СЛИВЕНСКИЯТ АЛПИНИСТ ГОСПОДИН ДИНЕВ ПОЕМА КЪМ ТРИ ОСЕМХИЛЯДНИКА В ХИМАЛАИТЕ
14.03.2023 2853 Прегледи

СЛИВЕНСКИЯТ АЛПИНИСТ ГОСПОДИН ДИНЕВ ПОЕМА КЪМ ТРИ ОСЕМХИЛЯДНИКА В ХИМАЛАИТЕ

64-годишният сливенски алпинист Господин Динев потегля утре към Хималаите, където ще атакува три осемхилядника.

„Утре летя за Истанбул, а там сменям полет към Катманду, където се включвам в международна експедиция“, сподели пред журналисти известният алпинист.

До момента той има покорени два осемхилядника.

Господин Динев бе изпратен от приятели с пожеланието да се върне жив и здрав. Той е започнал пътя си на алпинист в далечната 1976 г.

„Планината е жестока и всички трябва да се съобразяваме с това, най-важното е да проявяваме разум. Имам опит и съм по-предпазлив и умерен“, каза алпинистът.

Той е посещавал Анапурна през 1989 година с национална експедиция на България, когато загива неговият приятел Милен Медков. „Сега ще отдадем почит на това момче, което остана там завинаги на 26 години“, каза Динев. Зад гърба си алпинистът има изкачване на осемхилядниците Гашербрум II и Броуд Пик от планинската верига Каракорум.

Той посвети своята бъдеща експедиция на младите хора, пожела да им даде пример в предизвикателствата към високите върхове, като това ги окрилява и прави по-смели. Алпинистите Георги Томов и Милчо Михайлов му пожелаха да сбъдне мечтата си и преди всичко да се върне жив и здрав.

Стефан Стефанов, председател на Фондация „Стария бряст“, подари на алпиниста тракер (устройство за проследяване), с цел да бъде локализиран през цялото време. Има SOS бутон в случай на нужда от помощ. Маршрутът на алпиниста ще може да се гледа в реално време в Интернет. Динев е бил съдия в маратона „Хайдушки пътеки“, който Фондацията организира ежегодно в планината край Сливен.

Предишна СЕДМИЦА НА ОТВОРЕНИ ВРАТИ ПО ПОВОД СВЕТОВНИЯТ ДЕН ЗА БОРБА С ТУБЕРКУЛОЗАТА
Следваща РОДСТВЕНИЦА НА ГЕОРГИ ДАНЧЕВ ПОСЯГА КЪМ ПАРЛАМЕНТА С ЧЕРВЕНАТА ЛИСТА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

„ТОПЛОФИКАЦИЯ – СЛИВЕН“ ОРГАНИЗИРА КОНКУРС ЗА СЛОГАН ПО СЛУЧАЙ 50-ГОДИШНИЯ СИ ЮБИЛЕЙ

На 28.08.2019г. „Топлофикация-Сливен” ЕАД ще чества 50 годишния си юбилей. Във връзка с това събитие, дружеството организира конкурс за изготвяне на слоган, който трябва да отговаря на следните изисквания: –

Новини Сливен

УПРАВИТЕЛЯТ НА БКС – СЛИВЕН ГЕОРГИ СТОЯНОВ С ПОЖЕЛАНИЕ ЗА ВЕСЕЛИ КОЛЕДНИ И НОВОГОДИШНИ ПРАЗНИЦИ

Уважаеми колеги, скъпи съграждани, В навечерието на светлите празници нека си пожелаем здраве и сполука за семействата ни! Нека домовете ни да са пълни с разбирателство и обич, да изпратим

Новини Сливен

ФИРМА „ШАКЛИЯН“ ПОЖЕЛАВА МНОГО ЛЮБОВ НА СВОИТЕ КЛИЕНТИ, КОНТРАГЕНТИ И СЛУЖИТЕЛИ

Ръководството на фирма „Шаклиян“ поздравява своите клиенти и партньори с настъпващите Коледни и Новогодишни празници! Специални поздрави за всички наши служите и техните семейства. Именно те са богатството на фирмата