СЛИВЕН ОТБЕЛЯЗА 147 ГОДИНИ ОТ ГИБЕЛТА НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

СЛИВЕН ОТБЕЛЯЗА 147 ГОДИНИ ОТ ГИБЕЛТА НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

С поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски днес сливенци почетоха паметта на Апостола.
„Васил Левски ни завещава великата идея за целокупна, свободна и независима България. Освен, че посвещава живота си за освобождението и възстановяването на родината, той подема и прокарва идеята за демокрация, човешки права, за равенство пред закона и свободна инициатива, които още тогава са в основата на европейските ценности“, заяви в словото си по време общоградската възпоменателна церемония кметът Стефан Радев.

„Дълъг и изпълнен с предизвикателства е пътят пред нас, но ние ще продължаваме да работим усилено в името на мечтата и заветите, които Левски ни остави, за национален подем и равноправие с другите европейски народи“, каза още Стефан Радев.
Заупокойна молитва отслужиха свещеници от Катедрален храм „Свети Димитър“.
Сред официалните гости на церемонията, състояла се на пл. „Васил Левски“ бяха още областният управител Чавдар Божурски, председателят на местния парламент Димитър Митев и общински съветници, командирът на Център за подготовка на специалисти полк. Любомир Вачев, директори и представители на институциите в града, военно-патриотични съюзи, исторически дружества и граждански сдружения, културни институти и учебни заведения от Сливен.
Отбелязването на 147 години от гибелта на Дякон Левски в Сливен започна с „Урок по родолюбие” – спомен и цвете за Михаил Икономов, Михаил Греков, Сава Геренов, Атанас Узунов и Пенчо Черковски – учители в класното училище и участници в комитетите, създадени от Васил Левски.

В квартал „Клуцохор” бяха поднесени цветя пред паметните плочи на сподвижниците на Дякона Георги Икономов, Сава Райнов, Бойка Атанасова, Нено Господинов-Брадата и паметника на Таньо войвода, пред релефа на Васил Левски пред храм „Св. Цар Борис Първи Покръстител” и на паметника на Панайот Хитов в квартал „Ново село”.
Организатори на проявите са Община Сливен, Военно формирование 22220, Сливенска митрополия, Регионално управление на образованието, Общински комитет „Васил Левски“ и Сдружение „Мати Болгария”.

Предишна СЛИВЕН ПОЧЕТЕ ЛЕВСКИ
Следваща СТАРТИРА НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА "ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ГРИЖИ В ДОМАШНА СРЕДА"

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

В СЛИВЕН ПОЧИНА ЖЕНА, ЗАРАЗЕНА С КОРОНАВИРУС

В петък сутринта е починала 44-годишна пациентка, която се лекуваше от коронавирус в Инфекциозното отделение на областната болница, научи Sliveninfo. Жената е имала много съпътстващи заболявания. Била е на хемодиализа.

Новини Сливен

КОЛЕДНО ПОСЛАНИЕ НА СЛИВЕНСКИЯ МИТРОПОЛИТ ЙОАНИКИЙ

„И рече им Ангелът: …ето, благовестя ви голяма радост, защото днес ви се роди в града Давидов Спасител, Който е Христос Господ“. /Лк.2:10-11/. Рождество Христово е празник пресветъл и велик

Новини Сливен

НАРОДНИЯТ ПРЕДСТАВИТЕЛ КОЛЬО МИЛЕВ ОТКРИ НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА В СУ „ЙОРДАН ЙОВКОВ“

С много усмивки и огромно вълнение започна новата учебна година в Средно Училище “Йордан Йовков“ в Сливен. Официален гост на събитието бе народният представител Кольо Милев. Той благодари за поканата