СЛИВЕН ОТБЕЛЯЗА 142 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
03.03.2020 1220 Прегледи

СЛИВЕН ОТБЕЛЯЗА 142 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

Сливен отбеляза 142 години от Освобождението на България от османско робство с церемония, която събра на площад „Хаджи Димитър“ стотици граждани и гости на града. Под звуците на химна на България беше издигнат и националният флаг. В словото си кметът Стефан Радев отбеляза, че 3 март е емблема на несломимия дух на народа ни.

„142 години ни делят от онзи паметен ден, когато идва краят на 5-вековното османско иго за нашия народ, 142 години на строителство и развитие на третата българска държава. 3 март за нас българите се е превърнал в свещена дата. Свещена е, защото на този ден разбираме, че хилядите жертви, които е дал нашият народ, не са били напразни“, посочи кметът Радев.
Той припомни, че българският народ е вървял по различни пътища и е воювал на различни фронтове – за българско национално просвещение, за самостоятелна българска църква, за национално освобождение.

„Нашите герои – Левски, Ботев, Бенковски, Хаджи Димитър, Караджата и хилядите други знайни и незнайни, са си давали сметка, че може да не доживеят да видят този ден, но са вървели уверено по пътя си и са били готови да се жертват за това един ден България да е свободна и независима страна“, допълни кметът.
Стефан Радев добави, че на този ден ние подновяваме и нашия обет към България.

„Измеренията на свободата днес са различни – човешки права, върховенство на закона, свободна стопанска инициатива, равни възможности, защита на по-слабите и хората в неравностойно положение. Днес, когато отдаваме почит на нашите предци, поемаме обет и към нашите деца, че ще работим неуморно за просперираща България със съхранени духовни ценности, съхранена природа и с равни възможности за всички. Честит празник на всички свободни български граждани!“, каза кметът Стефан Радев.
След това Негово Високопреосвещенство сливенският митрополит Иоаникий отслужи благодарствен молебен за здраве и добруване на българския народ.

Кметът Радев поднесе венец в знак на признателност пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. Венци и цветя на признателност поднесоха също Негово Високопреосвещенство сливенският митрополит Иоаникий, министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, народните представители от Сливен Мария Белова, Петър Петров и Кольо Милев, председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общински съветници, областният управител Чавдар Божурски, директорът на ОД МВР-Сливен ст. комисар Димитър Величков, началникът на РУО-Сливен Милена Чолакова, представители на исторически музеи, библиотеки и културни учреждения, граждани и гости на Сливен.

Днес на площада за първи път сливналии имаха възможност да се включат в родолюбивата инициатива „Пробуждане с хоро“ – Мост на хорото по целия свят. Всяка година инициативата обединява хиляди българи да се включат в изиграването на хора на площадите в малките и големите населени места у нас, а също в културните центрове, българските посолства и училища, дворовете и домовете на българите по света.
Събитията се организират от Община Сливен, Военно формирование 22220 и Сливенска митрополия.

Предишна МЛАДЕЖИ ОТ МГЕРБ - СЛИВЕН УКРАСИХА С 42 ЗНАМЕНА УЛИЦИ В ГРАДА
Следваща КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ НАГРАДИ ПОБЕДИТЕЛИТЕ И УЧАСТНИЦИТЕ В 56-АТА ЛЕКОАТЛЕТИЧЕСКА ЩАФЕТА "ОСВОБОДИТЕЛ"

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ДРОГИРАН ШОФЬОР ЗАЛОВИХА В СЛИВЕН

54-годишен мъж от град Сливен, водач на лек автомобил „Фолксваген Голф“, е хванат да управлява след употреба на наркотични вещества. Проверката е извършена на 28 февруари в 22,55 часа в

Новини Сливен

КРАЙГРАДСКИТЕ ЧЕШМИ ЗИМЕ – С ПО-ЧИСТА ВОДА, ЧОВЕКЪТ – ОСНОВЕН ЗАМЪРСИТЕЛ

Приключи зимното обследване на крайградските и горски чешми в околностите на Сливен. Периодичен анализ на чистотата на водата им започна миналото лято по инициатива на „ВиК“ – Сливен и фондация

Новини Сливен

ПРОЕКТИТЕ ЗА РЕМОНТ И ОБНОВЯВАНЕ НА ОБРАЗОВАТЕЛНА ИНФРАСТРУКТУРА ПО ОПРР ЗА ОБЛАСТ СЛИВЕН СА НА СТОЙНОСТ 7 552 831 ЛЕВА

Материалната база на 3 професионални гимназии и 4 детски градини в област Сливен ще бъде модернизирана със средства по ОП „Региони в растеж“. Проектите за ремонт и обновяване на образователна