СДРУЖЕНИЕ „ИНЪР УИЙЛ“ СТЪПВА В СЛИВЕН С БЛАГОТВОРИТЕЛНАТА КАМПАНИЯ “ПРЕСИЧАЙ БЕЗОПАСНО С БОБИ И КЕЛИ“
17.10.2022 1388 Прегледи

СДРУЖЕНИЕ „ИНЪР УИЙЛ“ СТЪПВА В СЛИВЕН С БЛАГОТВОРИТЕЛНАТА КАМПАНИЯ “ПРЕСИЧАЙ БЕЗОПАСНО С БОБИ И КЕЛИ“

Сдружение „Инър Уийл Сливен“ е част от голямото семейство на световната организация International Inner Wheel, чието начало е поставено със сформирането на първият Inner Wheel в Манчестър, Великобритания през далечната 1924 г., като „вътрешен кръг“ на Ротари Клуб (Rotary Club).

Към днешна дата българският Дистрикт, записан в IW с номер 248 наброява почти 30 клуба, като „Инър Уийл Сливен“ е най-новият сред тях и събира в себе си общност от дами. Дамите – учредители на първия Инър Уийл клуб в Сливен към момента са тринадесет. Учредителите на Клуба са пъстри, представляват различни сектори на обществения и бизнес живот, като едно от нещата, които ги обединява е това, че преди ролята си на професионалисти – всяка от тях е майка, стремяща се чрез своята дейност и инициативи, да подобри средата на живот както на своите, така и на децата на град Сливен.

Кратка история на International Inner Wheel:

  • 10 януари остава в историята и всяка година от тази среща се чества като Световен ден на
  • През 1967 г. Inner Wheel клубове има вече по целия свят, което ражда идеята и се сформира International Inner Wheel.
  • Днес International Inner Wheel се простира на 5 континента и е една от най-мощните женски организации в света, в която членуват над 100 000 дами. Там където е Инър Уийл – възможностите за приятелство и услуги са необятни – клубовете не само подкрепят хуманитарната дейност на Ротари, но развиват свой собствен обществено значим социален живот.

IIW е една от най-големите доброволни организации на жени в света, със статут на неправителствена организация в ОOН и представителства в Женева, Ню Йорк и Виена.

Идеята за Боби и Кели около българските кръстовища е на Денислава Ангелова, която се занимава с благотворителност. Споделила я с приятел и намерила съмишленици, с които да я реализира. Целта е, виждайки тези фигури, шофьорите бързо да намаляват скоростта около пешеходните пътеки и да дават предимство на пешеходците.

Денислава Ангелова:

„Отговорност е на всеки човек да кара внимателно, но и да пресича внимателно. Така че искрено се надявам родителите да подкрепят идеята. Нека да научим своите деца – пешеходната пътека не ги пази, затова трябва да се оглеждат.“

Новите приятели на децата във България – Боби и Кели са 3D фигури в реален детски размер. Тяхната мисия е изключително важна – да помагат за навременно ограничаване на скоростта около пешеходните пътеки и даване на предимство  на пешеходците.

„Оглеждам се наляво и надясно и като спрат шофьорите, тръгвам!“

Практиката, действаща в много европейски държави, показва по – отговорно и внимателно поведение от страна на шофьорите, наближавайки зебра, обезопасена по този напълно иновативен и непознат за страната ни начин.

Кампанията “Пресичай Безопасно с Боби и Кели’’  е инициирана от Община Кърджали през 2015 г. и вече е осъществена в градовете Варна,

Бургас, София, Пловдив, Поморие, Козлодуй, Крушевец, Обзор, Пирдоп, Перник и др. До момента на ключови кръстовища са поставени повече от 35 фигури. Монтират се  на тротоарите, непосредствено до пешеходни пътеки на ключови кръстовища в градове, села и оживени места.

Целта е да подсещат шофьорите преди пешеходна пътека да намалят скоростта и да се съобразят с предимството на пешеходците и особено с това на децата.

Тази инициатива с Боби и Кели е само първата съвместна стъпка за детската пътна безопасност и много скоро предстоят първите обучения на Боби и Кели с малчуганите от всички учебни заведения в България.

„Ние работим в тази сфера в цялата страна и е чудесно, когато все повече общини се присъединяват към нашата инициатива.“ казва г-жа Ангелова

За всички партньори , които се присъединят към кампанията е отредено специално място за тяхното лого върху раничките на  Боби и Кели на всички фигури за които са партнирали.

Предишна ОБЩИНА СЛИВЕН ДАРИ ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ НА СЕЛО БОГДАН
Следваща НА 21 ОКТОМВРИ ЩЕ СЕ СЪСТОИ ОТЛОЖЕНИЯТ СПЕКТАКЪЛ НА АНСАМБЪЛ "ПИРИН"

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОТ 21 ЮНИ ЩЕ БЪДЕ ЗАТВОРЕНО ДВИЖЕНИЕТО ПО ЧАСТ ОТ БУЛЕВАРД „ХАДЖИ ДИМИТЪР”

На 21 юни – неделя, ще бъдат затворени за движение участъци от булевард „Хаджи Димитър“ в Сливен. Причината е началото на дейностите по благоустрояване на булеварда от 22 юни, които

Новини Сливен

ЛЕКАРКА ОТ СЛИВЕН СТАНА ТРЕТА НА МЕЖДУНАРОДНИЯ КОНКУРС „МИСИС БАБА 2018“

В година, изпълнена с кръгли годишнини, много празници и напрегнати делници, д-р Мариана Марчева получи ново признание – стана автор на книга за деца и се подготви да се окичи

Новини Сливен

ДО КРАЯ НА АПРИЛ ОТВАРЯТ НОВАТА УЛИЦА МЕЖДУ БУЛЕВАРДИТЕ „БУРГАСКО ШОСЕ“ И „ХАДЖИ ДИМИТЪР“

До края на месец април новата улица между булевардите „Бургаско шосе“ и „Хаджи Димитър“ в Сливен ще бъде отворена за движение. Това заяви кметът Стефан Радев в интервю за „Канал