СЛИВЕН Е ДОМАКИН НА ОБУЧИТЕЛЕН СЕМИНАР „КАК ДА ПРЕВЪРНЕМ ПРОБЛЕМНИТЕ ГРАДСКИ ТЕРИТОРИИ В ПОТЕНЦИАЛ ЗА РАЗВИТИЕ?“
юни 14, 2022 340 Прегледи

СЛИВЕН Е ДОМАКИН НА ОБУЧИТЕЛЕН СЕМИНАР „КАК ДА ПРЕВЪРНЕМ ПРОБЛЕМНИТЕ ГРАДСКИ ТЕРИТОРИИ В ПОТЕНЦИАЛ ЗА РАЗВИТИЕ?“

В Сливен се провежда обучителен семинар „Обновяване на изоставени територии в България: Как да превърнем проблемните градски територии в потенциал за развитие?“. Инициативата се организира от Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР), в партньорство с Община Сливен и подкрепата на Climate Support Facility (CSF). Семинарът е част от проект, целящ да разработи и изпробва методика и цялостен подход за „компактно“ градско развитие. Цялостният проект „Компактни градове в България“ цели да подпомогне въвеждането на инструменти и процеси за ускоряване прилагането на съществуващите планове за градско развитие и да помогне на общинските служители да прилагат промени.

Официалното откриване в зала „Май“ днес даде кметът Стефан Радев, който приветства участниците и пожела на всички гости да се чувстват комфортно в Сливен и отново да го посетят. Той благодари на Международната банка за възстановяване и развитие и на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, които са избрали да поканят Община Сливен да се включи в пилотния проект.

„Във всяка българска община и град има територии с потенциал, но по различни причини не са обновявани. Добре е да се правят такива проекти, защото те дават възможност да се идентифицират идеи, свързани с подобни територии. По този начин се създава и възможен алгоритъм за използване на техните възможности. Радвам се, че този форум е факт и се надявам да е ползотворен за всички, да успеем да извлечем и поуки, и конкретни практики от настоящия проект“, заяви още кметът Радев.
Основните акценти, които предстои да бъдат представени и дискутирани са насочени към ролята на добре разположените изоставени градски територии в обновяването и борбата с прекомерното пространствено разрастване на градовете, а също и най-добрите световни практики и теория относно преустройството на изоставените територии и обновяването на градовете.
Във форума участват представители на Международната банка за възстановяване и развитие и Министерството на регионалното развитие и благоустройството, експерти от български общини. На днешното откриване присъстваха ресорните зам.-кметове инж. Стоян Марков и Камен Костов и главният архитект на Община Сливен – Виктор Дойчинов.

Участниците ще се запознаят и с иновативни начини за генериране на идеи, включващи множество отговорни и заинтересовани страни, както и казуси с най-добри български и европейски практики.

Семинарът е част от поредица от три събития в рамките на проекта, насочени към споделяне на опит и разширяване на знанията на общинските администрации по разглежданите въпроси. Следващите две събития са насрочени през октомври и ноември, като техният основен фокус ще бъдат съответно моделиране на сценарии за развитие и финансиране на интегрирани проекти. Обучителният семинар в Сливен продължава до 16 юни.

Предишна ОБЩИНА СЛИВЕН НАПОМНЯ, ЧЕ СЕ ЗАБРАНЯВА БРАНЕТО НА ЛИПОВ ЦВЯТ
Следваща ПОЛИЦИЯ И ОБЩИНСКА ОХРАНА ГЛОБЯВАТ ЗА ДВИЖЕНИЕ С ВЕЛОСИПЕДИ И ТРОТИНЕТКИ В ЦЕНТЪРА НА ГРАД СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ТОВАРЕН ВЛАК ДЕРАЙЛИРА КРАЙ ГАРА НОВА ЗАГОРА

10 вагона на товарен влак дерайлираха на входа на гара Нова Загора, съобщи NOVA. Влакът е превозвал минен материал от Челопеч към Бургас, съобщи кметът на Нова Загора Николай Грозев.

Новини Сливен

КМЕТЪТ НА СЛИВЕН: ПРОЕКТЪТ ЗА ВЕЛОАЛЕИТЕ Е ВАЖЕН НЕ ЗА ДНЕС, А ЗА УТРЕ, ЗА ДЕЦАТА НИ

Проектът за изграждане на велоалеи в Сливен се обсъжда още от 2014 година, като крайният му вариант е най-приемлив и за пешеходците, и за потока от автомобили. Освен това той

Новини Сливен

ПЛАНИНСКИ МАРАТОН СЛИВЕН 2018 В НЕДЕЛЯ

Планински маратон Сливен 2018 ще се проведе в неделя, 20 май. Той включва бягане 52 км с обща положителна денивелация 2000 м, 32 км/ 1500 м D+, 9 км/400 D+