СЛИВЕНСКОТО ПОСЛАНИЕ ВЕЧЕ Е ЧАСТ ОТ МОНУМЕНТА „ПИЛОН РОЖЕН“
юли 14, 2023 941 Прегледи

СЛИВЕНСКОТО ПОСЛАНИЕ ВЕЧЕ Е ЧАСТ ОТ МОНУМЕНТА „ПИЛОН РОЖЕН“

Снощи в местността „Рожен“ в Родопите беше открито най-голямото общобългарско събитие – националният събор на народното творчество. Тази година съборът е посветен на 111 години от Освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание. Кулминация на откриването бе издигането на най-голямото българското знаме, с размери 40 х 25 метра, на новопостроения 111-метров пилон – инициатива на фондация „Наследство в бъдещето“, подкрепена от Националната дарителска кампания „България заслужава!“ под патронажа на президента Румен Радев. Под звуците на родопски каба гайди, осветеният национален трибагреник бе донесен от 300 доброволци и тържествено издигнат на Пилона „Рожен“.

„Радвам се да видя толкова много хора, стекли се от всички краища на Родината на това съкровено за всеки българин място – Роженските поляни, огласяни от незапомнени времена от каба гайди и волната родопска песен. Където преди век минаваше границата, разделяла нашите родове, където поколения българи имаха една мечта – да живеят заедно в свободна, обединена и просперираща България“, каза в обръщението си към присъстващите президентът на Република България.

„Днес, водени от завета на нашите деди и дълга към идните поколения, ние заставаме заедно, за да издигнем високо българския флаг. Толкова високо, колкото не сме дръзвали дори да го видим в мечтите си. Но най-вече, да го издигнем вътре в сърцата си“, изтъкна президентът.

„Нихилизмът и безродието катастрофираха в своето безчестие, с опитите си да охулят и сломят инициативата за издигане на националното знаме на България“, заяви още държавният глава. И посочи, че така ние, съвременниците, съживяваме паметта за хилядите българи, загинали за българското знаме, но не допуснали то да бъде пленено и унизено.

„Нека българското знаме продължи да ни обединява и да ни води по пътя към благоденствието на нашия народ! Да живее България!“, завърши обръщението си Румен Радев.

В постамента на Пилон „Рожен“, представляващ картата на България, са очертани 28-те области на страната и са вдълбани техните послания към идните поколения.

За създаването на уникалното сливенско послание за Пилон „Рожен“, под егидата на областния управител Минчо Афузов се проведе мащабен ученически конкурс, в който се включиха над 15 клуба „Млади възрожденци“ от четирите общини на областта. Конкурсът спечелиха учениците от Професионалната гимназия по икономика „Проф. д-р Димитър Табаков“ – Сливен, с посланието: „Дедите – гордост и достойнство, ние – кураж и смелост“. Това послание вече е част от монумента „Пилон Рожен“ и завета към идните поколения.

Предишна ЗАУПОКОЙНА ПАНИХИДА В ПАМЕТ НА ЗАГИНАЛИТЕ В ТРАГИЧНИТЕ СЪБИТИЯ В СЕЛО ЛЮБЕНОВА МАХАЛА
Следваща Д-Р АНТОАН КАРАЗАПРЯНОВ: БОЛКИТЕ В ГРЪБНАКА ПРЕЗ ЛЯТОТО МОЖЕ ДА СА ОТ КЛИМАТИЦИ И ПРЕСТОЙ НА ТЕЧЕНИЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

17 НОВИ СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС В ОБЛАСТ СЛИВЕН

340 нови случая на COVID-19 са били установени у нас през изминалото денонощие от направени 2585 PCR теста, показват данните в Единната информационна система. Общо потвърдените случаи от началото на

Новини Сливен

ОБЩИНА СЛИВЕН ОБНОВИ ДЕТСКА ПЛОЩАДКА В КВАРТАЛ „ДРУЖБА“

Още една детска площадка в Сливен е изцяло ремонтирана и с нов съвременен облик. Съоръжението се намира между жилищните блокове 23 и 24 в кв. „Дружба“ и освен разнообразието от

Новини Сливен

ЧУДОТВОРНАТА ИКОНА НА СВЕТА БОГОРОДИЦА „СКОРОПОСЛУШНИЦА” ИДВА В СЛИВЕН

Сливенска Митрополия съобщава на православните християни, че от 28 април до 20 май 2018 година в Сливенска епархия ще бъде донесена за поклонение Чудотворната икона на Света Богородица „СКОРОПОСЛУШНИЦА” Иконата