СКАНДАЛЪТ С МУХЛЯСАЛИЯТ КАШКАВАЛ ЗА УЧЕНИЦИТЕ СЕ РАЗРАСТВА

СКАНДАЛЪТ С МУХЛЯСАЛИЯТ КАШКАВАЛ ЗА УЧЕНИЦИТЕ СЕ РАЗРАСТВА

Скандалът с мухлясалия кашкавал за учениците се разраства. Миналият петък първи Sliveninfo съобщи за мухлясал кашкавал, който е доставен за учениците на НУ „Васил Левски“. Оказа се , че некачествената храна е достигнала и до други училища и детски градини в Сливен и Ямбол. Това съобщава днес OFFNews.

Предлагаме ви статията на OFFNews:

Първите доставки на млечни продукти по схема „Училищно мляко“ започнаха, а с тях и проблемите.

По информация на OFFNews най-малко 10 учебни заведения в Сливен и Ямбол са получили мухлясал кашкавал.

„Деликатесът“ от снимката е доставен в ОУ „Васил Левски“ в Сливен от „Млечни продукти Тракия“ на „БМК Холдинг“ АД. Същата фирма се оказа най-печеливша от промените в наредбата за прилагане на двете схеми „Училищен плод“ и „Училищно мляко“. След като министърът на земеделието и храните Румен Порожанов пренаписа наредбата 3 пъти в последните 6 месеца, дружеството ще доставя млечни продукти на 922 учебни заведения, което със 738% повече от предходната учебна година.

От Областна дирекция по безопасност на храните – Сливен заявиха пред OFFNews, че са извършили проверка и са взели мерки. Санкции обаче не могат да бъдат наложени, тъй като фирмата, доставила разваления продукт, се намира в Хасково.

OFFNews научи за други 7 учебни заведения в Сливен, които са били снабдени с некачествения кашкавал.

„Имаше опаковки с мухлясал кашкавал. Сигнализирхаме и веднага се подмениха. Не сме доволни по начина, по който ни се наложи доставчика“, сподели Галя Илиева, директор на 8-мо основно училище „Юрий Гагарин“.

В Ямбол 3-ма директори потвърдиха, че също са получили развалената храна. „При първата доставка получихме мухлясал кашкавал“, заяви директорката на 5 ОУ „Йордан Йовков“ Мима Кондова. Тя добави, че ѝ се сторило странно, че срокът на годност е 1 година и един месец.

На етикета на доставения кашкавал (бел. ред. видно от снимката) е посочено, че партидата е произведена на 08.05.2018 г. Отбелязано е още, че срокът на годност е до 24.06.2019 г. Той обаче не трябва да надвишава 10 месеца, за да бъде кашкавалът от краве мляко стандарт БДС.

OFFNews потърси за коментар собственика на „Млечни продукти Тракия“ Владислав Михайлов. Той заяви, че не се сеща неговата фирма да е доставяла кашкавал миналата седмица в Сливен. „Трябва да проверя. Не съм сигурен, но мисля, че миналата седмица беше нулева, по-миналата сме доставяли“, каза Михайлов.

Той посочи още, че срокът на годност на кашкавала е до 24.06.2019 г., тъй като „една година не е 365 дена от гледна точка на Закона за храните“.

Схема „Училищно мляко“ едва започна, а директорите на учебни заведения вече споделят недоволството си от тазгодишните промени в програмата.

„Аз отказвам да работя по тази схема, но от Държавен фонд „Земеделие“ ми казват „не, ти ще работиш задължително“. Аз смятам, че това е издевателство над директорите. Ние сме написали жалба до ДФЗ, но тези хора са безочливи и нищо не признават. Ние директорите нямаме никакви права – служебно ни сложиха хора, които да ни зареждат“, категорична е директорката на ДГ „Калина“ в Сливен Татяна Терзиева.

Директорът на 9-то ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ Николай Ботушаров също заяви, че се е отказал да участва в „Училищно мляко“:

„Ние не работим по тази схема. Написах писмо до ДФЗ, защото те са ни избрали служебно фирмата. Според нас тя не отговаря на фирмата, която ние избрахме. Критериите на последната бяха по-добри“.

В началото на октомври от програмата се отказа и столичното 144-то Средно училище „Народни будители“. „С тази наредба, която променяха лятото поне три пъти, аз мисля, че създадоха възможност за лобистки фирми, които да печелят. Условията, които са поставили, могат да изпълнят една до две фирми в България“, заяви директорката Величка Николова.

Изглежда обаче МЗХГ са намерили решение и на „проблема“ с ролята на директорите, които често не се страхуват да сигнализират при нередности, особено когато е застрашено здравето на децата.

Нова проектонаредба предвижда възможността да се отнеме правото на директора на училището да установява качеството на млечните продукти, доставени по схема „Училищно мляко“. Доставчикът и ръководителят ще слючват договор с трето лице, което ще има отговорността да приеме, провери, съхрани и раздаде продуктите на децата.

 

Мартин Георгиев

Снимка: OFFNews

Предишна РЕГИОНАЛНА ДИРЕКЦИЯ "ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО" ЩЕ ОТБЕЛЕЖИ ТЪРЖЕСТВЕНО 140 ГОДИНИ ПОЖАРНО ДЕЛО В СЛИВЕН
Следваща КМЕТОВЕ СТАНАХА ПЕХЛИВАНИ ПРЕД ОЧИТЕ НА СТАНКА ЗЛАТЕВА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

СТЕФАН РАДЕВ: ПОДКРЕПЯМЕ ЕВГЕНИЙ БАЛЕВ ДА СТАНЕ ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА СЛИВЕН, ТОЙ Е ПРИМЕР ЗА МЛАДИТЕ И В СПОРТА, И В ЖИВОТА

Жители и гости на Сливен имаха възможност да наблюдават финала от втория полуетап на 69-ата Международна колоездачна обиколка на България. За поредна година Сливен е етапен град в спортната надпревара.

Новини Сливен

16 КГ. НЕЛЕГАЛЕН ТЮТЮН Е ХВАНАТ НА ОБЩИНСКИЯ ПАЗАР В НОВА ЗАГОРА

16 килограма нелегален тютюн и 1740 къса цигари без бандерол са иззети при операция на полицията в Нова Загора. Акцията е проведена на 1 юли в района на общинския пазар

Новини Сливен

Д-Р ВАСИСЛАВ ПЕТРОВ ПОЗДРАВЯВА ЛЕКАРИТЕ ОТ МБАЛ „Д-Р ИВАН СЕЛИМИНСКИ“ С ПРОФЕСИОНАЛНИЯ ИМ ПРАЗНИК

Д-р Васислав Петров – изпълнителен директор на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен, поздравява лекарите от болницата с професионалния им празник – 19 октомври. „Скъпи колеги, от името на ръководството на болницата

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

sixteen − 6 =