СЛИВЕНСКИЯТ КУКЛЕН ТЕАТЪР С НОМИНАЦИЯ ЗА „ИКАР“ 2021
март 30, 2021 318 Прегледи

СЛИВЕНСКИЯТ КУКЛЕН ТЕАТЪР С НОМИНАЦИЯ ЗА „ИКАР“ 2021

Номинация за „Икар“ 2021 за спектакъла „Кралят Елен“ получи Държавния куклен театър в Сливен . Това се случи на онлайн събитие, което се проведе в Международния ден на театъра – 27 март, организирано от Съюза на артистите в България. Националните награди „Икар“ се провеждат ежегодно и отбелязват постиженията в областта на драматичния и куклен театър, както и в различните видове изпълнителски изкуства. Традиционно официалната церемония се провежда на 27 март, но поради пандемичните условия към настоящия момент, тя се отлага за 11 май 2021 г.

Номинация в категория „Постижение в кукленото изкуство“ получи актьорът Любомир Желев за ролите си в спектакъла „Кралят Елен“ от Карло Гоци с режисьор Бисерка Колевска. През 2016 г. Желев е номиниран за награда „Икар“ в категория „Дебют“ – за ролята на Грегор Замза в „Семейство Замза“, отново спектакъл на Куклен театър Сливен в копродукция с НАТФИЗ „Кр. Сарафов“.
В спектакъла „Кралят Елен“ Любомир Желев, заедно със своя колега Георги Янев, се превъплъщава във всички роли от емблематичната пиеса на Карло Гоци. Изградено на принципа на комедия дел арте, постановъчното решение на спектакъла изисква бърза адаптация към всеки отделен персонаж. С лекота за секунди Желев се трансформира от магьосника Дурантарте в младият и изискан Леандро, от скромната красавица Анжела в самоуверената Смералдина, от смелия принц Дерамо в грохнал старец, не само визуално, но и чрез умело преправяне на гласа.

Сливенската публика може да гледа спектакъла „Кралят Елен“ на 23 април /петък/ от 18:00 на сцената на Държавен куклен театъра – Сливен, а съвсем скоро предстои и обявяване на дата за спектакъла в рамките на Софийски театрален салон.

Предишна ПРЕЗ ПОСЛЕДНОТО ДЕНОНОЩИЕ СА ИЗЛЕКУВАНИ 95 ДУШИ
Следваща В ПЕРИОДА 31 МАРТ - 4 АПРИЛ ИМУНИЗАЦИИ ЩЕ СЕ ИЗВЪРШВАТ ПРИ ЛИЧНИ ЛЕКАРИ, ВРЕМЕННИ КАБИНЕТИ И В "ЗЕЛЕНИ КОРИДОРИ"

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

БИЗНЕСМЕН ОТ СЛИВЕН Е ОТКРИТ МЪРТЪВ

Бизнесмен от Сливен е открит мъртъв в напоителен канал, научи Sliveninfo. Източници от полицията и прокуратурата потвърдиха информацията, но отказаха официален коментар по случая. Предполага се, че мъжът е бил

Новини Сливен

АТАНАС ЗАФИРОВ: СОЦИАЛИСТИТЕ ЩЕ ВОДИМ ПОЗИТИВНА КАМПАНИЯ

„Опция като управление на БСП с ГЕРБ не съществува“. Атанас Зафиров развенча натрапваната в последно време манипулация, която по думите му е наложена от няколко седмици съзнателно в публичното пространство.

Новини Сливен

ПЪТЯТ ДО СЕЛО РАКОВО Е ОТВОРЕН

Пътят до село Раково е отворен. Току-що минах по него заедно със съпруга ми. Това заяви пред Sliveninfo Ирина Платиева, кметски наместник в Раково.