СЕМЕЙСТВО ПОДПОЛКОВНИЦИ СЛУЖИ НА РОДИНАТА В СЛИВЕН
02.01.2023 1319 Прегледи

СЕМЕЙСТВО ПОДПОЛКОВНИЦИ СЛУЖИ НА РОДИНАТА В СЛИВЕН

Те – тя и той, са семейство от подполковници. Служат в Центъра за подготовка на специалисти (ЦПС) – Сливен. Подполковник Величка Неделчева и подполковник Стоян Неделчев имат общ професионален и житейски път.
Към висшето военно образование се насочват спонтанно и случайно. В рода на Стоян не е имало военни. Една вечер през 1993 г., доста спонтанно, решава да кандидатства във Висшето военно училище и си подава документите
само два дни преди крайния срок.

Две години по-късно Величка се насочва към военната професия, също донякъде случайно. Ето как тя с усмивка си спомня: „С моя приятелка завършихме Строителния техникум тук, в Сливен, и искахме да следваме право. Тогава разбрахме, че за първа година приемат жени във Военното училище и се замислихме дали да не кандидатстваме. Нейният дядо каза, че ние сме несериозни за военнослужещи. Това още повече ни мотивира да докажем, че не е така. Така през 1995 г. кандидатствах и бях приета във Велико Търново в специалност „Логистика”. И двамата са доволни от направения професионален избор.
В семеен план те взаимно се допълват. Вкъщи имат много теми за разговор, понякога говорят и за работата си, което е съвсем логично. Дали има различни мнения по конкретен служебен въпрос – да, възможно е: позициите за разглеждането са различни. Длъжността на подполковник Стоян Неделчев е командирска, неговите задачи, отговорности и правомощия са в конкретната сфера на командир на Центъра за подготовка на сержанти и войници (ЦПСВ).

От друг ракурс е професионалният поглед на подполковник Величка Неделчева като началник на Отделение „Личен състав” на ЦПС. Ала и двамата искат най-доброто за Българската армия, за българския военнослужещ. Според тях армията не бива да е на заден план, защото е основен гарант за националната сигурност, и заслужава отново да е на почит и уважение. Подполковник Неделчева уточнява: „Ние правим необходимото, за да имат хората възможност за служебни развитие и израстване. В ЦПС войнишките длъжности са запълнени, но има около 20 места за офицери, а също и за сержанти”. Разсъждавайки върху въпроса за насочване на младите хора към висше военно образование, подполковник Неделчева изтъква: „В армията офицерът има по-голяма възможност за развитие, по-дълъг е кариерният път. Не става за две-три години да придобиеш знания и умения и да израснеш в звание. Знаеш, че, качвайки се на тази писта, пътят е дълъг и той постоянно се увеличава – 20, 25, 30 години служба”.

Подполковник Стоян Неделчев е командир на ЦПСВ от 2019 г. Взел е най-доброто от предходните командири на този център – подполковник Димитър Торлаков и подполковник Иван Байрактаров, по време на които е бил заместник-командир. Като настоящ командир подполковник Неделчев е категоричен, че всички от състава на ЦПСВ проявяват отдаденост и професионализъм в работата си. Той обобщава: „Центърът е това, което е, благодарение на усилията на целия личен състав”.
Всички обучения, които се провеждат в ЦПСВ, благоприятстват за професионалното развитие на военнослужещите от формированията на Сухопътните войски – и придобиване на първо сержантско звание, както и обученията за придобиване на квалификация и военноотчетна специалност. Обучаемите споделят, че са доволни от учебния процес, от колегиалното отношение, от възможността за личностно развитие. При срещата с обучаемите, които идват от различните формирования на Сухопътните войски, подполковник Неделчев припомня една градивна истина, че в ЦПСВ те ще получат много знания, ще придобият нови умения, но е важно за тях да използват тази основа и да продължат да надграждат, защото „добрият лидер сам работи за това”.

Един по-обобщен съвместен портрет на семейната двойка под пагон би включвал също любов към родното, загриженост по национални и екологични въпроси, интерес към историческото минало, уважение към фолклорните традиции, добро чувство за хумор, точен поглед върху живота. Двамата са и ценители на красивото и стойностното.

Имат и богата палитра от занимания през свободното време. Народни танци, спорт, колоездене, семейни пътувания. Че ценят ползата от всяко знание, е видно от факта, че сега посещават училище „Европа” и учат английски език, с което надграждат досегашните си знания по езика.

Намират време и за всичко, свързано с дома и градината. Цветя, храсти и овошки, ремонтни и строителни дейности –
всичко, което изисква грижа, внимание и сръчни ръце. Подполковник Неделчева със сигурност не успява да изброи всички цветя в тяхната градина, които идват със своите сезони – кокичета, иглики, нарциси, зюмбюли, лалета, момини сълзи, незабравки, божури, рози, ружи, цинии, далии, хризантеми. Към това може да прибавим открояващото се пространство на поддържаните тревни площи, декоративните храсти и още цветя, за да е красиво, за да отморява, за да радва.
А какво е да си в семейството на двама военнослужещи – най-добре може да каже техният син Добромир. Те са му добър пример и той с готовност следва техния път, търсейки и свои хоризонти. Добромир е впечатлен от професията на военнослужещия.

През ученическите му години това е една от мечтите му – да завърши военен университет и да бъде офицер като родителите си. В същото време и той като своите родители е завършил Строителния техникум в Сливен и някак естествено това се превръща в другата възможност за професионално развитие. А и как иначе – той завършва средното си образование като първенец на випуска и „най-добър геодезист”. Сега Добромир е студент трета година геодезия в „Университет по архитектура, строителство и геодезия” в София и постига успехи, които радват родителите му.
И подполковник Величка Неделчева, и подполковник Стоян Неделчев са хора, които знаят, че човек цял живот учи и се усъвършенства. Имат дълги списъци от обучения и завършени курсове. Дълги са и техните списъци с награди и отличия. Към това се прибавят и хвалебствените думи на командира на ЦПС полковник Любомир Вачев за тяхната добра служба и личната му симпатия, че те са едно успешно „семейство от подполковници”.

 

Валерия Тодорова, armymedia.bg

Предишна 22-ГОДИШНА ВОДАЧКА НА МАЗДА Е ТЕЖКО РАНЕНА СЛЕД КАТАСТРОФА В НОВОГОДИШНАТА НОЩ
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

МИНЧО АФУЗОВ СИ ТРЪГВА С БЛАГОДАРНОСТИ КЪМ СЛУЖИТЕЛИТЕ ОТ ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

На 8 юни областният управител Минчо Афузов подаде в Министерски съвет заявление за освобождаване от поста. Това обяви той пред сливенските медии на пресконференция миналия четвъртък, на която представи отчет

Новини Сливен

ЗАБОЛЕЛИТЕ В ИСПАНИЯ УЧЕНИЦИ ОТ НОВА ЗАГОРА ПРИСТИГАТ ДНЕС, ПРЕДСТОИ ТЕСТВАНЕ НА ОСТАНАЛИТЕ ОТ ГРУПАТА

Шестимата ученици от Нова Загора, които дадоха положителни резултати за COVID-19 при пребиваване в Испания, се завръщат днес заедно с двамата си преподаватели.  По предварителна информация, състоянието на децата е добро. Те са

Новини Сливен

ДЕЦА ОТ СТАРА ЗАГОРА ПОЛУЧИХА ЗА НАГРАДА УРОК ПО ЗИМНИ КЪНКИ НА ЛЕДЕНАТА ПЪРЗАЛКА В СЛИВЕН

Деца от Стара Загора получиха първия си урок по пързаляне със зимни кънки на ледената пързалка в Сливен. Посещението им се превърна в празник за тях. То бе организирано от