СВЕЩЕНИЦИ ОТ СЛИВЕНСКА ЕПАРХИЯ ПОИСКАХА ЦЪРКОВЕН СЪД ЗА ОТЕЦ ЕВГЕНИЙ И ОТЕЦ СИЛВЕСТЪР
25.04.2024 963 Прегледи

СВЕЩЕНИЦИ ОТ СЛИВЕНСКА ЕПАРХИЯ ПОИСКАХА ЦЪРКОВЕН СЪД ЗА ОТЕЦ ЕВГЕНИЙ И ОТЕЦ СИЛВЕСТЪР

Свещеници от Сливенска епархия искат да се проведе църковен съд за братята ставроф. ик. Евгений Янакиев, председател на сливенския храм „Св. Димитър“, и брат му ставроф. ик. Сливестър Янакиев. Първият е вкарал църковното настоятелство при храма като съдружник във фирма, вторият е едноличен собственик и съдружник в няколко фирми. Писмото с искане за църковен съд е подписано от тридесет и двама свещеници и е изпратено в началото на април до Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, който е наместник на овдовелия Сливенски епархийски престол, и до членовете на Св. Синод.

В писмото се изтъкват редица неправомерни действия, несъвместими със свещеническия сан, между които публична клевета на архиереи и събратя свещеници, създаване на интриги и разделения, злоупотреба с името на Сливенски митрополит Йоаникий, отправяне на недоказани обвинения в медиите срещу клирици и др.

Свещениците сигнализират: „При постоянното му говорене за имоти, пари и злоупотреби, както и за защита интересите на епархията, умишлено укрива съдружие на Църковното настоятелство на представлявания от него храм „Св. Димитър“ във фирма „Лавхил“ ООД, ЕИК 205356430. Съдружник в същата фирма е Неделина Драгиева, за която се знае, че живее на семейни начала с брат му ст. ик. Силвестър Янакиев в нарушение на правилата и каноните на Православната църква. Във връзка с горното ст. ик. Евгений Янакиев от дълги години прикрива брат си, подвеждайки покойния и настоящия митрополити, свещенството и миряните“.

По отношение на другия брат Силвестър Янакиев в писмото се казва: „През изминалите няколко години назад той получава възнаграждение като свещеник при храм „Св. София“ гр. Сливен без да служи в полагащата му се чредна седмица в храма. И към момента присъства във ведомостта, под която вероятно се подписва и наместникът на Сливенския престол митрополит Йоан“. Клириците припомнят, че по негово собствено признание начинът му на живот изисквал той да свали расото на свещенослужител, но не го е направил, „понеже митрополитът не го пуска“ и недоумяват защо такъв човек сега ще се представя за съвестта на епархията.

Писмото до архиереите завършва със следните думи: „Като оставаме с вяра и надежда във Вас, нашите архиереи, изразяваме увереност, че нашето искане ще бъде удовлетворено в най-къс срок, за да се изчисти петното, което двамата свещеници хвърлиха върху свещенослужителите и миряните в Сливенска епархия. Просим Вашите молитви и оставаме верни в Христа чада на Българската православна църква!“.

 

dveri.bg

Предишна ОГНЕБОРЦИ СПАСЯВАХА КОТКА В КВ. "КЛУЦОХОР"
Следваща РЗИ - СЛИВЕН ИЗЛЕЗЕ С ПРЕПОРЪКИ СРЕЩУ ПТИЧИЯ ГРИП

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОБЩИНСКИЯТ ФОНД „ИН ВИТРО“ В СЛИВЕН Е ПОДКРЕПИЛ 10 ДВОЙКИ ПРЕЗ 2021 ГОДИНА

Общо 10 двойки с репродуктивни проблеми са били финансово подпомогнати през 2021 г. от Общински фонд „Ин витро“ в Сливен. Това се посочва в годишния доклад и финансов отчет на

Новини Сливен

ИЗРАБОТЕНИ СА ПЛАНОВЕТЕ ЗА ЧЕТИРИ МЕСТНОСТИ В ЗЕМЛИЩЕТО НА СЕЛО КОРТЕН, ОБЩИНА НОВА ЗАГОРА

В брой 58 на Държавен вестник от 13 юли 2018 г. е публикувано съобщение, че са изработени помощни планове  и планове на новообразуваните имоти по § 4к ал.1 от Закона

Новини Сливен

ОБЩИНА СЛИВЕН СЕ ВКЛЮЧВА В ЕВРОПЕЙСКАТА СЕДМИЦА НА МОБИЛНОСТТА

Община Сливен ще се включи в Европейската седмица на мобилността, която традиционно се провежда между 16 и 22 септември. Кампанията цели намаляване на шума и вредните емисии на газове във