СЛИВЕНСКИ ЗЕМЕДЕЛЦИ ГОТВЯТ ПРОТЕСТИ, АКО НЕ ПОЛУЧАТ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ ЗА ИЗМРЪЗНАЛИТЕ ПЛОЩИ
29.06.2023 1693 Прегледи

СЛИВЕНСКИ ЗЕМЕДЕЛЦИ ГОТВЯТ ПРОТЕСТИ, АКО НЕ ПОЛУЧАТ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ ЗА ИЗМРЪЗНАЛИТЕ ПЛОЩИ

Сливенски земеделци готвят блокада на пътища през юли, ако до средата на месеца не получат обезщетения за измръзналите площи в края на март. На 30 март тази година температурата в района на Сливен падна до минус 7 градуса, което доведе до големи щети.

„Измръзнаха над 16 000 декара плодни дръвчета, загубите са 100 %. Държим да получим обезщетения от държавата“, заяви пред Sliveninfo Венцислав Темелков от браншовата камера „Плодове и зеленчуци“ – Сливен. Миналата вечер камерата проведе съвещание в село Мечкарево и излезе с декларация, до министъра на земеделието, министъра на финансите и народните представители от Сливен.

Камерата вече е провела срещи с народните представители Татяна Султанова от ПП-ДБ, Мария Белова от ГЕРБ-СДС и Деян Дечев от БСП.

Земеделците са готови да блокират магистрала „Тракия“ и стария път към София, ако исканията им не бъдат изпълнени.

Sliveninfo ви предлага пълния текст на декларацията.

 

ЧРЕЗ НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ
ОТ 21 СЛИВЕНСКИ ИЗБИРАТЕЛЕН РАЙОН
В НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Г-ЖА ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА
Г-ЖА МАРИЯ БЕЛОВА
Г-ЖА ТАТЯНА СУЛТАНОВА
Г-Н ДЕЯН ДЕЧЕВ

ДО МИНИСТЪРА НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО
Г-Н КИРИЛ ВЪТЕВ

ДО Г-Н АСЕН ВАСИЛЕВ
МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Днес 27.06.2023 г. се проведе събрание на членовете на Браншова камара „Плодове и зеленчуци“ гр. Сливен.
Събранието реши:

Настояваме Вие като народни представители от сливенския район в Комисията по бюджет и финанси и в Комисията по земеделие на Народното събрание да настоявате пред съответните две министерства за гарантиране бюджет за компенсация на производителите с протоколи за 100% пропаднали площи. Измръзването на плодните пъпки по овощните видове в района само на Сливен са 16600 дка на 550 земеделски стопани, а в цялата страна са над 30000 дка. Настояваме компенсацията по държавната помощ за пропаднали площи да бъде справедлива, да бъде съобразена със завишените разходи за отглеждането на насажденията до момента на замръзването по технологичната карта за съответните земеделски култури.
Настояваме за изплащане на помощ по de minimis за всички производители с протоколи за под 100% пропаднали площи. Това са стопани, които няма да са допустими по държавната помощ за пропаднали площи, а разходите по отглеждането и брането на декар разпределени на ниските добиви се получава себестойност, която е значително над пазарната цена .
Незабавно и справедливо разпределение и изплащане на помощта за Украйна в размер не по малък от този даден през 2022 г. на производителите на плодове. По първия за 2023 г. прием на нас ни беше изплатен най-малък процент на декар на база плащанията за 2022 г.

В опитите да лобират за най-големите производители и в искането си за увеличаване на тавана от 255000 евро остана неразпределен ресурс по първия прием вместо да се преразпредели на малките производители за да оцелеят останаха неразпределени.

Освобождаване на субсидиите от данък печалба и въвеждане на обратно начисляване на ДДС за производителите на плодове и зеленчуци. Това ще доведе до изсветляване на бранша, намалени обороти и печалби от нелегалния внос и стимул преработвателните предприятия да купуват суровини от нашите производители.

Мотивите ни за това са:
Лошите метеорологични условия на 30.03.2023 г. доведоха до 100% измръзване на отделните трайни насаждения, което е довело до фалит на голяма част от дребните земеделски стопани (семейни градини), чието препитание са единствено и само доходите от отглежданите насаждения. В момента те не са в състояние да обслужват своите кредити и заплащат своите осигуровки.
Липсата на продукция води до липса и на работна ръка, тъй като работниците, които вземат участие в прибирането на реколтата от плодове, в момента заминават на сезонна работа в Испания, Франция, Италия, Гърция, Белгия, където получават по 8-9 евро на час/около 65-70 евро на ден/, което ни прави неконкурентоспособни на пазара на труда.
Цените на торовете, препаратите и горивата са непроменени спрямо 2022 г.

Всички ние сме коректни граждани и въпреки природните катаклизми продължаваме да си плащаме данъците.
Ако желаете да унищожите българското селско стопанство намалявайте субсидиите и помощите на земеделските стопани в Република България.

В случай че предложенията ни не бъдат приети оставаме в стачна готовност.

Предишна ДНЕС Е ПЕТРОВДЕН
Следваща ДИМИТЪР СЯРОВ СТАНА ОБЛАСТЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРТИЯ КОД В СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

СИЛНА БУРЯ ОСТАВИ СЕЛО СТАРА РЕКА БЕЗ ТОК

Силна буря в неделя вечер остави балкански села в община Сливен без ток. „От снощи няма електричество в Стара река, Божевци и Средорек. Обадих се на ЕВН, които пратиха екип,

Новини Сливен

КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ПОДПИСА ДОГОВОРА ПО ПРОЕКТА ЗА РЕМОНТ НА ЛИФТА И ТУРИСТИЧЕСКИ ОБЕКТИ В СЛИВЕН

Кметът Стефан Радев подписа договор с Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ (ОПРР) за безвъзмездно финансиране и изпълнение на проект „Интегриран проект за развитие на туризма и подобряване

Новини Сливен

СТРОИТЕЛИ ПОСТАВЯТ ПАМЕТНА ПЛОЧА НА ГОЛЕМИЯ СЛИВНАЛИЯ ИНЖ. ИВАН ИВАНОВ

Паметна плоча на родения в Сливен Иван Иванов, строителен инженер, новатор, учен и прочут кмет на София, ще бъде поставена днес от Камарата на строителите в България и Националния клуб