СЛИВЕНСКАТА ФИРМА „ФИШКОМ“ СТЪПИ НА ПАЗАРИТЕ В ИСПАНИЯ И ФРАНЦИЯ
04.12.2022 17435 Прегледи

СЛИВЕНСКАТА ФИРМА „ФИШКОМ“ СТЪПИ НА ПАЗАРИТЕ В ИСПАНИЯ И ФРАНЦИЯ

Цената на килограм шаран в Сливенско е 8,50 лева, показа репортерска проверка на БТА в рибните магазини на Централния кооперативен пазар в града. По думите на търговците, тя се е покачила с лев – лев и 50 стотинки в сравнение с миналата година по същото време. Освен сладководни риби, в Сливен не липсват и морски като чернокоп и паламуд.

„В страната цената на шарана е 9-10 лева, но в Сливенско е по-евтино, защото се съобразяваме с възможностите на хората“, каза за БТА Живко Желев, собственик на фирма „Фишком“, която е най-голямата в областта, занимаваща се с отглеждане, преработка и търговия на риба и рибни продукти. През 2020 година Желев получи наградата на община Сливен за стопанска инициатива на името на Добри Желязков. Освен фирмените магазини, те зареждат и търговски вериги, като „Лидъл“ и „Т-маркет“, където цената се определя от веригата, но по думите му, вероятно ще бъде около 7,50 лева.

Три са развъдниците, от които фирмата се снабдява с шаран – язовирите „Твърдица“, “Церковски” край Карнобат и яз. „Мандра“ край Хасково.

„Фишком“ съществува от 1995 година и се занимава основно с рибовъдство, търговия с риба, преработка на скариди за скандинавския пазар от 12 сезона, а от тази година и снежен краб за Испания, Франция, разказа Живко Желев. Имаме голяма хладилна база, два рибни цеха. Предприятието осигурява работни места на близо 160 души“, добави той.

Като основни проблеми в дейността той открои високите цени на електроенергията и нелоялната конкуренция в лицето на фирми, работещи в „сивата“ икономика. „Това са хора, занимаващи се с рибовъдство, които не плащат данъци, продават нерегламентирана стока и подбиват цената“, обясни Желев. Нерегламентираните стопански обекти произвеждат много, но не показват документи и така ощетяват държавата. Едва 20-25 процента от язовирите, които се занимават с рибовъдство, са на „светло“, смята той.

Бизнесменът определя 2022 година като трудна, заради липсата на дъждове, високата цена на зърното и храните. От фирмата възнамеряват да кандидатстват с проектни предложения по програми от Плана за възстановяване и устойчивост за поставяне на възобновяеми енергийни източници – фотоволтаици.

 

БТА

Предишна ОТ БЕБЕ ДО БАБА: ОТ 60 ГОДИНИ ПЪТЯТ НА ВСИЧКИ ОСЪДЕНИ ЖЕНИ Е САМО КЪМ СЛИВЕН
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ФУТБОЛИСТИТЕ НА ППМГ „ДОБРИ ЧИНТУЛОВ“ ГРАБНАХА ЗЛАТНИТЕ МЕДАЛИ В ДВЕ ОТ ТРИТЕ ВЪЗРАСТОВИ ГРУПИ НА УЧЕНИЧЕСКИТЕ ИГРИ

Приключиха състезанията по футбол за ученици от Общински кръг на Ученически игри за учебната 2019/2020 г. Организацията и провеждането на първенството е възложено от кмета на община Сливен г-н Стефан

Новини Сливен

ДВАМА КАНДИДАТИ ОТ ГЕРБ – СДС С ДВЕ ВАЖНИ ПОСЛАНИЯ ЗА 2 АПРИЛ

Нашата първа задача при мандат на ГЕРБ ще бъде да спрем инфлацията в страната и да стабилизираме цените. Това обявиха кандидатите за народни представители от листата на ГЕРБ-СДС в Сливен

Новини Сливен

ОСЪДЕНИТЕ КУПУВАЧИ НА ГЛАСОВЕ ПРЕДЛАГАЛИ ПО 30 ЛЕВА ЗА ВОТ В ПОЛЗА НА ОПРЕДЕЛЕН КАНДИДАТ ЗА КМЕТ НА СЛИВЕН

Осъдените мъж и жена, за които Sliveninfo първи съобщи, са предлагали по 30 лв. за вот в полза на определен кандидат кмет на Сливен. Това става ясно от съобщение на