СЛИВЕНСКИ ГЕРОЙ ОТ АНГЛИЯ СПАСИ КЪРВАВИЯ НИ ПАРАКЛИС В КАМБОДЖА

СЛИВЕНСКИ ГЕРОЙ ОТ АНГЛИЯ СПАСИ КЪРВАВИЯ НИ ПАРАКЛИС В КАМБОДЖА

Февруари 2022, Пном Пен, Кралство Камбоджа

Георги Стефанов, наследник на прочути войводи, родолюбец и ветеран „синя каска“ от мисията на Българската Армия в Камбоджа със собствени средства възстанови единствения български православен храм в субконтинента Индокитай – „Св. Георги“.

Храмът, наречен още „Кървавия Св. Георги“ се намира на територията на българското посолство, която все още се води като притежание на Република България. Докога – не е известно, а апетити към мястото има много – намира се на много централно място и в хубав квартал.

Днес Камбоджа се развива много бурно (не и без заслугите на нашите „сини каски“) и района в който е разположен посолския комплекс е застроен с високи офис сгради, големи молове и др.

Параклисът е наречен „кървав“ защото в неговия фундамент са заложени на загиналите ДЕСЕТ български воѝни, чиято кръв бе пролята в името на мира на една толкова далечна, колкото и близка държава! Изграден е със средствата от заплатите на рейнджърите от българския батальон!!

В Камбоджа още пазят добри спомени за мисията на ООН (UNTAC), ефективно спряла войната и рестартирала държавата. Днес страната е с 10 милиона души повече население отколкото по време на мисията, и е атрактивна туристическа дестинация!

След като е построен (на тухла) параклиса нашите военни напускат Камбоджа в края на мисията. Храмът е довършен и осветен по-късно, и предаден на Българската Православна Църква.

ТЯ обаче не проявява никакъв интерес към този храм, и той е изоставен на произвола на съдбата и добрата воля на работещите в посолството (докато е имало такива).

Като първи и единствен към онзи момент православен храм в него са се извършвали служби на други православни цървки, предимно руската. Дори в един момент са се опитали да превземат храма, но в крайна сметка построяват техен, по-голям и изоставят нашия. Оттогава той постепенно се руши, а МВнР не отделя никакви средства за поддръжка!! Посланичката ни във Виетнам, г-жа Маринела Петкова, която отговаря и за Камбоджа, е много добронамерена и ангажирана, но е с вързани ръце по отношение на поддръжката и не може да направи нищо на този етап.

И така, почти 30 години след построяването си ветеранът Георги Стефанов от Сливен, понастоящем живеещ в Англия, му писва, качва се на самолета и за 3 дни организира (със собствени средства и логистична подкрепа от други рейнджъри) освежителен ремонт на рушащия се храм!

Всяка държава уважава паметниците си, особено на загиналите войници, и е срамно не само да не се грижим за този далечен паметник на българщината, а дори и да го загубим завинаги!! Освен финансов, проблемът се допълва и от прекъснатите дипломатически връзки между двете страни. Напълно основателно Камбоджа може да вземе имотите – защото не се използват по предназначение (и да изостави своите в София) и да ги продаде.

За целта нашата държава следва да възстанови отношенията си с Камбоджа, като такава заявка беше направена през 2019 г. при посещението на г-н Хун Сен, мин. председател на Камбоджа в София. Още повече че Камбоджа се оформя като притегателна дестинация за хиляди българи годишно и нуждата от държавна подкрепа (консулство, посолство) е наложителна.

Не вярваме че една сума за текуща поддръжка би затруднила МВнР или бюджета ни, още повече че посолския комплекс е отдаден под наем и средства на практика има. Едва ли е нужна сума по-голяма от 1000 долара.

Срамно е отношението на църквата и на държавата към драматичната мисия на българите в Камбоджа и техния, кървавия храм! България загуби най-много хора в тази мисия (най-мащабната и може би най-успешната в историята на ООН)!

 

Автор:  АСОЦИАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ ВЕТЕРАНИ МИРОТВОРЦИ

 

Предишна 44-ГОДИШЕН МОТОРИСТ ОТ СЛИВЕН Е ЗАГИНАЛ В СЪБОТА НА БУЛ. "СТЕФАН СТАМБОЛОВ"
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

КАМЕН КОСТОВ ОТ СЛИВЕН ВЛЕЗЕ В ЛИСТАТА НА ГЕРБ ЗА ЕВРОИЗБОРИТЕ

Зам.-областният управител на Сливен Камен Костов влезе в листата на ПП ГЕРБ за евроизборите. Той е поставен на 14 място. Листата се води от еврокомисаря Мария Габриел, а в нея

Новини Сливен

ПОСТАВЯТ НОВИ ЛАМПИ НА СВЕТОФАРА НА КРЪСТОВИЩЕТО МЕЖДУ „СТЕФАН СТАМБОЛОВ“ И „ГЕОРГИ ДАНЧЕВ“

Община Сливен започва подмяна на светофарните секции на кръстовището между булевардите „Стефан Стамболов и „Георги Данчев“. Ще се сменят лампите на всички 28 светофарни секции с нови LED-лампи и ще

Новини Сливен

СВЕТОВЕН ДЕН ЗА ВЪЗПОМЕНАНИЕ НА ЖЕРТВИТЕ НА ПЪТНОТРАНСПОРТНИ ПРОИЗШЕСТВИЯ – 19 НОЕМВРИ 2017 Г.

За поредна година България отбелязва Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. Този ден е определен с решение на Главната асамблея на Организацията на обединените нации. На 19