерт на участниците в Драматичен театър „Стефан Киров“. Началото е от 18 ч.

През годините фестивалът се превърна в един от най-мащабните културни форуми в Сливенския регион и една от най-ярките прояви в майския календар на Община Сливен. Той не е с конкурсен характер. От 2007 г. става колективен член на Международния танцов съвет към ЮНЕСКО.

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща ЗНЕПОЛСКИЯТ ЕПИСКОП АРСЕНИЙ Е НОВИЯТ СЛИВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

РДПБЗН – СЛИВЕН ПРЕДУПРЕЖДАВА: ИДВА МНОГО ДЪЖД И СИЛЕН ВЯТЪР

От НИМХ-МОН за 04.10.2019 г. е обявен оранжев код за интензивни валежи от дъжд за област Сливен. Сумарни количества валеж до 40-50 л/кв.м, на отделни места и повече. На места

Новини Сливен

МЪЖ ОТ СЛИВЕН ВЛИЗА В ЗАТВОРА ЗА ДРОГА

Наложиха ефективно наказание от 18 месеца „лишаване от свобода“ спрямо Алексей И. Той е признал вината си за две престъпления – за това, че в условията на опасен рецидив, на

Новини Сливен

КАЧУЛКИ ЗАКОПЧАХА ПЕДОФИЛА ДАНИЕЛ ХЪЛ, ОБВИНЯВАТ ГО В БЛУДСТВО

Тежко въоръжени маскирани полицаи са нахлули днес в най-бедната и опасна част на ромския кв. „Надежда“ в Сливен, където е арестуван британският педофил Даниел Ериксон-Хъл, научи Флагман.бг. За момента пасторът