СЕДМОКЛАСНИКЪТ ОТ ПМГ „ДОБРИ ЧИНТУЛОВ“, КОЙТО ПОБЕЖДАВА ДВАНАДЕСЕТОКЛАСНИЦИ
юни 21, 2022 6858 Прегледи

СЕДМОКЛАСНИКЪТ ОТ ПМГ „ДОБРИ ЧИНТУЛОВ“, КОЙТО ПОБЕЖДАВА ДВАНАДЕСЕТОКЛАСНИЦИ

 

Преди месец в сливенската гимназия „Добри Чинтулов“ се случва нещо необичайно. Библиотекарката влиза в директорския кабинет и казва: „Г-жо директор, едни седмокласник иска учебници по химия и физика за 9 клас. Да му ги дам ли?“

Седмокласникът се казва Раян Камаринчев. Само неговите учители знаят, че нивото му в природните науки е доста по-високо от това на съучениците му. Всъщност за детето – чудо Раян вече знаят и всички капацитети по математика, компютърни технологии и физика в България. Седмокласникът от гимназия „Добри Чинтулов“ стана победител в националната олимпиада по компютърни технологии, надвивайки дори участниците от 12 клас.

„Беше много изтощително състезание. Цели 7 часа продължи. Накрая бях ядосан, че не съм успял да се представя максимално добре и много се учудих, когато на другия ден ми връчиха купата на победител“, споделя 13-годишното момче.

На пръв поглед медалите, спечелени от Раян само тази година, очевидно му тежат. Той обаче ги показва с гордост и усмивка на уста. Освен купата по програмиране Раян е грабнал първите места на още половин дузина национални състезания по математика, физика и информационни технологии. От софийската математическа гимназия са се свързали с него, искайки да работят съвместно. За догодина е подготвено специално онлайн обучение от математик с национална известност за момчето от Сливен.

„Аз обичам ПМГ „Добри Чинтулов“, която е най-добрата гимназия в Сливен и моят роден град. Тук ще се развивам до 12 клас, а след това може би ще уча информатика в СУ „Климент Охридски“ и чужбина. Едно мога да кажа със сигурност – където и да уча, ще се завърна да работя в България. Много съм благодарен на г-жа Янкова по компютърни технологии и на останалите учители от гимназията, които намирам за доста добри в своята професия“, каза Раян Камаринчев.

По компютрите го запалва неговият вуйчо. Баща му пък има няколко висши образования в областта на природните науки.

„Тати твърди, че съм максималист, защото все се ядосвам, когато не съм първи на състезание. Аз обаче се радвам, че това което уча ми доставя удоволствие и на практика е мое хоби“, казва седмокласникът.

След края на учебната година той е предвидил специално обучение по информационни технологии. Надява се догодина вече сам да изработва и информационни сайтове.

„Разбира се, че съм предвидил и време за почивка и игри. На този етап не се чувствам претоварен“, споделя Раян Камаринчев. На 13 години той мечтае да има своя фирма за компютърни технологии. Една мечта, която със сигурност ще се сбъдне. Ако го чакат още много мечти.

 

Георги Мангинов

Предишна ФОЛКЛОРНИТЕ ТРАДИЦИИ ОЖИВЯВАТ НА СЪБОР КРАЙ ТУНДЖА НА 25 ЮНИ
Следваща ВТОРО ПРЪСКАНЕ СРЕЩУ КЪРЛЕЖИ И БЪЛХИ ЩЕ СЕ ИЗВЪРШИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА КОТЕЛ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ДВЕ МОМЧЕТА СА ЗАДЪРЖАНИ ЗА КРАЖБАТА НА СЛАДОЛЕД В СЛИВЕН

Две момичета на 18 и 19 години са задържани в РУ-Сливен за кражба на 14 канти сладолед от складова база в индустриалната част на град Сливен. Кражбата е заявена на

Новини Сливен

УБИЕЦЪТ ОТ КЕРМЕН ЗАСТАВА ПРЕД СЪДА

  Окръжна прокуратура – Сливен предаде на съд Стоян Т. на (62г.), съобщиха от прокуратурата. Той е подсъдим за това, че на 04.02.2018 г. в гр.Кермен, общ.Сливен, умишлено умъртвил  жена

Новини Сливен

КРАЖБА НА СЛАДОЛЕД В ИНДУСТРИАЛНАТА ЗОНА НА СЛИВЕН

Криминалисти разследват кражба от складова база в индустриалната зона на град Сливен. За времето от 15,00 до 16,30 часа на 2 август неизвестен извършител е проникнал в склад на фирма,