СИНОДЪТ НЕ ДОПУСНА ДОСЕГАШНИТЕ ФАВОРИТИ В НОВАТА НАДПРЕВАРА ЗА СЛИВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ
22.04.2024 521 Прегледи

СИНОДЪТ НЕ ДОПУСНА ДОСЕГАШНИТЕ ФАВОРИТИ В НОВАТА НАДПРЕВАРА ЗА СЛИВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ

Излъчените в първата процедура фаворити за Сливенски митрополит няма да бъдат сред претендентите при повторното гласуване за глава на овдовялата епархия.

Днес (22 април) Светият синод определи листата с т.нар. достоизбираеми епископи, но в нея не попаднаха Агатополският епископ Иеротей и Константийският Михаил, които бяха издигнати в края на февруари.

Листата, която предишният път включваше десет имена, сега е свита до шест. Определянето ѝ е стъпката, с която започва повторната процедура по избор на наследник на починалия в началото на годината митрополит Йоаникий. Вотът ще бъде организиран от наместника на Сливенския престол – Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

Предишният избор беше касиран в края на март. Тогава мнозинството митрополити взе решение да бъдат променени и правилата за избор на митрополит, като се отмени правото на глас на миряните. Срещу решението се обявиха Ловчанският митрополит Гавриил. Видинският Даниил и Неврокопският Серафим. Впоследствие съгласието си оттеглиха и други митрополити, последваха протести пред Синодална палата и в крайна сметка правилата се запазиха.

Кои са кандидатите

Според списъка на Св. синод кандидатите, от които сега ще се избира, са:

Величкият епископ Сионий (игумен на Троянския и Бачковския манастир)

Знеполският епископ Арсений (викарен епископ на Пловдивския митрополит)

Мелнишки епископ Герасим (главен секретар на Св. синод)

Браницкият епископ Пахомий (Ректор на Софийската духовна семинария)

Главиницкият епископ Макарий (викарен епископ на Русенския митрополит)

Велбъждският епископ Исаак (втори викарен епископ на Софийския митрополит).

От списъка през февруари освен двамата излъчени след вота кандидати сега са отпаднали още Белоградчишкият епископ Поликарп и Смоленският Висарион. Епископ Арсений, приближен на Пловдивския митрополит Николай, остана трети при предишния вот.

Какво следва

Според устава на църквата изборът на нов митрополит става в две стъпки.

Първо, епархията определя чрез гласуване двама кандидати от десетимата епископи, отговарящи на изискванията за мястото. Сливенската епархия е със седалище в Сливен и има още шест архиерейски наместничества – в Бургас, Ямбол, Карнобат, Тополовград, Котел и Малко Търново. Всяка от седемте духовни околии излъчва шестима избиратели (трима клирици и трима миряни). Така общо 42-ма избиратели имат право да гласуват.

Във втората стъпка Св. синод посочва един от двамата за митрополит. Епархийският избор е насрочен за 19 май, а каноническият – седмица по-късно (26 май).

При предишния избор двамата излъчени кандидати бяха Агатополският епископ Йеротей, дългогодишен викарий на Йоаникий и Константийският епископ Михаил, викариен епископ на Ловчанския митрополит Гавриил. Срещу вота в епархията постъпиха две жалби, на базата на които беше взето решението за касиране – едната гласеше, че е повлияно на избора, а втората беше срещу Йеротей и негови решения за имоти на Поморийския манастир. В отговор синодът назначи ревизия в епархията. До момента не е съобщавано дали тя е приключила и какви са резултатите.

Залогът на избора

Новоизбраният Сливенски митрополит е от ключово значение, тъй като той ще участва в избора на тримата кандидати, от които на 30 юни ще бъде избран нов патриарх. Няма обаче право да бъде сред кандидатите, тъй като няма да отговаря на поне едно от изискванията за поста – да е оглавявал епархия поне пет години.

Митрополитът ще разполага и със значителни финансови правомощия, тъй като Сливенската епархия е една от най-старите и богатите в България. В момента на територията ѝ има 333 църкви и параклиси и 9 манастира, сочи информацията на сайта ѝ. Разполага и с други имоти, част от които попадат в апетитни икономически зони като Южното Черноморие и горите в Странджа. Колко са имотите не може да се каже, тъй като публична информация изобщо за имотите на църквата няма. БПЦ получава субсидия от държавата, която тази година възлиза на близо 37.5 млн. лв., а в допълнение кандидатства по европейски програми чрез фонд „Земеделие“.

 

dnevnik.bg

Предишна ПРОЕКТЪТ ЗА КОЛОДРУМА ЩЕ БЪДЕ ПРЕДСТАВЕН НА 24 АПРИЛ В ОБЩИНАТА
Следваща ОТЕЦ ИВАН ОТ СЛИВЕН: ЩЕ ИМА ПРОТЕСТИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ ОТ „ТОПЛОФИКАЦИЯ СЛИВЕН“ ЕАД

Уважаеми клиенти, Уведомяваме Ви, че започна поетапно възстановяване на топлоподаването в града, и до 16:00 часа, днес 28.09.2022г., ще бъде възстановено в целия град.

Новини Сливен

ИЗВЕСТЕН УРОЛОГ ОТ ПЛОВДИВ ЗАПОЧВА ПРЕГЛЕДИ ВЪВ ВОЕННА БОЛНИЦА – СЛИВЕН

Известен уролог от Пловдив започва прегледи във Военна болница – Сливен. Д-р Георги Ибришимов – уролог от МБАЛ „Медикус Алфа“ гр. Пловдив ще извършва прегледите всеки втори и четвърти петък

Новини Сливен

ОБЩИНА СЛИВЕН ОБНОВИ ДЕТСКА ПЛОЩАДКА В КВАРТАЛ „ДРУЖБА“

Още една детска площадка в Сливен е изцяло ремонтирана и с нов съвременен облик. Съоръжението се намира между жилищните блокове 23 и 24 в кв. „Дружба“ и освен разнообразието от