СИМФОНИЧНИЯТ ОРКЕСТЪР В СЛИВЕН ЗАПОЧВА ГОДИНАТА УТРЕ СЪС ‘ЗИМНА ПРИКАЗКА“
януари 25, 2023 250 Прегледи

СИМФОНИЧНИЯТ ОРКЕСТЪР В СЛИВЕН ЗАПОЧВА ГОДИНАТА УТРЕ СЪС ‘ЗИМНА ПРИКАЗКА“

Започваме годината с истински музикален празник, очаквам да се получи забележителен концерт. Това каза днес в Пресклуба на БТА в Сливен директорът на Симфоничния оркестър Кремена Оксенкруг, анонсирайки януарския концерт на културната институция под надслов „Зимна приказка“. Музикалното събитие ще се състои на 26 януари от 18:30 ч. в зала “Сливен”, а публиката ще чуе виртуозния пианист Емануил Иванов под диригентската палка на вече познатия в града диригент Цанислав Петков.  Заедно със Симфоничен оркестър – Сливен те ще изпълнят Втори концерт за пиано, оп. 83 от Йоханес Брамс и Осмата, предпоследна симфония на Бетовен.

По думите на Кремена Оксенкруг програмата е голямо предизвикателство заради сложността на произведенията. Тя изрази задоволство от участието на младия пианист Емануил Иванов, който според нея е българската надежда за легендарен пианист в световен мащаб. Музикантът, който ще се представи за пръв път на сливенска сцена, коментира, че Брамсовият концерт действително е много труден за изпълнение, не само технически, а главно музикантски. „Много се радвам, че имам възможността да го представя тук и намирам общ език за тази творба с Цанислав Петков и оркестъра“, каза той. Емануил Иванов разказа, че музикалният сезон за него е много интересен и дори „хаотичен“ по отношение на програмите – свирил е Гершуин в София, в Сливен ще бъде с Брамс, предстоят му турнета в Южна Африка и в Япония.

Концертът ще бъде под палката на маестро Цанислав Петков, който е познат на сливенската публика и който дирижира първия концерт на Сливенския симфоничен оркестър от цикъла “Млада Европа / Young Europe” през март м.г. Според него съставът на Симфоничния оркестър търпи развитие, програмата от културния афиш на института е амбициозна и изисква това развитие, работната атмосфера е много приятна, съществува усещане за отборност.

„Интересът към музикалното събитие е огромен и залата е пълна“, каза Кремена Оксенкруг. „За мен това е послание не само за нашия град, но и за нашето изкуство в страната. Гордея се, че при нас има публика и хората слушат с удоволствие класическа музика в нейния чист вид.“

 

БТА

Предишна В СЛИВЕН ЗАЛОВИХА ДРОГИРАН ШОФЬОР НА БМВ
Следваща ЖАКЛИН АНДОНОВА ОТ ЧЕТВЪРТО УЧИЛИЩЕ ГРАБНА ПЪРВА НАГРАДА ОТ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

В СЛИВЕН ПРЕДСТАВЯТ 50 ПЛАКАТА НА НИКОЛАЙ МЛАДЕНОВ

Галерия „Нова“ на Национална художествена гимназия „Димитър Добрович“ – Сливен представя от 8 до 21 октомври 50 авторски плаката на Николай Младенов, събрани в колекция по случай 50-годишния му юбилей.

Новини Сливен

ПОЧИНА ПИСАТЕЛЯТ ОТ СЛИВЕН ГЕОРГИ ПАРУШЕВ

Известният не само в България сливенски поет и писател Георги Парушев е починал. Тъжната новина съобщи преди минути на профила си във Фейсбук д-р Стефан Панайотов: „На 4 ти август

Новини Сливен

КЪДЕ И ДОКОГА НЯМА ДА ИМА ВОДА В СЛИВЕН

„Водоснабдяване и Канализация-Сливен“ ООД уведомява своите потребители, че поради извършване на авариен ремонт на ул.“Пейо Яворов“ днес 23.02.2018 г. (петък) до 13.00 ч. е прекъснато водоподаването на част от кв.