СЛИВЕН ОТБЕЛЯЗА 111 ГОДИНИ НЕЗАВИСИМА БЪЛГАРИЯ

СЛИВЕН ОТБЕЛЯЗА 111 ГОДИНИ НЕЗАВИСИМА БЪЛГАРИЯ

Сливен отбеляза 111 години от провъзгласяването на Независимостта на България.

На 22 септември 1908 година във Велико Търново княз Фердинанд, с правителството на Александър Малинов, обявяват Независимостта на страната ни с манифест, подписан от министрите Александър Малинов, Стефан Паприков, Михаил Такев, Никола Мушанов, Иван Салабашев, Тодор Кръстев, ген. Николаев и Андрей Ляпчев. Събитието се случва в църквата „Св. Четиредесет мъченици“ в старата българска столица. След този акт, княз Фердинанд I приема титлата цар на българите.
Днес множество граждани на Сливен и гости на града се събраха на площад „Хаджи Димитър“, за да отдадат почит към делото и смелостта на предците ни. На официална церемония с българския химн беше издигнат националният трибагреник.
„22 септемврие е Денят на нашата независимост. Включително и за нашия град това е денят, в който и формално Сливен става част от свободна България. На този ден, на това събитие, се увенчават вековните усилия на нашия народ за свобода и независимост.

Преди повече от 150 години Паисий Хилендарски е написал своята „История славянобългарска“ и като че ли е давал сигнал за повеждане на тази борба по различни пътища – и борба за национално просвещение, и борба за църковна самостоятелност, и борба за национално освобождение. Във всички тези фази на всички етапи нашият град заема достойно място сред усилията на българския народ за независимост. Датата 22 септември е и нещо повече – това е датата на възстановяване на нашето национално достойнство като народ и като държава. И тук е редно да си припомним думите на Апостола на свободата – за да бъдем равни на другите европейски народи, зависи само от нашите обединени и задружни сили. Това показват нашите политици, нашите дипломати на 22 септември 1908 година. На този ден трябва да си спомним и да изразим признателност към всички онези синове на България, които с усилията си, дори и с живота, си направиха възможна тази свобода и тази незавсимост, за да живеем днес в свободна и независима България. Честит празник!“, каза в своето слово кметът Стефан Радев.

След това той поднесе венец пред паметника на Хаджи Димитър. От името на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева също бяха поднесени цветя, както и от името на евродепутата Асим Адемов. Венци и цветя поднесоха също народните представители от Сливенски избирателен район Мария Белова, Кольо Милев и Петър Петров. Венци поднесоха и председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общински съветници, областният управител на област Сливен Чавдар Божурски, ст. комисар Димитър Величков – директор на Областна дирекция на МВР, Николай Чиликов – директор на Териториална дирекция на ДАНС – Сливен. От името на началника на Гарнизон – Сливен полк. Любомир Вачев цветя поднесе подполковник Иван Байрактаров. В церемонията се включиха също началникът на Регионалното управление на образованието-Сливен Милена Чолакова, културните институти от Сливен, учебните заведения, военно-патриотични съюзи, граждански сдружения и организации, политически партии, организации, граждани.

Събитието приключи с пазничен концерт на Ансамбъл за народни песни и танци-Сливен.

Организатори са Община Сливен и Център за подготовка на специалисти.

Предишна ПРИМЕРЪТ НА ЕДИН СЛИВЕНСКИ УЧИТЕЛ
Следваща И УЧЕНИЦИ ОТ НАЧАЛНИЯ КУРС ПОЧЕТОХА НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

34-ГОДИШНА ЖЕНА ОТ СЛИВЕН Е ЗАЛОВЕНА С ДРОГА В ТАКСИ

34-годишна жена е хваната с наркотици при проверка на таксиметров автомобил от полицейски служители в Сливен. На 02 януари, в 23,20 часа, в кв.“Ст.Заимов“ патрулен екип на група „Охрана на

Новини Сливен

ВАСКО КРЪПКАТА ЩЕ ПЕЕ НА РЕТРО ПАРАДА В СЛИВЕН

Известният музикант Васко Кръпката ще пее на ретро парада в Сливен тази година. Проявата ще се проведе на 20 април. Това обяви пред Sliveninfo Валентин Дойчинов, организатор на парада за

Новини Сливен

ОБЩИНА СЛИВЕН УЧАСТВА СЪС СВОЙ ЩАНД В 36-ОТО ИЗДАНИЕ НА ТУРИСТИЧЕСКОТО ИЗЛОЖЕНИЕ „ВАКАНЦИЯ И СПА ЕКСПО“ СОФИЯ 2019

През изминалата седмица Община Сливен се представи със свой щанд на 36-ото издание на Туристическото изложение „ВАКАНЦИЯ И СПА ЕКСПО“ София 2019. В него участваха над 380 изложителя от страната