СЛИВЕНСКИ УЧЕНИЦИ СЕ ДОКОСНАХА ДО МОДЕРНИТЕ ТЕХНОЛОГИИ В ТУРИЗМА НА БРЕГА НА АТЛАНТИКА

СЛИВЕНСКИ УЧЕНИЦИ СЕ ДОКОСНАХА ДО МОДЕРНИТЕ ТЕХНОЛОГИИ В ТУРИЗМА НА БРЕГА НА АТЛАНТИКА

През месец септември тази година, ученици от Професионална гимназия по хотелиерство и туризъм „Академик Неделчо Неделчев” – град Сливен, за втора поредна година реализираха проект за мобилност за ученици, финансиран от програма Еразъм+, в град Брага, Португалия. Акцентът в тазгодишната мобилност беше върху дигиталните компетентности и умения на учениците. В рамките на 15 дни, 20 ученици имаха възможност на реални работни места да се запознаят с иновативни подходи в обслужването на клиенти в хотели и заведения, да работят с различни специализирани софтуерни продукти, да обогатят езиковите си и комуникативни умения на английски език, както и да създадат много нови приятелства.

Работата по проекта съвместно с партньори от други държави повиши мотивацията на учениците за овладяване на професионалните умения в професиите, свързани с туризма, промени нагласата им да работят екипно и да се учат чрез правене(“HANDS-ON”). Всеки индивидуално допринасяше за общото, като професионалното учене, базирано на STEM технологиите ускори не само напредъка в професионалните направления, но създаде условия за прилагане на дизайн мислене, проекто-базирани дейности, опитни постановки, прилагане на обърната класна стая, което отговаря на новата образователна парадигма. В рамките на 15 работно-учебни дни учащите изградиха креативно и критично мислене, работиха в екип, подобриха дигиталните си умения и финансовата си грамотност. Някои от учениците проявиха завидни комуникативни умения на английски език и демонстрираха етично отношение, емоционална интелигентност и уважение към правилата и общността.
Работните ангажименти бяха съчетани с положителни емоции на фона на проведените екскурзии в Лисабон, Порто и Виано до Кастело. Ръководителите на групата имаха възможност да проведат работни срещи с колеги от Хърватия, Унгария и Словакия, като създадоха специфична професионална учителска общност, чиято добавена стойност ще продължи да се ползва в една бъдеща партньорска мрежа в областта на хотелиерството, ресторантьорството, готварството и туризма.
Един от най-важните моменти беше проведената среща с ръководството на Escola de Hotelaria e Turismo de Viana do Castelo. Това училище, години наред заема трето място в света по качество на подготовка на кадри в сферата на туризма. Предстои договаряне на трайно сътрудничество и обмяна на опит с персонала на училището.

Екипът на ПГХТ „Академик Неделчо Неделчев” благодари на Център за развитие на човешките ресурси и програма Еразъм за възможността да обогатява знанията и уменията на учители и ученици чрез участията си в проекти в чужбина. Надяваме се, че тези добре обучени в професията специалисти ще намерят своето достойно място като активни граждани и практици в областта на туризма в родният ни град Сливен.

Предишна ХРИСТО КОВАЧКИ ПРЕД EURASIA BUSINESS TODAY: ВЯРВАХМЕ, ЧЕ В ЕВРОПА НИКОГА НЯМА ДА ИМА ВОЙНА И СГРЕШИХМЕ
Следваща Д-Р ИВАН ДАНЧЕВ: СИЛАНИЗАЦИЯТА Е БЕЗБОЛЕЗНЕНА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОТБОРЪТ НА ОУ „ХРИСТО БОТЕВ“ – СЕЛО САМУИЛОВО СТАНА ПЪРВИ НА ПЕТИЯ ПРОЛЕТЕН ФУТБОЛЕН ТУРНИР

Отборът на ОУ „Христо Ботев“ – с. Самуилово завоюва първото място на състоялия се в събота финал на Петия пролетен футболен турнир. Срещите започнаха от 10 часа и се играха

Новини Сливен

КМЕТЪТ НА СЛИВЕН СТЕФАН РАДЕВ ОТКРИ НОВАТА КЛАНИЦА НА НИКОЛАЙ АТАНАСОВ

Кметът на Сливен Стефан Радев и бизнесменът Николай Атанасов едновременно прерязаха лентата при откриването на новата кланица на фирма „Арланда“. „Пожелавам много успехи за доброто на вашия бизнес и на

Новини Сливен

ПЕШЕХОДЕЦ ПОСТРАДА ПРИ КАТАСТРОФА В СЛИВЕН

Пътно произшествие с пострадал пешеходец е станало на 7 ноември в град Сливен. Около 10,00 часа, на ул. „Охрид“, товарен автомобил „Рено Мастер“, управляван от 34-годишен водач, при движение на