СЛИВЕН ОТБЕЛЯЗА 140 ГОДИНИ ПОЖАРНО ДЕЛО

СЛИВЕН ОТБЕЛЯЗА 140 ГОДИНИ ПОЖАРНО ДЕЛО

С впечатляващи демонстративни действия по пожарогасене и спасителни действия Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Сливен отбеляза 140 години от основаването на пожарното дело в града под Сините камъни.

Гражданите и гостите на Сливен имаха възможността да наблюдават професионалните действия на пожарникарите и спасителите от РДПБЗН-Сливен в ситуации по спасяване на пострадали при пътно произшествие, спасяване на пострадал при пожар от покрива на обществена сграда, различни техники  и способи при гасене на пожари в сгради и моторни превозни средства. Беше демонстрирана добрата екипна работа на пожарникарите, спасителите, Центъра за спешна медицинска помощ, доброволците  от Българския червен кръст и доброволците от противопожарен екип към село Стара река. В демонстрацията се включиха и децата от отряд „Млад огнеборец” при ІІ-ро ОУ”Христо Ботев”, които представят Сливен в регионални състезания на младежките противопожарни отради „Млад огнеборец”.

На днешната дата в далечната 1878 година с решение на тогавашния Градския управителен съвет в Сливен се създава първото следосвобожденско противопожарно формирование. С това си действие нашите предци, изграждащи съвременна България, съзнават важността на пожарното дело, като важна част от мерките за опазване на живота и имуществото на гражданите. Постепенно пожарната команда се разраства, отговорностите на членовете й растат, което налага да се приемат задължения на пожарникарите. Повечето от тях са актуални и днес: „Всеки пожарникар трябва да изпълнява длъжността си точно, честно и усърдно;  длъжен е  винаги да спазва такова поведение, което е достойно за призванието му.”

„Сега, когато правим равносметка на изминалите 140 години, стъпвайки на постиженията на нашите предци и работейки ежедневно и усърдно за преодоляване на съвременните предизвикателства, мисля че днешните служители на пожарната служба в Сливен с гордост могат да заявят, че неотменно ще следват заветите на първите и ще отдават всичките си сили за това жителите на града и общината да се чувстват по-сигурни и защитени”. С тези думи комисар Владимир Демирев директор на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Сливен посрещна официалните гости, служители, ветерани и граждани в зала „Сливен” на тържественото събрание по повод празника.

„За мен е чест да участвам в празника и да споделя радостта ви, защото съм част от този град и неговите успехи са и мои успехи”, каза в приветственото си слово Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Иоаникий. „Искам да се обърна към вас със следните думи от Библията-„ …аз спя, а моето сърце бди””. Това важи за всички, каза още той,  които бдят над спокойствието и сигурността на хората.

Официални гости на празника бяха още кметът Стефан Радев, заместник кметовете Румен Иванов и Пепа Чиликова, председателя на Общинския съвет Димитър Митев зам.-директора на ОДМВР-Сливен комисар Иван Русев, директора на ТД ДАНС Николай Чиликов, началника на отдел „Сигурност и управление на кризи” Снежана Кънева, ръководители на „Центъра за спешна медицинска помощ”, „Българския червен кръст”, кметове, ветерани и бивши ръководители на  пожарната в града.

„Позволете да изкажа благодарност, че и днес пазите с достойнство името на вашата мъжка професия и сте винаги на първа линия, когато има хора в беда”, каза в поздравителен адрес за празника областният управител Чавдар Божерски.

Кметът Стефан Радев се обърна към огнеборците с обещание за нова сграда, която да стане най-добрата в страна.  В своето обръщение към ръководителите и служителите в РДПБЗН-Сливен той изрази  уважението си към тяхната всеотдайност, неуморен труд и високата отговорност, която носят.

Директорът на РДПБЗН в Сливен комисар Владимир Демирев връчи възпоменателни плакети  по случай празника на официалните гости и на бивши ръководители, оставили своя отпечатък в историята на пожарното дело  в града – офицер от запаса полковник Атанас Начев началник на отдел „Противопожарна охрана” към ОУ МВР-Сливен за периода 1976-1988, офицер от запаса полковник Генчо Генчев началник Пожарна служба в Сливен 1961-1966, офицер от запаса полковник Иван Бозуков началник Пожарна служба в Сливен 1982-1990 и зам.-директор по противопожарна охрана към РДВР-Сливен през 1990-1992, комисар Стефан Маринов директор на РДПБЗН-Сливен през 1992-2015 и офицер от запаса полковник Станьо Денков началник на Пожарна служба- Сливен за периода 1990-2002.

Във фоайето на зала „Сливен” беше открита изложба на исторически снимки, документи и противопожарно оборудване.

Предишна ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ПОЗДРАВИ СЛИВЕНСКИТЕ ПОЖАРНИКАРИ
Следваща 140 ГОДИНИ НА ПОЖАРНОТО ДЕЛО БЯХА ОТБЕЛЯЗАНИ ДНЕС В СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен 0 коментара

Д-Р ВАСИСЛАВ ПЕТРОВ ПОЗДРАВЯВА СПЕЦИАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ С ПРОФЕСИОНАЛНИЯ ИМ ПРАЗНИК

Изпълнителният директор на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ д-р Васислав Петров поздравява всички специалисти по здравни грижи, работещи в болницата. Поводът е Международният ден на сестринството, който отбелязваме на 12 май.

Новини Сливен 0 коментара

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ОТ СТАРШИ КОМИСАР ДИМИТЪР ВЕЛИЧКОВ

  СКЪПИ  СЪГРАЖДАНИ, НЕКА  В  НАВЕЧЕРИЕТО  НА  НАЙ-ГОЛЕМИЯ ХРИСТИЯНСКИ  ПРАЗНИК – ВЪЗКРЕСЕНИЕ  ХРИСТОВО,  ОТВОРИМ  СЪРЦАТА  СИ  ЗА  ДОБРОТО! НЕКА НАШЕТО  ЧОВЕКОЛЮБИЕ  И  МЪДРОСТ  ВЪЗКРЪСВАТ  ВСЕКИ  ДЕН В  ДОСТОЙНИ  И  ДОБРИ

Новини Сливен 0 коментара

МЪЖ ОТ СЛИВЕН Е ЗАДЪРЖАН ЗА НАРКОТИЦИ

Притежание на наркотици е установено от нощен патрулен екип в град Сливен. Днес, около 02,00 часа, в района на заведение в центъра на града е извършена проверка на 45-годишния Т.С.

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

twelve + 17 =