СВЕЩЕНИЦИ ОТ СЛИВЕНСКА ЕПАРХИЯ ЩЕ ПРОТЕСТИРАТ ПРЕД СВЕТИЯ СИНОД НА 12 МАРТ, НО БЕЗ БЛАГОСЛОВЕНИЕТО НА МИТРОПОЛИТ ЙОАН
07.03.2024 543 Прегледи

СВЕЩЕНИЦИ ОТ СЛИВЕНСКА ЕПАРХИЯ ЩЕ ПРОТЕСТИРАТ ПРЕД СВЕТИЯ СИНОД НА 12 МАРТ, НО БЕЗ БЛАГОСЛОВЕНИЕТО НА МИТРОПОЛИТ ЙОАН

Свещеници от Сливенска епархия ще протестират пред Светия синод на 12 март, но без благословението на митрополит Йоан. Това стана ясно днес след среща на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и тридесет свещеници от епархията.

Владиката прие духовниците, след като те поискаха среща с него с писмо, в което настояват той да представи своите аргументи относно касирането на проведения избор за двамата посочени от тях достоизбираеми епископи, кандидати за Сливенски митрополит.

„Срещата беше във връзка с вълнението, предизвикано от Синодалната наредба, приета на редовно заседание на Светия синод на 24 февруари и касирането на изборите за нов седми по ред Сливенски митрополит“, каза пред журналисти наместникът на овдовелия Сливенски престол митрополит Йоан. На въпрос дали наредбата ще остане действаща, владиката отговори, че това ще се реши от Светия синод, съгласно вътрешния ред. „Аз подкрепих наредбата и видях огромното несъгласие на миряните и духовенството, което доведе до това да дам изявление, че си оттеглям подписа от нея, заедно с Врачанския митрополит Григорий. Няма да я подкрепя на йота“, категоричен бе той. По думите му Светият синод ще реши и какво ще се случи с процедурата за касиране на изборите и допълни, че тя е подкрепена от 10 митрополити, а двама са против.

„Не искам да давам благословение и не мога да си представя, че духовници ще отидат пред Светия синод да протестират, каза още митрополит Йоан. Те си го решават самостоятелно и ще постъпят по съвест.“ От своя страна, духовниците бяха категорични, че ще отидат в София и ще настояват да бъде уважен техният избор. „Никакви избори! Да се признае касираният избор, изборът за дядо Йеротей трябва да се изпълни“, заяви пред журналисти отец Янко от Сливен.

Митрополит Йоан посочи, че трябва да се постъпи разумно и да се намери решение в съответствие с действащия устав. Дали трябва да има промяна в Наредбата за избор на митрополит и участието на миряни в него, по думите му, ще реши бъдещият Църковен събор, който съсредоточава законодателната власт в църквата. „В момента, за огромно съжаление, не може да се проведе такъв събор, но смятам, че би било добре да има“, каза владиката.

На въпрос какво е състоянието на българския патриарх, той каза, че лекарите полагат всички усилия за неговото здраве, като благодари за лекарските грижи и хората около Негово светейшество.

БТА припомня, че на 18 февруари в Сливен епископите Йеротей и Михаил бяха излъчени от епархийските избиратели за кандидати за Сливенски митрополит. На 24 февруари Светият синод касира епархийския избор, като насрочи на 13 март в синодалния параклис „Св. цар Борис-Михаил“ да се състои каноничният избор за нов Сливенски митрополит.

 

БТА

Снимки: Sliveninfo

Предишна ДИМИТЪР МИТЕВ БЕ ПРЕИЗБРАН ЗА ЧЛЕН НА КОНТРОЛНИЯ СЪВЕТ НА НАПОС
Следваща МАСКАРАДНИТЕ ИГРИ В МЛАДОВО ЩЕ ЗАПОЧНАТ В 10 ЧАСА В СЪБОТА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ФУТБОЛИСТИТЕ НА „ЗВЕЗДИТЕ“ СА НОСИТЕЛИ НА КУПАТА ОТ ТРАДИЦИОННИЯ ТУРНИР, ОРГАНИЗИРАН ОТ МГЕРБ-СЛИВЕН

Рекорден брой участници и зрители се включиха в четвъртото издание на традиционния турнир по футбол на малки вратички, организиран от младежката организация на ГЕРБ – Сливен. Турнирът се проведе по

Новини Сливен

ВЪЗСТАНОВЕН Е СВЕТОФАРЪТ НА „СТЪКЛЕНОТО“ КРЪСТОВИЩЕ

Счупеният светофар на „стъкленото“ кръстовище на бул. „Илинденско въстание“ е възстановен. Община Сливен създаде много добра организация за отстраняване на проблема в кратки срокове. Повредената секция е подменена нацяло. Всички

Новини Сливен

НАГРАДА „МИЛОСЪРДИЕ“ ЗА 2022 Г. СЕ ПРИСЪЖДА НА КРАСИМИРА ТАНЕВА

Тазгодишният носител на наградата „Милосърдие“ е Красимира Танева. Предложението е внесено от ръководството на Многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Иван Селимински“ – Сливен. Красимира Танева от дълги години заема