СВЕЩЕНИЦИ НАСТОЯВАТ СВЕТИЯТ СИНОД ДА ПРИЗНАЕ ЕПАРХИЙСКИТЕ ИЗБОРИ ЗА НОВ СЛИВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ
05.03.2024 835 Прегледи

СВЕЩЕНИЦИ НАСТОЯВАТ СВЕТИЯТ СИНОД ДА ПРИЗНАЕ ЕПАРХИЙСКИТЕ ИЗБОРИ ЗА НОВ СЛИВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ

Свещеници, миряни и клирици продължават да настояват Светият синод да признае епархийските избори за нов Сливенски митрополит от 18 февруари и да отмени направените дни след това промени в устава за избор на владика. Това бе обявено на пресконференция в община Тунджа в Ямбол, на която присъстваха над 30 свещеници от духовните околии на Сливенската епархия.

Духовниците искат и среща с Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Ако не бъдат чути, са готови на мирен протест пред Синодалната палата в София на 12 март, за да изразят несъгласието си с касирания вот. По думите им изборният устав може да се променя само след Църковно-народен събор, а изборите са проведени напълно прозрачно и по всички правила.

„Няма никъде, не само в България, а и по света, при започнала процедура да бъдат променяни правилата. Все едно правителството да погази Конституцията. Затова искаме среща с временно управляващия митрополит Йоан“, каза ставрофорен иконом Николай Клюнков, архиерейски наместник на Тополовградската духовна околия.

„Това е повратен момент в най-новата история на църквата, откакто екзархията е създадена, когато се сменят нацяло правилата. Това е беззаконие. Питаме – кое е нередното в нашия избор? Църквата стана тоталитарна. Всички знаем, че царят е гол, но няма кой да го каже“, каза отец Иван от Сливен.

„Изборът протече изключително честно и прозрачно. Дори и представителите на Светия синод, които бяха там, заявиха че толкова прозрачен и честен избор не е имало. Протоколите се разписаха от всички. Дядо Йоан прочете целия протокол, в който беше изрично записано, че няма констатирани нарушения“, каза Димитър Загоров, епархийски избирател от Елхово и член на изборното бюро.

БТА припомня, че на 18 февруари в Сливен епископите Йеротей и Михаил получиха най-голям брой гласове и бяха излъчени от епархийските избиратели за кандидати за Сливенски митрополит. На 24 февруари Светият синод касира епархийския избор, като насрочи на 13 март в синодалния параклис „Св. цар Борис-Михаил“ да се състои каноничният избор за нов Сливенски митрополит след кончината на Негово Високопреосвещенство митрополит Йоаникий.

 

БТА

Предишна ДВАМА АКТЬОРИ ОТ КУКЛЕНИЯ ТЕАТЪР В СЛИВЕН СА С НОМИНАЦИИ ЗА НАГРАДА „СИВИНА“
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Изпит в медицинският институт. Професор пита студент: – Колега, избройте моля, стандартното оборудване на медицински кабинет. – Спирт, кушетка, медицинска сестра. – Гледам те… Блузката ти Armani; чепиците – Gucci;

Новини Сливен

ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА: ГЛАСУВАХ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА НОРМАЛНОСТТА

Водачът на листата на Коалиция ГЕРБ – СДС Десислава Танева упражни правото си на вот в училище „Хаджи Мина Пашов“ в Сливен. „Днес гласувах за възстановяване на нормалността, на институционалния

Новини Сливен

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА БЛС-СЛИВЕН Д-Р БОГДАН СОТИРОВ ПОЗДРАВЯВА ЛЕКАРИТЕ ОТ ОБЛАСТТА С ПРОФЕСИОНАЛНИЯ ИМ ПРАЗНИК

Днес, 19-ти октомври, отбелязваме Деня на българския лекар и покровителя на медиците в България Свети Иван Рилски! Честит празник на всички колеги от Сливен и областта! Преди всичко бъдете живи