СЛИВЕНСКИЯТ СИМФОНИЧЕН ОРКЕСТЪР СТАРТИРА НОВИЯ СИ КОНЦЕРТЕН ЦИКЪЛ НАРЕЧЕН „МЛАДА ЕВРОПА/ YOUNG EUROPE“
март 7, 2022 552 Прегледи

СЛИВЕНСКИЯТ СИМФОНИЧЕН ОРКЕСТЪР СТАРТИРА НОВИЯ СИ КОНЦЕРТЕН ЦИКЪЛ НАРЕЧЕН „МЛАДА ЕВРОПА/ YOUNG EUROPE“

Симфоничен оркестър Сливен стартира своя нов концертен цикъл наречен „Млада Европа / Young Europe”. В него ще бъдат представени на публиката млади артисти от престижни европейски учебни заведения, вече градящи своята международна кариера. Чрез този проект, културният институт ще подкрепи бъдещото поколение световни солисти и диригенти, и същевременно ще даде шанс на своите почитатели да се насладят на музикални прояви от най-високо равнище.
В четвъртък 24 март, от 18.30 ч. в зала „Сливен”, публиката ще има възможност да чуе една завладяваща програма, изцяло с композиции на великия Волфганг Амадеус Моцарт. Концертът е под надслов “АМАДЕУС в РЕ” и включва три емблематични творения на безсмъртния гений, Симфония No.35 “Хафнер”, Концерт за флейта No.2 и Концерт за цигулка No.4, всички в неслучайно подбраната тоналност ре мажор.

Това е тоналността на триумфа, радостта и оптимизма. Тържествените симфонии, маршовете, празничните песни и небесните хорове са поставени в тази тоналност.

В бароковия период ре мажор се счита за „тоналност на славата“, следователно много концерти за тромпет и дори известната „Алилуя“ от Месията на Хендел са също в ре мажор. В църковната музика, се използва и като тоналност на Възкресението. Ре мажор е най-разпространената тоналност за увертюри през втората половина на осемнадесети век. Това продължава и в Романтичния период, където се използва за „триумфалния“ финал на много симфонии, включително и на деветата симфония от Бетовен, известна като “Ода на радостта”.

Под ръководството на диригента на Бургаска опера Цанислав Петков, ще се изявят двама уникални солисти.
Цигуларката Лора Маркова е лауреат е на огромен брой награди от национални и международни конкурси, част от които са  първите  награди от „Добрин Петков“ – Пловдив 2013, „Недялка Симеонова“ – Хасково 2014, 2018 и 2021, Гран При от конкурсите „Музиката и земята“ – София 2018, „Надежди, майстори и таланти“ – Добрич 2019, престижните първи награди от конкурсите „Леонид Коган“, Брюксел 2020 и „Тибор Варга Джуниър“- Швейцария 2021.
През 2020 г., предаването „Алегро Виваче“ на БНР, присъжда на Лора специалната награда за млад талант на името на „Олга Камбурова“ , а през 2021 г. е номинирана за „Млад музикант на 2020“. Лора е лауреат и на голямата награда за „Полет в изкуството“ на Фондация „Стоян Камбарев“ за 2020 г.

Аарон Леунг е изключителен млад флейтист, роден в Хонконг. Забележителен със своето виртуозно и енергично свирене, той получава бакалавърска степен по музика в Хонконгската академия за сценични изкуства, а в момента е студент в класа на големия белгийски флейтист Марк Грауелс в Кралската консерватория в Монс, Белгия.

Аарон е артист на фондацията на Густаво Дудамел през 2019 г. и победител в конкурса HKAPA и в един от най-големите конкурси за духови инструменти в Азия-Тайланд – Международен конкурс за духова камерна музика (TIWSC).

Билети за концерта могат да бъдат закупени на epaygo.bg, в офис мрежата на EasyPay или на касата на зала „Сливен” – 10-13 ч. и 15-17 ч.

Предишна МБАЛ „ХАДЖИ ДИМИТЪР” ПРЕДЛАГА БЕЗПЛАТНА МЕДИЦИНСКА И ПСИХОЛОГИЧЕСКА ПОМОЩ , ОСИГУРЯВА МЕСТА ЗА НАСТАНЯВАНЕ И СЪДЕЙСТВИЕ ЗА РАБОТА НА БЕЖАНЦИ ОТ УКРАЙНА
Следваща Д-Р ВЕСЕЛИН ВАСИЛЕВ СПЕЧЕЛИ КОНКУРСА ЗА НАЧАЛНИК НА ОТДЕЛЕНИЕТО ПО РЕХАБИЛИТАЦИЯ В ОБЛАСТНАТА БОЛНИЦА НА СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ТРЕТО УЧИЛИЩЕ „Д-Р ИВАН СЕЛИМИНСКИ“ ПОСРЕЩНА ГОСТИ ОТ УНГАРИЯ И ТУРЦИЯ ПО ПРОГРАМАТА ЕРАЗЪМ+КА229

От 25 февруари до 1 март, включително, 14 ученици и учители от гр. Мезокьовежд, Унгария и Измир, Турция гостуват на своите партньори от ОУ „Д-р Иван Селимински“, гр. Сливен по

Новини Сливен

ПРОДЪЛЖАВА ВАКСИНАЦИЯТА НА ЖЕЛАЕЩИТЕ ГРАЖДАНИ

В разкритите имунизационни центрове в Сливен и Нова Загора на 22 февруари са се ваксинирали 133-ма граждани, съобщиха от Областния кризисен щаб. Продължава ваксинацията на желаещите граждани при техните общопрактикуващи

Новини Сливен

МЪЖ ОТ СЛИВЕН ЗАГИНА ПРИ ТЕЖКА КАТАСТРОФА НА ТОПОЛЧАНСКИЯ РАЗКЛОН

Мъж от Сливен загина във вторник сутринта при тежка катастрофа, станала на Тополчанския разклон, научи Sliveninfo. Сливналията е на 58 години. Той е шофирал лек автомобил „Мерцедес“. Неговата кола се