СЕРИОЗНО ЗАМЪРСЯВАНЕ НА РЕКА ТУНДЖА В ЯМБОЛ
30.06.2023 972 Прегледи

СЕРИОЗНО ЗАМЪРСЯВАНЕ НА РЕКА ТУНДЖА В ЯМБОЛ

За сериозно промишлено замърсяване на река Тунджа в Ямбол алармираха от местното дружество „Водоснабдяване и канализация“ (ВиК).

Отпадни води с мазнини са изливани директно в канализационната система на града, а оттам попадат и в реката, каза управителят на ВиК – Ямбол инж. Цветан Съйков, цитиран от БТА. На този етап той отказа да назове името на предприятието.

Заради замърсяването аварират три каскадни канално-помпени станции за пречистване на отпадни води – първо тази в индустриалната зона, а после и още две.

„Отказаха помпите, което предизвика разлив в реката. Мазнините създават огромен проблем. Тези съоръжения не са предвидени да работят с такъв отпадък“, обясни Съйков.

Има риск да спре работата на цялата градска пречиствателна станция, подчерта управителят на ВиК – Ямбол.

„Там е най-големият проблем, който може да се предизвика, защото тя също не е проектирана за това. Никой няма право да зауства такъв тип отпадни води в канализацията“, категоричен бе той.

Предприети са незабавни мерки по почистване, ремонт и възстановяване на съоръженията. За случая са сигнализирани Регионалната инспекция по околна среда и води в Стара Загора и Община Ямбол, в чиито активи е градската пречиствателна станция и съоръженията към нея, каза още управителят на ВиК – Ямбол.

Пречиствателната станция за отпадни води в Ямбол беше открита през 2021 г. Изграждането ѝ е част от проекта за водния цикъл на града на стойност 44 млн. лева, от които 36,6 млн. лева от Оперативната програма „Околна среда“.

 

dnes.dir.bg

 

Предишна НА БАЗА „НОВО СЕЛО“ ЗАПОЧВА СЪВМЕСТНА БЪЛГАРО-АМЕРИКАНСКА ПОДГОТОВКА
Следваща В С. НОВОСЕЛЕЦ, ОБЩ. НОВА ЗАГОРА, ЗАЖЪНАХА ПО СТАР ОБИЧАЙ

За автора

Може да харесате още

Новини Ямбол

МЪЛНИЯ УБИ 28-ГОДИШЕН МЪЖ В ГАРАЖ В ЯМБОЛСКО СЕЛО

Мълния уби 28-годишен мъж в гараж в ямболското село Зимница, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Сигналът за инцидента е получен около 23 часа снощи. На място са изпратени екипи

Новини Ямбол

РЪКОВОДСТВОТО НА ОДМВР – ЯМБОЛ УДОСТОИ С ГРАМОТИ ЗА ДОБЛЕСТ ТРИМА УЧЕНИКА ОТ ОБЛАСТНИЯ ГРАД

Днес, 2 юли, директорът на ОДМВР-Ямбол старши комисар Калоян Милтенов връчи лично похвалните грамоти и поздрави момчетата за проявената честност и гражданска позиция. Поводът е отговорната и доблестна постъпка на

Новини Ямбол

ПАЦИЕНТ ПОЧИНА В МБАЛ – ЕЛХОВО МИНУТИ СЛЕД ИЗПИСВАНЕТО МУ ОТ COVID ОТДЕЛЕНИЕТО

Възрастен мъж е починал минути, след като е бил изписан от Covid-отделението на болницата в Елхово. 69-годишният мъж е издъхнал още преди да е напуснал сградата на лечебното заведение. Трагедията