СЕДМОТО ИЗДАНИЕ НА ФЕСТИВАЛА НА ЕТНОСИТЕ, БАГРИТЕ И КОТЛЕНСКИЯ КИЛИМ ЩЕ СЕ СЪСТОИ ОТ 28-30 ЮЛИ
май 3, 2023 221 Прегледи

СЕДМОТО ИЗДАНИЕ НА ФЕСТИВАЛА НА ЕТНОСИТЕ, БАГРИТЕ И КОТЛЕНСКИЯ КИЛИМ ЩЕ СЕ СЪСТОИ ОТ 28-30 ЮЛИ

Седмото издание на фестивала на Етносите, багрите и котленския килим ще се състои в дните 28-30 юли 2023 г. в живописния котленски парк „Изворите“. Той се провежда всяка година под патронажа на кмета на Община Котел – г-н Коста Каранашев и в него участие вземат представители на всички етноси, живеещи в община Котел, множество танцови и вокални формации, занаятчии от цяла България, популярни звезди и други.

От 2022 г. фестивала е достъпен за участие и на чуждестранни представители, а първи с изява бяха представителите на Южна Корея. Тази година също се очакват много интересни гости и състави от цялата страна и чужбина. Кои са те, ще стане ясно през месец юни, когато ще бъде оповестена подробната фестивална програма.

Фестивалът на Етносите, багрите и котленския килим съчетава занаяти, изложби, демонстрации, ритуали, кулинарни изкуства, танци, музика и изложение на ръчно изтъкани Котленски килими, както и демонстрация на тъкане на прав стан и боядисване на вълна.

Основната идея на фестивала е да обедини всички етноси, живеещи в общината, като всеки представи своите обичаи, традиционна кухня и облекло.

Жителите и гостите на града могат да се потопят в импровизираните „Села на етносите“, в които хора от български, турски, каракачански и ромски етноси демонстрират своите различни ритуали, традиции и обичаи. Провежда се и занаятчийски базар.

Този фестивал е мост между поколенията и обичаите, мост между етносите, които заедно показват какво могат да правят, какви традиции имат и какво наследство ще оставят на поколенията.

 

Предишна ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ ЗА ОПАЗВАНЕТО НА ОКОЛНАТА СРЕДА
Следваща КМЕТСКО ОТЛИЧИЕ ЗА ГЕРОЯ НА НАШЕТО ВРЕМЕ БИЛЯЛ ХАСАНОВ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

АРЕСТ ЗА ДРОГА В СЛИВЕН

Притежание на наркотици са установили полицейски служители на РУ-Сливен при патрулна дейност. Днес, в сливенския квартал „Даме Груев“, е извършена проверка на 38-годишен мъж от град Бургас. В него е

Новини Сливен

2 НОВИ СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС В ОБЛАСТ СЛИВЕН

Още 171 са заразени с коронавирус през последното денонощие от направени 5108 PCR теста. Това показват данните в Единния информационен портал. Регистрираните с COVID-19 от началото на епидемия са 13 893, от

Новини Сливен

ЕПИДЕМИЧНАТА ОБСТАНОВКА В ОБЛАСТ СЛИВЕН ПРЕЗ ПОСЛЕДНОТО ДЕНОНОЩИЕ

През последното денонощие са излекувани 32-ма души. Новодиагностицирани с COVID-19 са 20 жители на област Сливен, съобщиха от Областния кризисен щаб. Сред заболелите е ученик на 13 години, който не е бил