СЛЕД ТРИДНЕВНИ МЪКИ: ВЕЖДИ РАШИДОВ Е НОВИЯТ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ
21.10.2022 457 Прегледи

СЛЕД ТРИДНЕВНИ МЪКИ: ВЕЖДИ РАШИДОВ Е НОВИЯТ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

Вежди Рашидов беше избран за председател на Народното събрание, след като по-рано ГЕРБ-СДС, БСП, ДПС и „Български възход“ събраха мнозинство и издигнаха кандидатурата му.

Номинацията на най-възрастния народен представител беше подкрепена от общо 139 депутати. „Против“ гласуваха 73-ма от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, а опцията „въздържал се“ маркираха 27-те народни представители на „Възраждане“.

„Аз лично на тези години, след като съм бил шест мандата депутат и два пъти министър, в душата си исках да се отдам на внуците си. Днес се получи нещо интересно. Госпожа Нинова го направи, защото е национално отговорен човек. Тя винаги е била такава. Аз й казах – бих приел само ако има болшинство“, заяви новоизбраният председател.

Той се обърна към депутатите, че е тяхно задължение да се грижат за хората, защото идва тежка зима.

„Парламентът не е Сатиричен театър“, отсече Вежди Рашидов и добави: „отново ви моля – намалете ерченето и липсата на разум“.

„Това е един много заслужил български гражданин, творец, политик. Избрали сме го – да продължим напред с добрия тон“, заяви Йордан Цонев, след което новоизбраният председател обяви състава на парламентарните групи и даде 20-минутна почивка.

Председателите на парламентарните групи са следните: на ГЕРБ-СДС – Десислава Атанасова, на „Продължаваме промяната“ – Андрей Гюров, на ДПС – Мустафа Карадайъ, на „Възраждане“ – Костадин Костадинов, на БСП – Корнелия Нинова, на „Демократична България“ – Христо Иванов, на „Български възход“ – Стефан Янев.

Малко по-рано от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че на председателския съвет е било създадено мнозинство именно около номинацията на най-възрастния народен представител.

„Десет пъти гласувахме за 3 дни без резултат. Всички сме единодушни, че така се блокира парламента и трябва да намерим решение. Така отваряме пътя на едноличната власт в България и излагаме народа си на риск през зимните месеци“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна в началото на заседанието.

По думите й всички са единодушни, че трябва да се намери изход от ситуацията.

„Трябва да проявим минимум разум, за да тръгне парламентът и за да кажем, че като парламентаристи твърдо заставаме пред парламентарната република. Упълномощена съм от мнозинството в председателския съвет да обявя кандидатурата на Вежди Рашидов, като най-възрастен депутат за председател“, подчерта Нинова от името на ГЕРБ, ДПС, БСП и „Български възход“.

Коалицията ГЕРБ-СДС има 67 депутати. ДПС са с 36, а БСП и „Български възход“ съответно с 25 и 12 народни представители.

Или общо четирите партии имат 142 гласа, с което при вот кандидатурата на Вежди Рашидов ще бъде приета безпроблемно.

След изказването на Нинова от „Продължаваме промяната“ поискаха 15 минути почивка, което пък провокира допълнителен спор в залата. Представителите на ПП обясниха искането си за почивка с учудването, че кандидатурата на най-възрастния депутат за председател е обявена от БСП.

Само председателят може да реши дали да даде почивка, заяви от парламентарната трибуна Йордан Цонев от ДПС.

От ПП обаче поискаха Вежди Рашидов да постъпи така, както е постъпвал в изминалите два дни и е давал почивка на другите парламентарни групи.

„Явно някои народни представители не искат изобщо да има НС – искат направо да са си на власт, защото са единствените носители на правотата, на истината, на правото, без да се съобразяват какво пише в Конституцията. И се опитват тук 1-2 дена да върнат нещата в изходна ситуация, опитват се предизборно, маркетингово да се харесват на своите избиратели, а не следизборно да вършим работа в полза на хората. Ако продължаваме с това поведение като народни представители, няма да има нужда от политолози и всякакви анализатори, а по-скоро от психолози и психиатри“, заяви Карадайъ.

„Вие имате желание да водите това Събрание или това е акт на желание да спрете кризата“, обърна се Асен Василев към Вежди Рашидов и отново помоли за 15 минути, за да се проведат консултации в групата на ПП.

„Не мога да разбера защо има съпротива. Три дни заседаваме, според вас тези 15 минути ли ще се окажат критични“, попита колегите си в залата Василев и продължи: „Ако мнозинството се страхува от 15 мин. почивка, как ще работи този парламент?“

От своя страна Десислава Атанасова му отговори от парламентарната трибуна, че Кирил Петков, Никола Минчев и Андрей Гюров са присъствали на председателския съвет и са имали време да уведомят парламентарните си групи за решението.

„Имаме нужда от тези 15 минути, за да се разберем вътре в парламентарната група как да гласуваме“, заяви и Кирил Петков.

Рашидов посочи, че ако и четвърти ден продължат дебатите – „вече ще е престъпление“.

„Ще трябва да сложа на кантара кое е по-важно – моята личност или народа“, заяви председателстващият НС и отказа да даде 15 минути почивка на ПП.

От „Възраждане“ пък отново издигнаха кандидатурата на Цвета Рангелова.

По-рано, след като нито един от тримата кандидати не беше избран, председателстващият парламента Вежди Рашидов описа ситуацията не просто като влошена, а като безнадеждна.

„Имам само едно желание. На вразумяването, на смирението – направихме го вчера. Сега идва ред на разума“, добави Рашидов и пусна народните представители в 30-минутна почивка.

Малко след неуспешния избор Кирил Петков от ПП заяви, че са показали модела за изход от тази ситуация.

„Първата стъпка, която „Продължаваме Промяната“ направи, е, че си отдръпна своя кандидат, а втората – че гласувахме за кандидат от друга партия“, коментира Петков.

 

dnes.dir.bg

 

Предишна НАД 400 ДЕЦА УЧАСТВАХА В КОНКУРСА „АЗ И МОЯТ ГРАД“ С РИСУНКИ НА ЛЮБИМИ МЕСТА СРЕД ПРИРОДАТА И СЛИВЕН
Следваща БЪДЕЩА ПСИХОЛОЖКА Е НОВАТА МИС СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини

ЗАРАЗАТА СТИГНА И ДО БУРГАС

Нови случаи на болни от коронавирус у нас. Починалите вече са трима. Това обяви председателят на Националния оперативен щаб срещу коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски по време на брифинг във Военномедицинска

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

– Скъпи, на третата чаша ставаш вече непоносим! – Мила, аз пия сода… – Ти да, ама аз пия водка! – Днес е петък, да се напием! – Но днес

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Италианец, испанец и евреин щели да бъдат екзекутирани. Попитали ги какво искат за последна вечеря. Италианецът поискал пица. Донесли му пица и го екзекутирали. Испанецът поискал паеля. Донесли му я