СЕЛО КАМЕН ЩЕ Е ДОМАКИН НА „МАСКАРАДНИ ИГРИ“
март 6, 2019 2558 Прегледи

СЕЛО КАМЕН ЩЕ Е ДОМАКИН НА „МАСКАРАДНИ ИГРИ“

Тази година домакин на „Маскарадни игри“ ще бъде село Камен. Регионалният празник ще се проведе в събота от 10 часа. Съборът е със състезателен характер и се провежда всяка година в навечерието на  Сирни заговезни в Сливенска община със смяна на домакинството на селищата.

Организирането и провеждането на този празник цели да стимулира процесите на проучване на маскарадната обредност, на съхраняване и популяризиране на локалната и регионалната  и специфика като културно наследство с важно място в съвременните културни процеси, като градивен елемент на ценностната система на българската нация.

В събора участват самодейни състави от селищата в региона и страната . Към момента заявки за участие са подали  10 състава.  Сред обичаите, които ще бъдат възпроизведени са „Сирни заговезни”, „Заораване”, „Кукувден”, посрещане на кукери в дома.

Представянето на колективите се осъществява тематично в рамките  на традиционния годишен календар на обредния цикъл следните  категории:

– Зимна маскарадна обредност

– Пролетна маскарадна обредност

– Лятна маскарадна обредност

– Семейна маскарадна обредност.

По време на събора ще се проведат конкурси за най–точно възпроизвеждане на обред с подчертани специфики на фолклорната култура от съответното селище, за най-точно възпроизвеждане на  фрагмент от обред, за обредно облекло, маска, реквизит и вярната им реконструкция.

Всички състави ще бъдат оценявани от жури в състав: Председател – доц. д-р Владимир Демирев, фолклорист, етнолог в РИМ „Д-р Симеон Табаков“; Членове – Добринка Славова, уредник в отдел „Етнография“ в РИМ „Д-р Симеон Табаков“ – Сливен  и  Станка Иванова – хореограф.

Събитието се организира от Община Сливен, кметството на с. Камен и НЧ „Пробуда 1932”.

Всички групи ще получат  сувенир и диплом за участие, а за класираните на първо, второ и трето място  ще има парични награди.

Организаторите канят всички желаещи на празника.

Предишна ОБЩИНА СЛИВЕН ПРОДЪЛЖАВА С РЕАЛИЗИРАНЕТО НА ПРЕДВИДЕНИТЕ ИНФРАСТРУКТУРНИ ПРОЕКТИ
Следваща ОБЩИНА СЛИВЕН ПОДКРЕПЯ СЪВМЕСТНА ИНИЦИАТИВА НА СТРОИТЕЛНАТА ГИМНАЗИЯ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПРАЗНИЧЕН ПОЗДРАВ ОТ ИНЖ. ГЕОРГИ ДОНЧЕВ, ДИРЕКТОР НА РДГ – СЛИВЕН

С наближаването на един от най-прекрасните християнски празници ръководството на РДГ – Сливен поздравява своите служители и всички работещи в системата на българските гори. През изминалата година нашата дирекция успя

Новини Сливен

ЗАБРАВЕНА ХРАНА ВЪРХУ ГАЗОВ КОТЛОН ПРЕДИЗВИКА ПОЖАР В СЛИВЕН

Около 18,18 часа, на 23 септември, е възникнал пожар  в апартамент, в сливенския квартал „Българка“. Жилището е собственост на 54-годишен мъж. Съобщението е получено в 18,23 часа, произшествието е ликвидирано

Новини Сливен

ОТБОРИТЕ НА ОДМВР СПЕЧЕЛИХА ЗЛАТОТО И БРОНЗА НА ЗОНАЛНОТО ПЪРВЕНСТВО ПО ПОЛИЦЕЙСКА ЛИЧНА ЗАЩИТА

Два отбора от служители на ОДМВР-Сливен взеха участие в зоналното състезание по полицейска лична защита, състояло се вчера в град Созопол. Състезанието е част от републиканския шампионат от програмата на

3 коментара

 1. Go Here
  април 17, 10:25

  … [Trackback]

  […] Read More Info here to that Topic: sliveninfo.bg/село-камен-ще-е-домакин-на-маскарадни/ […]

 2. oh shiitake mushrooms
  май 22, 17:55

  … [Trackback]

  […] Find More to that Topic: sliveninfo.bg/село-камен-ще-е-домакин-на-маскарадни/ […]

 3. Pesos falsificados
  юни 02, 15:21

  … [Trackback]

  […] Find More here on that Topic: sliveninfo.bg/село-камен-ще-е-домакин-на-маскарадни/ […]

Остави коментар

one × two =