СЛИВЕНСКА ПОСТАНОВКА – С ПРЕМИЕРА НА ГОЛЯМАТА СЦЕНА НА НАРОДНИЯ ТЕАТЪР

СЛИВЕНСКА ПОСТАНОВКА – С ПРЕМИЕРА НА ГОЛЯМАТА СЦЕНА НА НАРОДНИЯ ТЕАТЪР

За пръв път след 16 години сливенска постановка ще се играе на голямата сцена на Народния театър „Иван Вазов“ в София. 16 ноември 2020 година е датата на софийската премиера на „В полите на Витоша“ – най-новото заглавие на Сливенския драматичен театър, което вече е вписано в афиша на най-авторитетното у нас театрално пространство.

Преди столичната публика да види и оцени премиерно качествата на спектакъла „В полите на Витоша“ в сливенския му прочит, ще припомним, че последните представления, играни от Сливенския драматичен театър на голямата сцена на Народния театър, са „Хамлет“ на Лили Абаджиева от 1998-ма и „Боряна“ на Иван Урумов от 2004-та година.

Яворовата драма, под режисурата на младата театрална звезда Стайко Мурджев, с първото си показване пред публика, пожъна бурното одобрение на театралната общност. Искрено и „виртуозно театрално зрелище в Шекспиров мащаб“ бе наречена сливенската постановка на Яворовата пиеса „В полите на Витоша“. Прочитът на Стайко Мурджев умело вплита в драматургичния текст мистичната лирика на поета на нощта и любовното страдание. Любовната драма, представена разтърсващо и мощно, е видяна с нови очи и прочетена в съвременен контекст, който поставя на изпитание свободата на личния избор.

Гостите в артистичния състав, в лицето на Бойка Велкова и Христо Мутафчиев /Амели и Марко Петрович/, се вписват с обиграна лекота и изтънчен маниер в мащаба на представлението. Млад и вдъхновен актьорски екип се равнява достойно по високото професионално изпитание, зададено от режисьора, който постига, в брилянтната игра на контрастите, ярка образност и чудотворна сила на театралния език. Образите на Христо Христофоров и Мила извайват филигранно най-новите членове на сливенския театрален екип – актьорите Иван Николов и Мария Панайотова. По ръба на комичното и трагичното, между болезнената романтика и завихрените политически страсти лавират прецизно, смело и пластично Ивайло Гандев в образа на Стефан Драгоданоглу, Августин Демерджиев в образа на д-р Васил Чипиловски, Димитър Марков в образа на Чудомир, Вяра Начева в ролята на Елисавета Драгоданоглу. Минималистичното, но властно в едрия си щрих, визуално решение на Петя Боюкова и силното внушение на звуковия образ на композитора Петър Дундаков допълват изкусната естетика и впечатляваща мощ на режисьорското решение, което изключва и най-малката възможност зрителят да остане безразличен.

Младата театрална надежда на българския театър Стайко Мурджев, чиито спектакли само за 2020 година имат девет номинации за „Икар“, работи в екип със сценографката Петя Боюкова и композитора Петър Дундаков от доста време и тяхната творческа работа с него е предлагана неколкократно за най-високите театрални награди. С Яворовата драма „В полите на Витоша“ екипът на Сливенския драматичен театър се вписва достойно в най-новата биография на талантливия театрален триумвират.

Предишна 35 НОВИ СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС В ОБЛАСТ СЛИВЕН
Следваща 16 ПОЛОЖИТЕЛНИ ПРОБИ ЗА COVID-19 ОТЧЕТОХА ИЗСЛЕДВАНИЯТА НА „КАЧУЛКА”

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЙОРДАНКА ХРИСТОВА ЩЕ ПЕЕ ЗА ПРАЗНИКА НА СЛИВЕН

Йорданка Христова, една от най-популярните и обичани естрадни певици в България, идва в Сливен през октомври. Тя ще пее за празника на града – Димитровден, научи Sliveninfo. За доброто настроение

Новини Сливен

ЗАПОЧНА САНИРАНЕТО НА ОЩЕ ЕДИН ЖИЛИЩЕН БЛОК В СЛИВЕН

Стартира обновяването на поредния жилищен блок по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Това е блок номер 15 в квартал „Сини камъни“ и е 31-та сграда, която

Новини Сливен

МАЩАБЕН ПРОЕКТ ЗА РЕКОНСТРУКЦИЯ НА БУЛЕВАРД „ХАДЖИ ДИМИТЪР“ ПРЕДВИЖДА ОБЩИНА СЛИВЕН ПРЕЗ 2019 ГОДИНА

Дейностите по мащабния проект за реконструкция на бул. „Хаджи Димитър“, за който Общината има осигурено финансиране ще започнат през 2019 г., съобщи на брифинга днес кметът Стефан Радев. Той предвижда