СЛИВЕНСКИЯТ КУКЛЕН ТЕАТЪР С НОМИНАЦИЯ ЗА „ИКАР“ 2021
март 30, 2021 399 Прегледи

СЛИВЕНСКИЯТ КУКЛЕН ТЕАТЪР С НОМИНАЦИЯ ЗА „ИКАР“ 2021

Номинация за „Икар“ 2021 за спектакъла „Кралят Елен“ получи Държавния куклен театър в Сливен . Това се случи на онлайн събитие, което се проведе в Международния ден на театъра – 27 март, организирано от Съюза на артистите в България. Националните награди „Икар“ се провеждат ежегодно и отбелязват постиженията в областта на драматичния и куклен театър, както и в различните видове изпълнителски изкуства. Традиционно официалната церемония се провежда на 27 март, но поради пандемичните условия към настоящия момент, тя се отлага за 11 май 2021 г.

Номинация в категория „Постижение в кукленото изкуство“ получи актьорът Любомир Желев за ролите си в спектакъла „Кралят Елен“ от Карло Гоци с режисьор Бисерка Колевска. През 2016 г. Желев е номиниран за награда „Икар“ в категория „Дебют“ – за ролята на Грегор Замза в „Семейство Замза“, отново спектакъл на Куклен театър Сливен в копродукция с НАТФИЗ „Кр. Сарафов“.
В спектакъла „Кралят Елен“ Любомир Желев, заедно със своя колега Георги Янев, се превъплъщава във всички роли от емблематичната пиеса на Карло Гоци. Изградено на принципа на комедия дел арте, постановъчното решение на спектакъла изисква бърза адаптация към всеки отделен персонаж. С лекота за секунди Желев се трансформира от магьосника Дурантарте в младият и изискан Леандро, от скромната красавица Анжела в самоуверената Смералдина, от смелия принц Дерамо в грохнал старец, не само визуално, но и чрез умело преправяне на гласа.

Сливенската публика може да гледа спектакъла „Кралят Елен“ на 23 април /петък/ от 18:00 на сцената на Държавен куклен театъра – Сливен, а съвсем скоро предстои и обявяване на дата за спектакъла в рамките на Софийски театрален салон.

Предишна ПРЕЗ ПОСЛЕДНОТО ДЕНОНОЩИЕ СА ИЗЛЕКУВАНИ 95 ДУШИ
Следваща В ПЕРИОДА 31 МАРТ - 4 АПРИЛ ИМУНИЗАЦИИ ЩЕ СЕ ИЗВЪРШВАТ ПРИ ЛИЧНИ ЛЕКАРИ, ВРЕМЕННИ КАБИНЕТИ И В "ЗЕЛЕНИ КОРИДОРИ"

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПРОВЕДЕ СЕ ИЗВЪНРЕДНО ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЛАСТНАТА ЕПИЗООТИЧНА КОМИСИЯ

Областният управител на Сливен Чавдар Божурски откри извънредното заседание на Областната епизоотична комисия, което се проведе на 4 септември в администрацията.  Повод за свикването му бе регистрираното огнище на заболяването „африканска

Новини Сливен

ЕДИН ЧОВЕК Е ПОСТРАДАЛ ПРИ КАТАСТРОФА НА МАГИСТРАЛАТА В НЕДЕЛЯ СУТРИНТА

Тази сутрин в 06,50 часа е възникнал пътен инцидент на 255 километър, в посока град София, между два автомобила. При произшествието автомобилите са напуснали пътното платно. Има един пострадал, който

Новини Сливен

СЪКРАЩАВАТ ЕДНА БРОЙКА ОТ ЩАТА НА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – СЛИВЕН

Комисията по атестирането и конкурсите при прокурорската колегия на ВСС предлага да бъде съкратена една щатна бройка на длъжност „прокурор“ от щата на Окръжна прокуратура  – Сливен, научи Sliveninfo. Данните