СЛИВЕНСКАТА ФИРМА „ФИШКОМ“ СТЪПИ НА ПАЗАРИТЕ В ИСПАНИЯ И ФРАНЦИЯ
декември 4, 2022 15326 Прегледи

СЛИВЕНСКАТА ФИРМА „ФИШКОМ“ СТЪПИ НА ПАЗАРИТЕ В ИСПАНИЯ И ФРАНЦИЯ

Цената на килограм шаран в Сливенско е 8,50 лева, показа репортерска проверка на БТА в рибните магазини на Централния кооперативен пазар в града. По думите на търговците, тя се е покачила с лев – лев и 50 стотинки в сравнение с миналата година по същото време. Освен сладководни риби, в Сливен не липсват и морски като чернокоп и паламуд.

„В страната цената на шарана е 9-10 лева, но в Сливенско е по-евтино, защото се съобразяваме с възможностите на хората“, каза за БТА Живко Желев, собственик на фирма „Фишком“, която е най-голямата в областта, занимаваща се с отглеждане, преработка и търговия на риба и рибни продукти. През 2020 година Желев получи наградата на община Сливен за стопанска инициатива на името на Добри Желязков. Освен фирмените магазини, те зареждат и търговски вериги, като „Лидъл“ и „Т-маркет“, където цената се определя от веригата, но по думите му, вероятно ще бъде около 7,50 лева.

Три са развъдниците, от които фирмата се снабдява с шаран – язовирите „Твърдица“, “Церковски” край Карнобат и яз. „Мандра“ край Хасково.

„Фишком“ съществува от 1995 година и се занимава основно с рибовъдство, търговия с риба, преработка на скариди за скандинавския пазар от 12 сезона, а от тази година и снежен краб за Испания, Франция, разказа Живко Желев. Имаме голяма хладилна база, два рибни цеха. Предприятието осигурява работни места на близо 160 души“, добави той.

Като основни проблеми в дейността той открои високите цени на електроенергията и нелоялната конкуренция в лицето на фирми, работещи в „сивата“ икономика. „Това са хора, занимаващи се с рибовъдство, които не плащат данъци, продават нерегламентирана стока и подбиват цената“, обясни Желев. Нерегламентираните стопански обекти произвеждат много, но не показват документи и така ощетяват държавата. Едва 20-25 процента от язовирите, които се занимават с рибовъдство, са на „светло“, смята той.

Бизнесменът определя 2022 година като трудна, заради липсата на дъждове, високата цена на зърното и храните. От фирмата възнамеряват да кандидатстват с проектни предложения по програми от Плана за възстановяване и устойчивост за поставяне на възобновяеми енергийни източници – фотоволтаици.

 

БТА

Предишна ОТ БЕБЕ ДО БАБА: ОТ 60 ГОДИНИ ПЪТЯТ НА ВСИЧКИ ОСЪДЕНИ ЖЕНИ Е САМО КЪМ СЛИВЕН
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЗАДИГНАХА ПАРИ И ЛИЧНИ ДОКУМЕНТИ ОТ АВТОМОБИЛ В СЕЛО МЕДВЕН

Криминалисти на РУ-Котел работя по кражба от лек автомобил в село Медвен. За времето от 12,15 до 14,45 часа на 14 септември неизвестен извършител е откраднал пари и лични документи

Новини Сливен

ПОЖАРНИКАРИ ПОМАГАХА НА МЕДИЦИ В КВАРТАЛ „КОЛЬО ФИЧЕТО“

Пожарникари помагаха на медици в сливенския кв. „Кольо Фичето“. В сряда вечерта пред блок № 8 пристигнаха 2 линейки и 1 пожарна. Пожарникарите са помагали на трудноподвижен мъж. Днес за

Новини Сливен

КОТЕЛ ОТПРАЗНУВА 199 г. ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ГЕОРГИ РАКОВСКИ

Котел отпразнува 199 г. от рождението на патрона на града Георги Раковски с издигнане на националния флаг на празен площад, съобразявайки се със обстоятелствата. За повода кметът Коста Каранашев поздрави