СЛИВЕНСКИ УЧЕНИЦИ СЕ ДОКОСНАХА ДО МОДЕРНИТЕ ТЕХНОЛОГИИ В ТУРИЗМА НА БРЕГА НА АТЛАНТИКА
14.10.2022 1601 Прегледи

СЛИВЕНСКИ УЧЕНИЦИ СЕ ДОКОСНАХА ДО МОДЕРНИТЕ ТЕХНОЛОГИИ В ТУРИЗМА НА БРЕГА НА АТЛАНТИКА

През месец септември тази година, ученици от Професионална гимназия по хотелиерство и туризъм „Академик Неделчо Неделчев” – град Сливен, за втора поредна година реализираха проект за мобилност за ученици, финансиран от програма Еразъм+, в град Брага, Португалия. Акцентът в тазгодишната мобилност беше върху дигиталните компетентности и умения на учениците. В рамките на 15 дни, 20 ученици имаха възможност на реални работни места да се запознаят с иновативни подходи в обслужването на клиенти в хотели и заведения, да работят с различни специализирани софтуерни продукти, да обогатят езиковите си и комуникативни умения на английски език, както и да създадат много нови приятелства.

Работата по проекта съвместно с партньори от други държави повиши мотивацията на учениците за овладяване на професионалните умения в професиите, свързани с туризма, промени нагласата им да работят екипно и да се учат чрез правене(“HANDS-ON”). Всеки индивидуално допринасяше за общото, като професионалното учене, базирано на STEM технологиите ускори не само напредъка в професионалните направления, но създаде условия за прилагане на дизайн мислене, проекто-базирани дейности, опитни постановки, прилагане на обърната класна стая, което отговаря на новата образователна парадигма. В рамките на 15 работно-учебни дни учащите изградиха креативно и критично мислене, работиха в екип, подобриха дигиталните си умения и финансовата си грамотност. Някои от учениците проявиха завидни комуникативни умения на английски език и демонстрираха етично отношение, емоционална интелигентност и уважение към правилата и общността.
Работните ангажименти бяха съчетани с положителни емоции на фона на проведените екскурзии в Лисабон, Порто и Виано до Кастело. Ръководителите на групата имаха възможност да проведат работни срещи с колеги от Хърватия, Унгария и Словакия, като създадоха специфична професионална учителска общност, чиято добавена стойност ще продължи да се ползва в една бъдеща партньорска мрежа в областта на хотелиерството, ресторантьорството, готварството и туризма.
Един от най-важните моменти беше проведената среща с ръководството на Escola de Hotelaria e Turismo de Viana do Castelo. Това училище, години наред заема трето място в света по качество на подготовка на кадри в сферата на туризма. Предстои договаряне на трайно сътрудничество и обмяна на опит с персонала на училището.

Екипът на ПГХТ „Академик Неделчо Неделчев” благодари на Център за развитие на човешките ресурси и програма Еразъм за възможността да обогатява знанията и уменията на учители и ученици чрез участията си в проекти в чужбина. Надяваме се, че тези добре обучени в професията специалисти ще намерят своето достойно място като активни граждани и практици в областта на туризма в родният ни град Сливен.

Предишна ХРИСТО КОВАЧКИ ПРЕД EURASIA BUSINESS TODAY: ВЯРВАХМЕ, ЧЕ В ЕВРОПА НИКОГА НЯМА ДА ИМА ВОЙНА И СГРЕШИХМЕ
Следваща Д-Р ИВАН ДАНЧЕВ: СИЛАНИЗАЦИЯТА Е БЕЗБОЛЕЗНЕНА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ СЕ СЪБИРАТ НА СЕСИЯ В ЧЕТВЪРТЪК, 24 ЮНИ

Предстои редовна сесия на Общински съвет-Сливен този четвъртък, 24 юни. В предварителния дневен ред са заложени 48 точки. В тях влиза изменението на Наредбата за насърчаване на инвестициите с общинско

Новини Сливен

БИТАКЪТ В СЛИВЕН ЗАРАБОТИ НА ПЪЛНИ ОБОРОТИ

Сливенският битак заработи на пълни обороти. Със сергии по земята и много посетители. Малцина от тях носеха маски, а задължителната дистанция от 1,5 метра просто липсваше.

Новини Сливен

ПЕТКО ЧОЛАКОВ ПОЗДРАВЯВА ВСИЧКИ ОХРАНИТЕЛИ В СЛИВЕН ПО СЛУЧАЙ ПРОФЕСИОНАЛНИЯ ИМ ПРАЗНИК

Уважаеми Колеги, на 11 ноември отбелязваме професионалния празник на охранителите – нашият празник. По този повод се обръщам към всички охранители от фирма „Общинска охрана и СОТ“ и към всички