СКЛЮЧЕНИ СА ПЪРВИТЕ 14 ДОГОВОРА ЗА ОБЩИНСКАТА ПОДКРЕПА ПРИ ОБСЛЕДВАНЕТО НА БЛОКОВЕ
март 17, 2023 1740 Прегледи

СКЛЮЧЕНИ СА ПЪРВИТЕ 14 ДОГОВОРА ЗА ОБЩИНСКАТА ПОДКРЕПА ПРИ ОБСЛЕДВАНЕТО НА БЛОКОВЕ

Първите договори за предоставяне на общинска финансова подкрепа за енергийно и техническо обследване на жилищни сгради бяха подписани днес от кмета Стефан Радев. Четиринадесет сдружения на собственици ще получат помощ в размер на 207 601, 69 лева.

За предоставяне на общинско финансиране бяха одобрени всички общо 80 сдружения по Закона за етажната собственост, които ще кандидатстват пред националната програма за саниране по Плана за възстановяване и устойчивост.  Сключването на договори продължава.

„Радваме се, че вече тече реалният процес за предоставяне на общинската подкрепа, и се надяваме сдруженията да успеят в определения срок до края на май да кандидатстват по националната програма. Направихме всичко възможно, за да ги улесним в обследването на жилищните сгради, което за разлика от предишната програма за саниране, сега не е безплатно“, заяви кметът Радев. „Както и преди сме коментирали, настоящата национална програма за саниране е с нисък бюджет. Силно се надяваме, че повече жилищни блокове в Сливен ще бъдат одобрени за саниране, но класирането не зависи от нас, общините. То се извършва от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Силно се надяваме също, че е възможно в близко бъдеще да бъде осигурен по-голям финансов ресурс от държавата, до който да имат достъп повече сдружения“, каза още кметът.

Община Сливен започна информационна кампания за процедурата „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – етап 1“ още края на м.г. На 3 ноември кметът Радев и ресорните му заместници поканиха председатели на сдружения на собственици, домоуправители и граждани  на разяснителна среща.

Сумата от местния бюджет за финансова подкрепа при техническото и енергийно обследване на блоковете бе увеличена от 300 хил. на 1,100 млн. лева  в отговор на проявения голям интерес от кандидатите за саниране.

Предишна ДВАМА ОЛИМПИЙСКИ ШАМПИОНИ ПОДКРЕПИХА ДЕЯН ДЕЧЕВ
Следваща инж. СТЕФАН БАШАЛОВ ЗАГЪРБИ АМЕРИКА ЗА РОДНАТА ТВЪРДИЦА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

АГРОБИЗНЕСМЕНИТЕ БРАТЯ КАРАСТАЙКОВИ: БЛАГОДАРНИ СМЕ НА ФИРМА „НАПОИТЕЛНИ СИСТЕМИ“ И инж. ПЛАМЕН ИВАНОВ

Братята Матей и Христо Карастайкови са агробизнесмени, които обработват няколко хиляди декари земя в общините Елхово и Болярово. През 2019 г. те сключват договор с фирма „Напоителни системи“ – Сливен,

Новини Сливен

ЧЕТИРИМАТА ВОДАЧИ НА ПАРТИИТЕ, ПОДКРЕПЯЩИ РУМЕН РАДЕВ, ПОСРЕЩАТ ДНЕС ПРЕЗИДЕНТА В СЛИВЕН

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова, които са издигнати от Инициативен комитет за втори мандат, ще бъдат посрещнати днес в Сливен от четирима водачи на партии и коалиции, подкрепящи

Новини Сливен

ДЕЯН ДЕЧЕВ: ЗА БСП ВОДЕЩИ СА СОЦИАЛНИТЕ ПРОБЛЕМИ В СЛИВЕНСКА ОБЛАСТ

  БСП сигурно е единствената партия, която преди началото на изборите направи проучване за основните проблеми на хората в Област Сливен. Допитахме се до над 1500 души. По-голямата част извеждат