СЛИВЕНСКИ УЧЕНИЦИ УЧАСТВАХА В СИМУЛАЦИЯ НА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ И ДЕБАТ „НАКЪДЕ ОТИВА ЕВРОПА?“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

СЛИВЕНСКИ УЧЕНИЦИ УЧАСТВАХА В СИМУЛАЦИЯ НА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ И ДЕБАТ „НАКЪДЕ ОТИВА ЕВРОПА?“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

От 30 октомври до 1 ноември във Велико Търново се събраха средношколци от цялата страна, които участваха в симулация на заседания на Съвета на ЕС и Европейския парламент, както и в Младежки дебат на тема „Накъде отива Европа?”. В събитието се включиха повече от 100 ученика на възраст 17-18 години от 18 града в България, които бяха пряко избрани от своите връстници през м.октомври чрез демократични избори в училищата. В продължение на три дни те дискутираха искрено и ангажирано за бъдещето на страната ни и на Европа.

От град Сливен в младежкото събитие се включиха пет дванадесетокласника: Георги Минчев от ПГХТ „Акад.Неделчо Неделчев”, Жоржина Иванова и Кристина Бонева от ГПЗЕ „Захарий Стоянов”, Димитър Димитров от СОУ „П.Яворов” и Михаела  Стефанова от ПГИ „Проф.д-р Димитър Табаков” с ръководители Красимира Донева и Стефка Султанова.

В заседания на Съвета на ЕС сливенци защитаваха позициите на Финландия и Румъния. Основната тема беше „Как да се формира новият европейски бюджет за периода 2020 – 2027 година”. Участниците в симулацията оформиха пет от общо седем парламентарни групи, аналогични на Европейския парламент, като сливенските младежки участваха в групите на „Европейската народна партия”; „Социалисти и Демократи”; „Алианса на либералите и демократите”, „Европейската обединена левица” и „Европа на свободата и демокрацията”.

Събитието беше открито от заместник кмета на Велико Търново – проф. Георги Камарашев, а гости на симулациите бяха ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев, ръководителят на Бюрото на Европейския парламент в България – Теодор Стойчев и проф. д-р Ингрид Шикова – професор по Политики на ЕСВ, катедра „Европеистика”, СУ „Св. Кл. Охридски”.

На втория ден в дебата за бъдещето на Европа се включиха и българските евродепутати Ева Майдел (Паунова) и Светослав Малинов и доц. д-р Иво Инджов, преподавател в катедра „Журналистика и връзки с обществеността“ на Великотърновския университет.

Като част от програмата младежите посетиха музей „Учредително събрание”, а в навечерието на Деня на народните будители съпреживяха спектакъла „Царевград Търнов – звук и светлина”. Сливенци се включиха и в обиколката на Арбанаси, посветена на 2018 – Европейска фодина на културното наследство.

Националното събитие беше организирано от информационните центрове от Мрежата „Европа Директно” в България съвместно с Представителството на Европейската комисия и Бюрото на Европейския парламент в България.

Целта е младите хора да повишат информираността си за предстоящите през месец май 2019 г. избори за Европейски парламент и начините на взимане на решения в ЕС, а също така да се включат в процесите на обсъждане на бъдещото развитие на Европа.

Предишна ЕВРОПЕЙСКИ ИЗБОРИ 2019 -НАЦИОНАЛНИ ПРАВИЛА
Следваща 10 МИНИМАЛНИ РАБОТНИ ЗАПЛАТИ СТАВА ГОЛЯМАТА СТИПЕНДИЯ ЗА ТАЛАНТЛИВИ ДЕЦА В СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

24-ГОДИШЕН ВАДИ САБЯ СРЕЩУ ПОЛИЦАИ В СЛИВЕН

На 19 януари, около 15,40 часа, полицейски служители на участък „Надежда“ са предприели действия по овладяване на конфликт между съседи на улица „Бачо Киро“ в квартала. На място полицейските служители

Новини Сливен

ПАЦИЕНТ СЪС ЗАПУШЕНА КОЛЯННА АРТЕРИЯ ЩЕ ЗАБРАВИ ЗА БОЛКИТЕ В КРАКА СИ И ОПАСНОСТТА ОТ АМПУТАЦИЯ

Екип от кардиолози и съдови хирурзи в МБАЛ „Хаджи Димитър“ успяха да отпушат артерия на левия крак на 67-годишен пациент. Сложната процедура е продължила близо 4 часа. Използвани са два

Новини Сливен

СЪВЕТНИЦИ ЩЕ ИЗБИРАТ СЪСТАВА НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ КОМИСИИ ЗА ГОДИШНИТЕ НАГРАДИ НА СЛИВЕН

На предстоящата сесия утре местният парламент ще гласува  проектобюджета на общината за 2020 година. Това заяви на днешната редовна пресконференция председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев. Общо 36 точки са

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

5 × 3 =