СЕМЕЙСТВО ПОДПОЛКОВНИЦИ СЛУЖИ НА РОДИНАТА В СЛИВЕН
януари 2, 2023 904 Прегледи

СЕМЕЙСТВО ПОДПОЛКОВНИЦИ СЛУЖИ НА РОДИНАТА В СЛИВЕН

Те – тя и той, са семейство от подполковници. Служат в Центъра за подготовка на специалисти (ЦПС) – Сливен. Подполковник Величка Неделчева и подполковник Стоян Неделчев имат общ професионален и житейски път.
Към висшето военно образование се насочват спонтанно и случайно. В рода на Стоян не е имало военни. Една вечер през 1993 г., доста спонтанно, решава да кандидатства във Висшето военно училище и си подава документите
само два дни преди крайния срок.

Две години по-късно Величка се насочва към военната професия, също донякъде случайно. Ето как тя с усмивка си спомня: „С моя приятелка завършихме Строителния техникум тук, в Сливен, и искахме да следваме право. Тогава разбрахме, че за първа година приемат жени във Военното училище и се замислихме дали да не кандидатстваме. Нейният дядо каза, че ние сме несериозни за военнослужещи. Това още повече ни мотивира да докажем, че не е така. Така през 1995 г. кандидатствах и бях приета във Велико Търново в специалност „Логистика”. И двамата са доволни от направения професионален избор.
В семеен план те взаимно се допълват. Вкъщи имат много теми за разговор, понякога говорят и за работата си, което е съвсем логично. Дали има различни мнения по конкретен служебен въпрос – да, възможно е: позициите за разглеждането са различни. Длъжността на подполковник Стоян Неделчев е командирска, неговите задачи, отговорности и правомощия са в конкретната сфера на командир на Центъра за подготовка на сержанти и войници (ЦПСВ).

От друг ракурс е професионалният поглед на подполковник Величка Неделчева като началник на Отделение „Личен състав” на ЦПС. Ала и двамата искат най-доброто за Българската армия, за българския военнослужещ. Според тях армията не бива да е на заден план, защото е основен гарант за националната сигурност, и заслужава отново да е на почит и уважение. Подполковник Неделчева уточнява: „Ние правим необходимото, за да имат хората възможност за служебни развитие и израстване. В ЦПС войнишките длъжности са запълнени, но има около 20 места за офицери, а също и за сержанти”. Разсъждавайки върху въпроса за насочване на младите хора към висше военно образование, подполковник Неделчева изтъква: „В армията офицерът има по-голяма възможност за развитие, по-дълъг е кариерният път. Не става за две-три години да придобиеш знания и умения и да израснеш в звание. Знаеш, че, качвайки се на тази писта, пътят е дълъг и той постоянно се увеличава – 20, 25, 30 години служба”.

Подполковник Стоян Неделчев е командир на ЦПСВ от 2019 г. Взел е най-доброто от предходните командири на този център – подполковник Димитър Торлаков и подполковник Иван Байрактаров, по време на които е бил заместник-командир. Като настоящ командир подполковник Неделчев е категоричен, че всички от състава на ЦПСВ проявяват отдаденост и професионализъм в работата си. Той обобщава: „Центърът е това, което е, благодарение на усилията на целия личен състав”.
Всички обучения, които се провеждат в ЦПСВ, благоприятстват за професионалното развитие на военнослужещите от формированията на Сухопътните войски – и придобиване на първо сержантско звание, както и обученията за придобиване на квалификация и военноотчетна специалност. Обучаемите споделят, че са доволни от учебния процес, от колегиалното отношение, от възможността за личностно развитие. При срещата с обучаемите, които идват от различните формирования на Сухопътните войски, подполковник Неделчев припомня една градивна истина, че в ЦПСВ те ще получат много знания, ще придобият нови умения, но е важно за тях да използват тази основа и да продължат да надграждат, защото „добрият лидер сам работи за това”.

Един по-обобщен съвместен портрет на семейната двойка под пагон би включвал също любов към родното, загриженост по национални и екологични въпроси, интерес към историческото минало, уважение към фолклорните традиции, добро чувство за хумор, точен поглед върху живота. Двамата са и ценители на красивото и стойностното.

Имат и богата палитра от занимания през свободното време. Народни танци, спорт, колоездене, семейни пътувания. Че ценят ползата от всяко знание, е видно от факта, че сега посещават училище „Европа” и учат английски език, с което надграждат досегашните си знания по езика.

Намират време и за всичко, свързано с дома и градината. Цветя, храсти и овошки, ремонтни и строителни дейности –
всичко, което изисква грижа, внимание и сръчни ръце. Подполковник Неделчева със сигурност не успява да изброи всички цветя в тяхната градина, които идват със своите сезони – кокичета, иглики, нарциси, зюмбюли, лалета, момини сълзи, незабравки, божури, рози, ружи, цинии, далии, хризантеми. Към това може да прибавим открояващото се пространство на поддържаните тревни площи, декоративните храсти и още цветя, за да е красиво, за да отморява, за да радва.
А какво е да си в семейството на двама военнослужещи – най-добре може да каже техният син Добромир. Те са му добър пример и той с готовност следва техния път, търсейки и свои хоризонти. Добромир е впечатлен от професията на военнослужещия.

През ученическите му години това е една от мечтите му – да завърши военен университет и да бъде офицер като родителите си. В същото време и той като своите родители е завършил Строителния техникум в Сливен и някак естествено това се превръща в другата възможност за професионално развитие. А и как иначе – той завършва средното си образование като първенец на випуска и „най-добър геодезист”. Сега Добромир е студент трета година геодезия в „Университет по архитектура, строителство и геодезия” в София и постига успехи, които радват родителите му.
И подполковник Величка Неделчева, и подполковник Стоян Неделчев са хора, които знаят, че човек цял живот учи и се усъвършенства. Имат дълги списъци от обучения и завършени курсове. Дълги са и техните списъци с награди и отличия. Към това се прибавят и хвалебствените думи на командира на ЦПС полковник Любомир Вачев за тяхната добра служба и личната му симпатия, че те са едно успешно „семейство от подполковници”.

 

Валерия Тодорова, armymedia.bg

Предишна 22-ГОДИШНА ВОДАЧКА НА МАЗДА Е ТЕЖКО РАНЕНА СЛЕД КАТАСТРОФА В НОВОГОДИШНАТА НОЩ
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЛЕЧКОВ СКОЧИ СРЕЩУ КАНДИДАТ-ПРЕМИЕРА: ДОЛУ ЛАПИЧКИТЕ ОТ ФУТБОЛА!

Вицепрезидентът на БФС Йордан Лечков отправи остро обръщение към Кирил Петков, който е вероятният нов министър-председател на България. То идва чрез „Блиц“ ден, след като лиделът на „Продължаваме промяната“ заяви

Новини Сливен

ТОПЛОФИКАЦИЯ СЛИВЕН ЗАПАЗВА ЦЕНАТА НА ТОПЛАТА ВОДА

Инж.Костов, абонатите на Топлофикация Сливен очакват да разберат дали ще продължат да плащат същата пределна цена за битова гореща вода или смятате да се вдигне?    Вече обявихме официално че

Новини Сливен

 НАПЪЛНО ОБНОВЕНИЯТ ПЕНСИОНЕРСКИ КЛУБ В КВ. „ДРУЖБА“ ОТВОРИ ВРАТИ

Изцяло обновеният клуб на пенсионера в кв. „Дружба“ до блок № 38 днес официално отвори  врати за своите посетители. Гост на събитието беше кметът Стефан Радев, който пожела на членовете