СЛИВЕНСКА ОБЛАСТ ИМА НЕИЗПОЛЗВАН ПОТЕНЦИАЛ ЗА РАЗВИТИЕ
юли 6, 2021 650 Прегледи

СЛИВЕНСКА ОБЛАСТ ИМА НЕИЗПОЛЗВАН ПОТЕНЦИАЛ ЗА РАЗВИТИЕ

Водачът на листата на „БСП за България“ в 21 МИР – Сливен е добре познат не само в редиците на лявата коалиция. Атанас Зафиров е заместник-председател на БСП с ресор коалиционна политика, част е от Изпълнителното бюро на партията от 2017 г., член е на Националния съвет от 2008 г.

Зафиров е роден в през 1971 г. Завършил е български език и история във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, а след това и финанси в същия университет. Има магистратура по национална сигурност от Военната академия „Г.С. Раковски“ в София. Предстои му защита на докторска степен от Шуменския университет „Константин Преславски“. Зафиров споделя, че не възнамерява да разчита само на стари знания и затова продължава да попива нови, да придобива допълнителна квалификация и да общува с експерти и хора с житейски и професионален опит.

Насочил е експертизата си в сферата на отбраната и сигурността, а усилията му се оценяват в БСП – вече два мандата е председателствал партийния Съвет по отбрана. С часове може да говори за проблемите на армията, некомплекта и необходимостта от модернизация и реформи, за да може България отново да се гордее с въоръжените си сили. Зафиров подчертава, че е оптимист за бъдещето на Българската армия: „Тя е непоклатима. Тя е била, е и ще бъде гарант за свободата и независимостта на Отечеството. Няма сила, която да я извади от сърцата и да я лиши от любовта на българските граждани“, смята заместник-председателят на БСП.

Водачът на сливенската листа на лявата коалиция не се притеснява от бъдещия си мандат като народен представител – има достатъчно парламентарен опит, тъй като е бил депутат в 42-рото и 43-тото Народно събрание. Беше част и от парламентарната група на „БСП за България“ в краткотрайното 45-о НС. На въпрос за приоритетите му в бъдещия парламент се усмихва, защото е убеден, че хората вече ги знаят – последователен е в идеите и политиките, които защитава. А тези, които следят активно политическия живот, са чували и чели позициите му, които често защитава не само при медийни участия, а и с публикации. Спокойно може да разкаже подробно за проблемите на България в борбата с корупцията, в областта на външната политика, отбраната и националната сигурност. И да даде конкретни предложения за решения, съобразени и съгласувани в БСП и с програмните й документи.

Атанас Зафиров е категоричен, че застоят в Сливен трябва да спре. Подчертава, че областта е в сърцето на България и има стратегически предимства и природни дадености. С екипа на БСП в района са поели ангажимент чрез парламентарен контрол и натиск да се борят за бързо, качествено и прозрачно изпълнение на проекта за изграждане на пречиствателна станция за питейни води. Заместник-председателят на БСП се е заканил да следи изкъсо състоянието и промените във ВиК сектора. Реформата не бива да се превръща в поредното крадене на пари или да се изрази в приватизация на един от малко останалите държавни ресурси – водата, категоричен е той.

Водачът на листата на „БСП за България“ в Сливен е наясно с проблеми на района, които тормозят и други части на страната – здравеопазването и липсата на адекватна, но и хуманна, стратегия за интеграция на ромите. „Сливен, за съжаление, е регион с бързо растящ процент на демографски срив, което е парадоксално. От една страна, наблюдаваме висока раждаемост основно сред ромското население, а от друга – около 2% отрицателен прираст на година, което се дължи на факта, че много хора напускат в търсене на работа и по-добър живот“, обобщава Зафиров. И допълва, че всички сме родени равни и свободни, но и всички трябва да спазваме законите и обществените норми.

Атанас Зафиров посочва, че подобряването на образованието и квалификацията на населението са ключови за привличане на инвестиции не само в региона, но и в страната. Според него използването на социални инструментариуми, пакет социални придобивки, данъчни и икономически облекчения към младите семейства ще задържи младите по родните им места и в страната. „БСП за България“ има програма, в която сме заложили краткосрочни и дългосрочни мерки в тази насока, неслучайно мотото на предизборната ни кампания, а и на цялата ни дейност, е „Сигурност в промяната с грижа за теб“, подчертава социалистът.

Заместник-председателят на БСП видимо се гневи на отношението на ГЕРБ, които обрекоха здравеопазването на разпад. Подходът на управляващите е белязал и Сливенско – за 10 години в областта са затворени три от 10 болници, а броят на болничните легла е намалял с 20 на сто до 1064 при население от 184 000 души. Зафиров допълва, че съотношението население спрямо лекар се е повишило от 814 на 1383 в община Котел и от 2049 на 2122 в Твърдица. „Броят на медицинските специалисти е намалял с 3,8 на сто, като в същото време коефициентът на общата смъртност се е повишил от 14,3 на 15,3 на сто – това са данни, без да се отчита КОВИД-пандемията. Дотук ни докараха ГЕРБ и абдикацията им от грижата за хората. Превръщането на болниците в търговски дружества не само не реши проблемите, а задълбочи кризата в сектора“, ядосва се кандидатът за народен представител.

Зафиров смята, че Сливенско има неизползван потенциал за развитие на селското стопанство. Областта има и стратегическо разположение, което би могло да е привлекателно за инвестиции в различни сектори. Според него производителите в региона могат да заложат на биопроизводството, има опции за развитие и на екологичен туризъм. „Където можем, ще помагаме със законодателни инициативи и парламентарен контрол, важно е да развиваме региона и страната си. За целта са нужни общи усилия“, подчертава заместник-председателят на БСП.

Бъдете сигурни, че ГЕРБ си отиват и никога няма да бъдем свидетели на това, което се случи през последните 10 години, категоричен е Атанас Зафиров. Като подчертава, че не е необходим реваншизъм, а ясна ревизия на случилото се и конкретни мерки за подобряване на ситуацията и извеждане на България от застоя, на който са я обрекли съпартийците на Бойко Борисов.

„БСП за България“ има конкретен план и мерки, всички те гарантират сигурна промяна с грижа за всеки. Идеите ни са добри, показва го и фактът, че близо 20 партии, коалиции и организации ни подкрепиха и направихме голямо ляво обединение, подчертава Атанас Зафиров.

Предишна МАРИЯ БЕЛОВА: НИЕ ОТ ГЕРБ И СДС ОБЕДИНЯВАМЕ, А НЕ РАЗЕДИНЯВАМЕ БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО
Следваща ГЕН. АТАНАСОВ ПРИЗОВА ГЛАСОПОДАВАТЕЛИТЕ В ОБЛАСТ СЛИВЕН ДА ПОДКРЕПЯТ АДВ. СЯРОВ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

СТЕФАН РАДЕВ: ОБЩИНАТА СЕ ОПИТВА ДА ИЗПОЛЗВА ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНИ ИНСТРУМЕНТИ ЗА ИНВЕСТИЦИИ

Кризата с коронавируса промени финансовата ситуация на Община Сливен. Това каза днес на брифинг кметът Стефан Радев. „Тази година отново преживяваме драматична промяна от гледна точка на това, че тя

Новини Сливен

КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ПРИЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ ЗА ПОЕЗИЯ

Кметът Стефан Радев посрещна днес представители на 13-я Международен фестивал за поезия „Славянска прегръдка“. Той ще бъде открит в 18 часа тази вечер в Драматичен театър „Стефан Киров“, където свои

Новини Сливен

ЗАЛОВИХА КРАДЕЦ НА СТОЛОВЕ И ЧАШИ ОТ СЛИВЕНСКА КРЪЧМА

Патрулен екип на група „Охрана на обществения ред“ към РУ-Сливен е задържал 30-годишен мъж в момент на кражба от заведение в град Сливен. При нощния обход на града патрулиращите полицаи