СЛИВЕНСКА ПОСТАНОВКА – С ПРЕМИЕРА НА ГОЛЯМАТА СЦЕНА НА НАРОДНИЯ ТЕАТЪР

СЛИВЕНСКА ПОСТАНОВКА – С ПРЕМИЕРА НА ГОЛЯМАТА СЦЕНА НА НАРОДНИЯ ТЕАТЪР

За пръв път след 16 години сливенска постановка ще се играе на голямата сцена на Народния театър „Иван Вазов“ в София. 16 ноември 2020 година е датата на софийската премиера на „В полите на Витоша“ – най-новото заглавие на Сливенския драматичен театър, което вече е вписано в афиша на най-авторитетното у нас театрално пространство.

Преди столичната публика да види и оцени премиерно качествата на спектакъла „В полите на Витоша“ в сливенския му прочит, ще припомним, че последните представления, играни от Сливенския драматичен театър на голямата сцена на Народния театър, са „Хамлет“ на Лили Абаджиева от 1998-ма и „Боряна“ на Иван Урумов от 2004-та година.

Яворовата драма, под режисурата на младата театрална звезда Стайко Мурджев, с първото си показване пред публика, пожъна бурното одобрение на театралната общност. Искрено и „виртуозно театрално зрелище в Шекспиров мащаб“ бе наречена сливенската постановка на Яворовата пиеса „В полите на Витоша“. Прочитът на Стайко Мурджев умело вплита в драматургичния текст мистичната лирика на поета на нощта и любовното страдание. Любовната драма, представена разтърсващо и мощно, е видяна с нови очи и прочетена в съвременен контекст, който поставя на изпитание свободата на личния избор.

Гостите в артистичния състав, в лицето на Бойка Велкова и Христо Мутафчиев /Амели и Марко Петрович/, се вписват с обиграна лекота и изтънчен маниер в мащаба на представлението. Млад и вдъхновен актьорски екип се равнява достойно по високото професионално изпитание, зададено от режисьора, който постига, в брилянтната игра на контрастите, ярка образност и чудотворна сила на театралния език. Образите на Христо Христофоров и Мила извайват филигранно най-новите членове на сливенския театрален екип – актьорите Иван Николов и Мария Панайотова. По ръба на комичното и трагичното, между болезнената романтика и завихрените политически страсти лавират прецизно, смело и пластично Ивайло Гандев в образа на Стефан Драгоданоглу, Августин Демерджиев в образа на д-р Васил Чипиловски, Димитър Марков в образа на Чудомир, Вяра Начева в ролята на Елисавета Драгоданоглу. Минималистичното, но властно в едрия си щрих, визуално решение на Петя Боюкова и силното внушение на звуковия образ на композитора Петър Дундаков допълват изкусната естетика и впечатляваща мощ на режисьорското решение, което изключва и най-малката възможност зрителят да остане безразличен.

Младата театрална надежда на българския театър Стайко Мурджев, чиито спектакли само за 2020 година имат девет номинации за „Икар“, работи в екип със сценографката Петя Боюкова и композитора Петър Дундаков от доста време и тяхната творческа работа с него е предлагана неколкократно за най-високите театрални награди. С Яворовата драма „В полите на Витоша“ екипът на Сливенския драматичен театър се вписва достойно в най-новата биография на талантливия театрален триумвират.

Предишна 35 НОВИ СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС В ОБЛАСТ СЛИВЕН
Следваща 16 ПОЛОЖИТЕЛНИ ПРОБИ ЗА COVID-19 ОТЧЕТОХА ИЗСЛЕДВАНИЯТА НА „КАЧУЛКА”

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

46-ГОДИШЕН МЪЖ Е СЪС СЧУПЕНА РЪКА СЛЕД СБИВАНЕ МЕЖДУ СЪСЕДИ

Служители на РУ-Сливен работят по установяване на извършител, причинил телесна повреда. На 14 януари, в 19,50 часа, е получен сигнал за сбиване в сливенския квартал „Надежда“. На място са изпратени

Новини Сливен

САРКИС ШАКЛИЯН БЕ ДЕЛЕГАТ НА ЧЕРВЕНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ В СЛИВЕН

Популярният сливенски предприемач Саркис Шаклиян е станал член на БСП, а в събота бе един от 120-те делегати на Общинската отчетно – изборна конференция на БСП в Сливен. „Станах член

Новини Сливен

МАЩАБНА ПОЛИЦЕЙСКА ОПЕРАЦИЯ В НОЩНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ НА СЛИВЕН И НОВА ЗАГОРА

Акцията е осъществена съвместно с Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“-Сливен на територията на районни управления Сливен и Нова Загора. Тя е по разпореждане на главния секретар на