СКАНДАЛ В ЯМБОЛ
март 8, 2018 1931 Прегледи

СКАНДАЛ В ЯМБОЛ

Трети месец общинската администрация на Ямбол бездейства за осъдeния за подкуп и на последна инстанция общински съветник Юсеин Ахмед, след като според изменение на Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА) установяването на такива обстоятелства от 1 януари 2018 г. е нейно задължение.

Според алинея 5 на чл. 30 от ЗМСМА, който влиза в сила от началото на тази година, „Обстоятелствата по ал. 4 (б. р. за прекратяване на пълномощията на общинския съветник) се установяват служебно от общинската администрация относно съдимостта на лицата и със съответните други документи, издадени от компетентните органи, които се изпращат на общинската избирателна комисия в тридневен срок от издаването им”.

Оказа се, че на последната трета инстанция още на 7 декември 2017 г. Върховният касационен съд е оставил в сила присъдата на Бургаски апелативен съд, която потвърждава присъдата на Ямболски окръжен съд от година и половина условно с три години изпитателен срок, глоба 1000 лв. и 3 години лишаване от право да упражнява професия или дейност, свързана с държавни контролни функции.

От началото на тази година обаче никой нищо не споменава за тази присъда, а и самият осъден съветник си прави оглушки, въпреки че добре знае, че няма право повече да бъде в общинския съвет и да взима заплата за това. Веднага след получаването на присъдата общинският съветник Юсеин Ахмед е поискал да му бъде прихваната сумата, наложена като глоба, поискал е отмяна за напускане на страната, но не е поискал да му бъдат прекратени правомощията на общински съветник.

От прокуратурата, където присъдата е изпратена за изпълнение, пък твърдят, че никъде по делото не е споменато, че осъденият е общински съветник и затова не са сигнализирали в община Ямбол, а и законът не ги задължава.

Това задължение вече е вменено на общините, но явно отново и тази законова разпоредба ще си остане само на книга, защото те пък ще се оправдават, че не знаят, че присъдата е влязла в сила.

Инициативният комитет „Да спасим град Ямбол от кмета” е изпратил сигнали за влязлата в сила присъда на общинския съветник до ЦИК, до Общинската избирателна комисия, до председателя на Общински съвет и до окръжния прокурор. Въз основа на техния сигнал Общинската избирателна комисия е насрочила заседание за петък – 9 март, на което трябва да вземе решение за съдбата на общинския съветник.

В сигнала си от Инициативния комитет съвсем основателно питат как е възможно след като има влязла в сила присъда осъденият за подкуп Юсеин Ахмед да получава заплата от нашите данъци в продължение на три месеца.

Припомняме, че през последните мандати отстраняването на осъдени общински съветници се е превърнало в постоянна практика. През мандат 2007 – 2011 г. беше отстранен заради влязла в сила присъда съветник от ДПС, а най-скандалното беше, че адвокат му е бил тогавашният народен представител от ГЕРБ Светослав Тончев. Тогава кметът се опита да отстрани и независимия общински съветник Николай Ганев, но не успя.

През мандат– 2011 – 2015 г. беше отстранена Недка Карска, а куриозното беше, че заради същата присъда тя беше отстранена и като общински съветник и през следващия мандат – 2015 – 2019. При нейния казус възникна въпросът защо осъден и нереабилитиран може да се кандидатира за кмет и за общински съветник, след като има изрично изискване: „Не може да бъде регистрирано като кандидат за общински съветник и/или кмет лице, на което му е наложено наказание лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер с влязла в сила присъда”.

И в конкретния случай в закона вече е вменено на общинската администрация да следи служебно за такива случаи, защото досега имаше празнота и никой не беше задължен да го прави, но дори и да е записано на книга, на практика администрацията бездейства. Съвсем отделен въпрос е, дали това бездействие не е умишлено, защото, ако проследим как гласува Юсеин Ахмед в Общински съвет, ще установим, че той макар и да се прави на независим общински съветник удобно винаги подкрепя предложенията на кмета.

 

delnik.net

Предишна КМЕТЪТ НА КОТЕЛ ПОЗДРАВЯВА ЖЕНИТЕ ПО СЛУЧАЙ 8 МАРТ
Следваща КЪДЕ И ДОКОГА НЯМА ДА ИМА ВОДА В СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Ямбол

СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО ОТМЕНИ РЕШЕНИЕ НА КАБИНЕТА „ПЕТКОВ” ЗА БЕЗВЪЗМЕЗДНО ДАВАНЕ НА ОБЩИНА ЯМБОЛ НА БИВШИ КАЗАРМИ

Служебният кабинет отмени три решения на редовното правителство, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. Отменено е решение на кабинета „Петков“ от 5 май, с което безвъзмездно се прехвърлят държавни имоти

Новини Ямбол

24-ГОДИШНИЯТ МИХАИЛ ОТ СЛИВЕН И 28-ГОДИШНИЯТ ИВАН ОТ ЯМБОЛ ИЗПОЛЗВАЛИ ТЕЛЕСКОПИЧНА ПАЛКА И ГАЗОВ ПИСТОЛЕТ ЗА СПЛАШВАНЕ НА МЪЖ

Единият от обвиняемите е осъден да изтърпи наказание 10 години „лишаване от свобода“ за извършено от него убийство през 2009 г., но е бил условно предсрочно освободен от съда,  след

Новини Ямбол

ЯМБОЛ ОТПРАЗНУВА ГЕРГЬОВДЕН С ТЪРЖЕСТВЕН ВОЙСКОВИ МАРШ И ЛИТИЙНО ШЕСТВИЕ

С тържествен военен марш и шествие с икона на Св. Георги Победоносец Ямбол отбеляза днешния празничен 6 май. В честването на Гергьовден се включиха стотици ямболлии, представителни части на военните

2 коментара

  1. 티비위키
    юни 19, 05:48

    … [Trackback]

    […] Information on that Topic: sliveninfo.bg/скандал-в-ямбол/ […]

  2. … [Trackback]

    […] Here you can find 79984 additional Information to that Topic: sliveninfo.bg/скандал-в-ямбол/ […]

Остави коментар

two × one =