СЛИВЕНСКИЯТ АЛПИНИСТ ГОСПОДИН ДИНЕВ ПОЕМА КЪМ ТРИ ОСЕМХИЛЯДНИКА В ХИМАЛАИТЕ
март 14, 2023 2441 Прегледи

СЛИВЕНСКИЯТ АЛПИНИСТ ГОСПОДИН ДИНЕВ ПОЕМА КЪМ ТРИ ОСЕМХИЛЯДНИКА В ХИМАЛАИТЕ

64-годишният сливенски алпинист Господин Динев потегля утре към Хималаите, където ще атакува три осемхилядника.

„Утре летя за Истанбул, а там сменям полет към Катманду, където се включвам в международна експедиция“, сподели пред журналисти известният алпинист.

До момента той има покорени два осемхилядника.

Господин Динев бе изпратен от приятели с пожеланието да се върне жив и здрав. Той е започнал пътя си на алпинист в далечната 1976 г.

„Планината е жестока и всички трябва да се съобразяваме с това, най-важното е да проявяваме разум. Имам опит и съм по-предпазлив и умерен“, каза алпинистът.

Той е посещавал Анапурна през 1989 година с национална експедиция на България, когато загива неговият приятел Милен Медков. „Сега ще отдадем почит на това момче, което остана там завинаги на 26 години“, каза Динев. Зад гърба си алпинистът има изкачване на осемхилядниците Гашербрум II и Броуд Пик от планинската верига Каракорум.

Той посвети своята бъдеща експедиция на младите хора, пожела да им даде пример в предизвикателствата към високите върхове, като това ги окрилява и прави по-смели. Алпинистите Георги Томов и Милчо Михайлов му пожелаха да сбъдне мечтата си и преди всичко да се върне жив и здрав.

Стефан Стефанов, председател на Фондация „Стария бряст“, подари на алпиниста тракер (устройство за проследяване), с цел да бъде локализиран през цялото време. Има SOS бутон в случай на нужда от помощ. Маршрутът на алпиниста ще може да се гледа в реално време в Интернет. Динев е бил съдия в маратона „Хайдушки пътеки“, който Фондацията организира ежегодно в планината край Сливен.

Предишна СЕДМИЦА НА ОТВОРЕНИ ВРАТИ ПО ПОВОД СВЕТОВНИЯТ ДЕН ЗА БОРБА С ТУБЕРКУЛОЗАТА
Следваща РОДСТВЕНИЦА НА ГЕОРГИ ДАНЧЕВ ПОСЯГА КЪМ ПАРЛАМЕНТА С ЧЕРВЕНАТА ЛИСТА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

7 НОВИ СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС В ОБЛАСТ СЛИВЕН

Още 194 са заразени с коронавирус у нас през последното денонощие от направените 3832 PCR тестове. Общият брой на инфектираните е 10 621 случая, 4689 от тях са активни. Това

Новини Сливен

ПЪРВАТА СЕСИЯ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ В СЛИВЕН ЩЕ БЪДЕ НА 11 НОЕМВРИ

Новоизбраните общински съветници и кметът на Сливен ще встъпят в длъжност на 11 ноември, научи  Sliveninfo. Сесията се свиква със заповед на областния управител. Тогава официално изтича мандата и на

Новини Сливен

СЛИВЕНСКИ ПОЛИЦАИ ХВАНАХА НАД 1,2 КГ. ДРОГА В КВ. „ДРУЖБА“

Иззети над килограм наркотични вещества и един задържан при операция на полицията в Сливен. Акцията е проведена на 25 февруари служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ към ОДМВР-Сливен под