СЛИВЕН ОТБЕЛЯЗА 111 ГОДИНИ НЕЗАВИСИМА БЪЛГАРИЯ

СЛИВЕН ОТБЕЛЯЗА 111 ГОДИНИ НЕЗАВИСИМА БЪЛГАРИЯ

Сливен отбеляза 111 години от провъзгласяването на Независимостта на България.

На 22 септември 1908 година във Велико Търново княз Фердинанд, с правителството на Александър Малинов, обявяват Независимостта на страната ни с манифест, подписан от министрите Александър Малинов, Стефан Паприков, Михаил Такев, Никола Мушанов, Иван Салабашев, Тодор Кръстев, ген. Николаев и Андрей Ляпчев. Събитието се случва в църквата „Св. Четиредесет мъченици“ в старата българска столица. След този акт, княз Фердинанд I приема титлата цар на българите.
Днес множество граждани на Сливен и гости на града се събраха на площад „Хаджи Димитър“, за да отдадат почит към делото и смелостта на предците ни. На официална церемония с българския химн беше издигнат националният трибагреник.
„22 септемврие е Денят на нашата независимост. Включително и за нашия град това е денят, в който и формално Сливен става част от свободна България. На този ден, на това събитие, се увенчават вековните усилия на нашия народ за свобода и независимост.

Преди повече от 150 години Паисий Хилендарски е написал своята „История славянобългарска“ и като че ли е давал сигнал за повеждане на тази борба по различни пътища – и борба за национално просвещение, и борба за църковна самостоятелност, и борба за национално освобождение. Във всички тези фази на всички етапи нашият град заема достойно място сред усилията на българския народ за независимост. Датата 22 септември е и нещо повече – това е датата на възстановяване на нашето национално достойнство като народ и като държава. И тук е редно да си припомним думите на Апостола на свободата – за да бъдем равни на другите европейски народи, зависи само от нашите обединени и задружни сили. Това показват нашите политици, нашите дипломати на 22 септември 1908 година. На този ден трябва да си спомним и да изразим признателност към всички онези синове на България, които с усилията си, дори и с живота, си направиха възможна тази свобода и тази незавсимост, за да живеем днес в свободна и независима България. Честит празник!“, каза в своето слово кметът Стефан Радев.

След това той поднесе венец пред паметника на Хаджи Димитър. От името на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева също бяха поднесени цветя, както и от името на евродепутата Асим Адемов. Венци и цветя поднесоха също народните представители от Сливенски избирателен район Мария Белова, Кольо Милев и Петър Петров. Венци поднесоха и председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общински съветници, областният управител на област Сливен Чавдар Божурски, ст. комисар Димитър Величков – директор на Областна дирекция на МВР, Николай Чиликов – директор на Териториална дирекция на ДАНС – Сливен. От името на началника на Гарнизон – Сливен полк. Любомир Вачев цветя поднесе подполковник Иван Байрактаров. В церемонията се включиха също началникът на Регионалното управление на образованието-Сливен Милена Чолакова, културните институти от Сливен, учебните заведения, военно-патриотични съюзи, граждански сдружения и организации, политически партии, организации, граждани.

Събитието приключи с пазничен концерт на Ансамбъл за народни песни и танци-Сливен.

Организатори са Община Сливен и Център за подготовка на специалисти.

Предишна ПРИМЕРЪТ НА ЕДИН СЛИВЕНСКИ УЧИТЕЛ
Следваща И УЧЕНИЦИ ОТ НАЧАЛНИЯ КУРС ПОЧЕТОХА НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

БЕБЕ В „ЖАЖДА ЗА ЖИВОТ“ – СЛИВЕН

Екипът на сдружение „Жажда за живот” – Сливен се увеличи. Днес, 18.12.2017 се роди Мирослав. Най-щастливи от факта са родителите Пламена и Стефан Стефанови, както и сестричката Леа. Миро проплака

Новини Сливен

УДОСТОЯВАТ СЪС ЗВАНИЕТО „ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА СЛИВЕН“ Д-Р МИТКО БАЕВ И ХУДОЖНИКА ДОЦ. КРАСИМИР ДОБРЕВ

31 точки са заложени в предварителния дневен ред на предстоящото в четвъртък – 24 септември, редовно заседание на общинския съвет в Сливен. Сред по-важните точки за гласуване председателят на местния

Новини Сливен

СЛИВЕНСКИЯТ СИМФОНИЧЕН ОРКЕСТЪР ЗАКРИВА СЕЗОНА НА 28 ЮНИ

Сливенският симфоничен оркестър закрива сезона на 28 юни от 19 часа в зала „Сливен“. Под съпровода на пианистката Йоко Нагашима ще бъдат изпълнени увертюрата „Театралният директор“ на Моцарт, „Концерт за