СЛИВЕНСКИЯТ АЛПИНИСТ ГОСПОДИН ДИНЕВ СЕ ОТПРАВЯ КЪМ 3 ОСЕМХИЛЯДНИКА

СЛИВЕНСКИЯТ АЛПИНИСТ ГОСПОДИН ДИНЕВ СЕ ОТПРАВЯ КЪМ 3 ОСЕМХИЛЯДНИКА

След кратко затишие, в предмусонния период на Хималаите, един българин отново отправя поглед към най-примамливите върхове на планетата – осемхилядниците. И то какво предизвикателство? Един от най-известните ни алпинисти Господин Динев от Сливен вече стяга багажа. Подготовката му е започнала отдалече и той стяга три раници – едната за връх Анапурна от север, втората за Дхаулагири и третата за Макалу.

Господин Динев е роден на 19 септември 1958 г. в Сливен. Той е един от най-силните алпинисти на този град. Наследява добрите изяви на първото сливенско поколение – Кръстю Алексиев, Иван Василев, Кирил Димчев, Атанас Захариев, Тошко Лазаров, Диньо Томов осъществили експедиция Килиманджаро през 1969 г. и фаталната експедиция до афганистанския първенец Ношак 7492 м. Майстор на спорта е от 9 март 1988 г. Бил е на върховете Аконкагуа /69621 м/, Хан Тенгри /6995 м/, Комунизъм /7495 м/, два пъти едно от които е най-трудния маршрут по Южната стена – пътя „Мисловски”. Два пъти е и на вр. Корженевска 7105 м. Бил е и на пик Ленин, което го прави един от 15-те българи със званието „Снежен барс”.

Трудни изкачвания има както в Алпите, така и в Кавказ. През 1992 г. изкачва вр. Гашербрум II /8035 м/, в състава на Троянска експедиция, през 2001 г. в мъглата вместо на главния връх на Броуд пик /8047 м/ изкачва неговия двойник Роки Съмит /8030 м/, през 2002 г. се връща от 7800 м по склоновете на Еверест. По някои лични проблеми не намери място в експедицията „Еверест-2004”. В последно време няколко пъти е водил негова група на трек в Хималаите.

И ето, че сега голямата му мечта отново да стъпи на връх над 8-те хиляди е на път да се осъществи. Ще направи първата крачка на 15 март, когато ще тръгне с трите си раници. Познавам го лично много добре и знам неговите качества и алпийска подготовка. Нито за миг не е прекъснал да се готви за нещо по-голямо. Силен физически, добре подготвен технически, той е в състояние да направи нещо добро в Хималаите, ако времето не му изиграе лоша шега.

Динко, както повече е известен сред алпийските ни среди, отдавна е вписал името си в комерсиалната експедиция на най-известната непалска фирма, която преди години подготви и осъществи уникалното екстремно изкачване на Нирмал Пурджа за изкачването на 14-те осемхилядника само за 6 месеца и 6 дни.

За пролетния сезон на тази година въпросната фирма е обявила експедиции за 14-те осемхилядни гиганта. Като начало Господин си е избрал трите върха, които отстоят един от друг само на няколкодневни преходи.

Той лично няма да ползва кислород и шерп. Ще действа в алпийски стил като ползва само разрешителните за трите върха и организацията на трековете до базовите лагери и обслужването за времето, когато е в базата. Господин ще ползва услугите на фирмата СЕВЪН СЪМИТ ТРЕКС – една от първите трек фирми в Катманду. Собственост е на известния водач Мингма Шерпа.

 

360mag.bg

Предишна ДГС-ТИЧА СЕ ВКЛЮЧВАТ В ДАРИТЕЛСКАТА КАМПАНИЯ ЗА ПОСТРАДАЛИТЕ ОТ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО
Следваща КЛИМЕНТ ШОПОВ ЩЕ ВОДИ ЛИСТАТА НА "ВЪЗРАЖДАНЕ" В СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

21-ГОДИШЕН ШОФЬОР ОТНЕСЕ 1000 ЛЕВА ГЛОБА ЗА ДРИФТ НА КРЪГОВО КРЪСТОВИЩЕ В СЛИВЕН

Патрулен екип на група „Охрана на обществения ред“ са хванали 21-годишен водач да прави дрифт в кръговото кръстовище на булевард „Георги Данчев“ в град Сливен. Вчера, около 13,10 часа, полицейските

Новини Сливен

ВОДЕЩ КАРДИОЛОГ ЗАПОЧНА РАБОТА В МБАЛ „ХАДЖИ ДИМИТЪР” ООД , ГР. СЛИВЕН

От началото на месец август към екипа на МБАЛ „Хаджи Димитър“ ООД се присъедини  д-р Орлин Радев, водещ кардиолог от „АДЖИБАДЕМ СИТИ КЛИНИК МБАЛ Токуда”, гр. София. Д-р Орлин Радев

Новини Сливен

ОБЩИНСКАТА СТРУКТУРА НА ГЕРБ ЕДИНОДУШНО НОМИНИРА СТЕФАН РАДЕВ ЗА КМЕТ НА СЛИВЕН

Стефан Радев е номинацията на ПП ГЕРБ- Сливен за кмет на общината на предстоящите местни избори през октомври. Единодушно делегатите на общинското номинационно събрание на ПП ГЕРБ подкрепиха кандидатурата му