СКЛЮЧЕНИ СА ПЪРВИТЕ 14 ДОГОВОРА ЗА ОБЩИНСКАТА ПОДКРЕПА ПРИ ОБСЛЕДВАНЕТО НА БЛОКОВЕ
17.03.2023 1996 Прегледи

СКЛЮЧЕНИ СА ПЪРВИТЕ 14 ДОГОВОРА ЗА ОБЩИНСКАТА ПОДКРЕПА ПРИ ОБСЛЕДВАНЕТО НА БЛОКОВЕ

Първите договори за предоставяне на общинска финансова подкрепа за енергийно и техническо обследване на жилищни сгради бяха подписани днес от кмета Стефан Радев. Четиринадесет сдружения на собственици ще получат помощ в размер на 207 601, 69 лева.

За предоставяне на общинско финансиране бяха одобрени всички общо 80 сдружения по Закона за етажната собственост, които ще кандидатстват пред националната програма за саниране по Плана за възстановяване и устойчивост.  Сключването на договори продължава.

„Радваме се, че вече тече реалният процес за предоставяне на общинската подкрепа, и се надяваме сдруженията да успеят в определения срок до края на май да кандидатстват по националната програма. Направихме всичко възможно, за да ги улесним в обследването на жилищните сгради, което за разлика от предишната програма за саниране, сега не е безплатно“, заяви кметът Радев. „Както и преди сме коментирали, настоящата национална програма за саниране е с нисък бюджет. Силно се надяваме, че повече жилищни блокове в Сливен ще бъдат одобрени за саниране, но класирането не зависи от нас, общините. То се извършва от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Силно се надяваме също, че е възможно в близко бъдеще да бъде осигурен по-голям финансов ресурс от държавата, до който да имат достъп повече сдружения“, каза още кметът.

Община Сливен започна информационна кампания за процедурата „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – етап 1“ още края на м.г. На 3 ноември кметът Радев и ресорните му заместници поканиха председатели на сдружения на собственици, домоуправители и граждани  на разяснителна среща.

Сумата от местния бюджет за финансова подкрепа при техническото и енергийно обследване на блоковете бе увеличена от 300 хил. на 1,100 млн. лева  в отговор на проявения голям интерес от кандидатите за саниране.

Предишна ДВАМА ОЛИМПИЙСКИ ШАМПИОНИ ПОДКРЕПИХА ДЕЯН ДЕЧЕВ
Следваща инж. СТЕФАН БАШАЛОВ ЗАГЪРБИ АМЕРИКА ЗА РОДНАТА ТВЪРДИЦА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

87-ГОДИШЕН ШОФЬОР БЛЪСНА 64-ГОДИШНА ЖЕНА НА ПЕШЕХОДНА ПЪТЕКА

На 21 септември, в 08,05 часа, е получено съобщение по тел.112 за настъпило пътно произшествие на булевард „Ст.Караджа“ в град Сливен. Лек автомобил „Рено Меган“, управляван от мъж на 87

Новини Сливен

ПП „ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ“ РЕГИСТРИРА КАНДИДАТУРАТА НА ПЛАМЕН КРУМОВ ЗА КМЕТ НА СЛИВЕН

ПП „Пряка демокрация“ регистрира кандидатурата на Пламен Крумов за кмет на Сливен за предстоящите местни избори в община Сливен, насрочени на 29 октомври. Това става известно от решение на Общинската

Новини Сливен

ТРИМА СА ЗАДЪРЖАНИ С ДРОГА В ЗАЛА ЗА ХАЗАРТ

Полицейски служители на РУ-Сливен са задържали трима за притежание на наркотични вещества. Те са хванати в санитарното помещение на игрална зала в град Сливен. В хода на засилените проверки по