СЛИВЕНСКИ ОГНЕБОРЦИ И ОБЩИНАРИ УЧАСТВАХА В СЕМИНАР КРАЙ БОСФОРА

СЛИВЕНСКИ ОГНЕБОРЦИ И ОБЩИНАРИ УЧАСТВАХА В СЕМИНАР КРАЙ БОСФОРА

Общински експерти и служители на РДПБЗН от Сливен участваха в семинар, организиран от Мрежата на балканските градове В40. Едноседмичното събитие се състоя в Истанбул. Целта бе да се обмени опит за действията на местната власт и пожарните служби в условията на бедствия и критични ситуации.

Общината осигури пътуването на сливенската група в отговор на отправена до кмета Стефан Радев покана от ръководството на В40. „Сливен също е част от Мрежата на балканските градове. Срещата в Истанбул бе важна за всички участници в нея, защото бяха обсъдени възможностите за подкрепа и солидарност, ако някой от градовете е в условия на бедствие“, коментира градоначалникът.

В семинара обмениха опит представители на Сараево, Прищина, Зеница, Букурещ, Кърджали, Бургас, Пловдив, София, Стара Загора и Сливен. Те се запознаха с работата на турските си колеги за оповестяването при бедствия, спасителните дейности, интервенцията и обработването при химически, биологични и радиоактивни замърсявания, реакциите при аварии, катастрофи и др.

Домакините представиха Центъра за координация при бедствия АКОМ в Истанбул, който осигурява високо технологично ниво за наблюдение и за съгласуване на действията в бедствена ситуация в многомилионния град. Показана бе специализирана техника, защитно оборудване и екипировка. Сливенските огнеборци участваха в симулация за гасене на пожар. Ръководителят на сливенската група инж. Снежана Кънева, началник на отдел „Сигурност и управление при кризи“, участва в работна среща с Председателя на 152-те пожарни станции в Истанбул, 26 от които са на доброволен принцип. В мегаполиса работят 6000 пожарникари, специализираните автомобили са 903, а 8000 камери осигуряват денонощно видеонаблюдение.
Мрежата на балканските градове В40 бе създадена през миналата година по инициатива на кмета на Голямата истанбулска община Екрем Имамоглу. Целта е да се изгради солидарност и сътрудничество в икономическото развитие, да се намират регионални решения на глобални проблеми, включително в опазване на природните ресурси, преодоляване на бедността сред част от населението и др.

Предишна ЛАБОРАТОРИЯ "ЛИНА" С ДЕЖУРНИ МАНИПУЛАЦИОННИ НА 6 И 22 СЕПТЕМВРИ
Следваща 32-ГОДИШНА ЖЕНА ОТ СЛИВЕН Е ЗАЛОВЕНА ДА ШОФИРА СЛЕД УПОТРЕБА НА НАРКОТИЦИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПРЕСТИЖНО КЛАСИРАНЕ НА МЛАДИ СЛИВЕНСКИ МАТЕМАТИЦИ

Денис Сираков от 6. клас, Раян Камаринчев и Марияна Димитрова от 5. клас на ППМГ „Добри Чинтулов” се класираха за финалния кръг на математическото състезание ARML (Американска регионална математическа лига).

Коментари и интервюта

БСП – НОВА ЗАГОРА Е ПО-ДОБРЕ ДА СЕ САМОРАЗПУСНЕ

Тъжно, по-тъжно…. БСП – Нова Загора. Звучи апокалиптично, но това е реалността в 30-хилядната община. На изборите в неделя ръководството на новозагорските социалисти реши да се скрие зад полата на

Новини Сливен

ЗЕМЕДЕЛЦИ С ТРАКТОРИ ПРОТЕСТИРАХА В ЦЕНТЪРА НА СЛИВЕН

Около петдесет земеделци с тридесет селскостопански машини протестираха в Сливен срещу нерегламентиран внос на зърнени култури от Украйна. Тя бяха подкрепени от техни колеги от сектор „Животновъдство“. Протестиращите се събраха