СИСТЕМАТА BG-ALERT ЩЕ БЪДЕ ТЕСТВАНА ДНЕС НА ТЕРИТОРИЯТА НА ЦЯЛАТА СТРАНА
29.11.2023 500 Прегледи

СИСТЕМАТА BG-ALERT ЩЕ БЪДЕ ТЕСТВАНА ДНЕС НА ТЕРИТОРИЯТА НА ЦЯЛАТА СТРАНА

Областна администрация – Сливен припомня, че днес между 12.00 и 12.30 часа на територията на цялата страна, включително и в сливенска област, ще бъде тествана системата за клетъчно излъчване и разпространение на съобщения за предупреждение на населението BG-ALERT.

Областният управител инж. Маринчо Христов призовава населението в региона да запази спокойствие, тъй като това е симулация, чиято цел е да е в помощ на координацията при евентуални кризисни ситуации. Целта на тестовете е проверка функционирането на системата и населението да придобие представа за съобщенията и съпътстващото ги поведение на мобилните устройства.

В споменатия времеви интервал ще бъде излъчвано съобщение, съдържащо текст на български и английски език. Получаването на съобщението на мобилното устройство се очаква да бъде еднократно и съпроводено от специфичен звук и вибрация, дори при активиран тих (безшумен) режим. Важно уточнение е, че заглавието на прозореца, където се визуализират съобщенията „Сигнал от президента“ / „Presidential alert“ няма връзка с Президентската институция, а текстът е заложен от производителите на операционните системи.

BG-ALERT e предупредителна система за населението за бедствия и извънредни ситуации, която се разработва съвместно от МВР и Министерството на електронното управление.

Известията ще бъдат получени само и единствено от потребители с мобилни устройства, които поддържат технологията Cell Broadcast.

В реална ситуация текстовете на съобщенията ще показват нивото на опасност, в какво се изразява тя, ще съдържат също и линк за достъп до страницата www.bg-alert.bg, така че гражданите да получат допълнителна информация.

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща ГЛАСУВАЙТЕ ЗА НОМИНАЦИИТЕ НА СЛИВЕН!

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПОЛИЦАИ ИЗЗЕХА 6 ШОФЬОРСКИ КНИЖКИ ЗА НЕПЛАТЕНИ ГЛОБИ

6 шофьорски книжки за неплатени глоби са иззети при широкообхватен  контрол на полицията в град Котел. Операцията е проведена на 8 февруари за времето от 11,00 до 14,00 часа на

Новини Сливен

ЗАДЪРЖАХА ДВЕ НЕПЪЛНОЛЕТНИ И ЕДНО МАЛОЛЕТНО ЛИЦЕ, ИЗВЪРШИЛИ ПОРЕДИЦА ОТ ГРАБЕЖИ НА ВЪЗРАСТНИ ХОРА В СЛИВЕН

И тримата задържани са от ромски произход и не ходят на училище Две непълнолетни и едно малолетно лице са задържани за извършване на четири грабежа в град Сливен. Престъпленията са

Новини Сливен

ПОНЕСЕ СЕ СЛУХ ЗА ВТОРО УБИЙСТВО В СЛИВЕН, МВР ОТРИЧА

Сливен настръхна след зверското убийство на 7-годишната Криси, станало в ранния следобед на 15 август. Вече второ денонощие полицията издирва 21-годишния Мартин Трифонов, който е основният заподозрян за зверското престъпление.