СЛИВЕНСКИ ТВОРЦИ ПЛЕНИХА ПУБЛИКАТА НА ВОРОНЕЖ
юни 17, 2018 2468 Прегледи

СЛИВЕНСКИ ТВОРЦИ ПЛЕНИХА ПУБЛИКАТА НА ВОРОНЕЖ

Три представления в препълнени зали , бурни аплодисменти, публика, изправена на крака, изключителен журналистически интерес, прием в Общинската администрация на Воронеж, участие в телевизионно предаване, пресконференция. С всичко това бяха изпълнени двата фестивални дни за режисьора Ивайло Гандев и актьора Димитър Марков от ДТ „Стефан Киров”. Те взеха участие със спектакъла „Семьон” в осмото издание на Международния фестивал на изкуствата Платонов във Воронеж, Русия. Постановката е на ДТ „Стефан Киров”. „Семьон” е дипломната работа на режисьора Ивайло Гандев, реализирана под формата на моноспектакъл на актьора Димитър Марков.

Димитър Марков и Ивайло Гандев участват в международния форум във Воронеж по покана организаторите. „Семьон” е поставен върху произведения на Андрей Платонов- патрон на Международния фестивал на изкуствата във Воронеж. Андрей Платонов заедно с Достоевски и Толстой е сред големите имена руски класици, получили световна признателност.
Сливенският спектакъл се игра на 14 и 15 юни 2018 г.в една от залите на Камерния театър във Воронеж. Поради големия зрителски интерес се наложи трансформиране на залата. Вместо предвидените 80 билета за представление и за двете вечери бяха продадени по 120 билета. Нестихващи бяха аплодисментите в края на двете вечери. Мнозина си тръгваха след представлението разплакани от силни емоции. Заради изключителния интерес бе изиграно извънредно трето представление. „Разтърсваща игра” , „покъртително представление”, „силно въздействие върху зрителя”. Особено силно впечатление направи това как български режисьор успява да почувства, а български актьор да пресъздаде емоцията на думите, на лексиката на Платонов, често непонятна даже за самите руснаци. Дали българската публика е пуританска колкото руската, за избора на музикално оформление на спектакъла, за режисурата на осветлението- това бяха само част от въпросите, отправени към Димитър Марков и Ивайло Гандев по време на пресконференцията. Силно впечатлени от играта на Марков останаха и актьори от Воронеж. Това, да получиш толкова висока оценка и признание за изпълнението си от колеги, е голяма награда за актьора- коментира координаторът на фестивала Тамара Циганова.

На 15 юни актьорът Д. Марков и режисьорът Ив. Гандев бяха приети от Надежда Савицкая, заместник –кмет по социалните дейности в администрацията на Воронеж. От името на ДТ „Стефан Киров” Ивайло Гандев връчи на Надежда Савицкая репродукция на картината, изобразена на първата театрална завеса в Сливен- творба на художника Йордан Кювлиев. От името на община Сливен на домакините бе предадена юбилейна монета „Стария бряст”. Сливен и Воронеж са градове побратими.
В тазгодишното издание на фестивала във Воронеж със свои постановки участват театри от Англия, Франция, Италия, Германия и Русия. Фестивалът продължава от 6 до 17 юни 2018 г.

Предишна АБВ-СЛИВЕН ИЗЛЕЗЕ С ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ЗАМЯНАТА НА КОНЦЕСИОНЕР НА СПОРТЕН КОМПЛЕКС "ХАДЖИ ДИМИТЪР"
Следваща ОБЩИНА СЛИВЕН ВАДИ 30 БОНА ЗА "ПАЯК" НА СТАРО ОТ БУРГАС

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ТОДОР БРАТАНОВ: 415 500 ДКА СА ЗАСЕТИТЕ С ПШЕНИЦА ПЛОЩИ В СЛИВЕНСКО

415 500 дка са засетите с пшеница площи на територията на Сливенска област. Това съобщи пред Радио „Фокус“ – Сливен директорът на Областна дирекция „Земеделие и гори“ – Сливен Тодор

Новини Сливен

НЕЗАГАСЕНА ЦИГАРА ИЗПЕПЕЛИ КЪЩА В СЕЛО СБОРИЩЕ

На 06 декември, около 20,00 часа, е възникнал пожар в къща, собственост на мъж в село Сборище, общ. Твърдица. Пострадали няма, унищожени са 100 кв.м. покривна конструкция, 200 кв.м. опушени

Новини Сливен

СЪСТОЯНИЕТО НА ПЕТИМАТА БОЛНИ ОТ КОРОНАВИРУС В СЛИВЕН СЕ ПОДОБРЯВА

МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-Сливен разполага с всички медикаменти, необходими за лечението на пациенти с коронавирус. От Националния кризисен щаб е предоставен и медикамента хлороквин. Петимата пациенти, настанени в Отделението по

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

twenty + eighteen =